Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 30 /20:55

Atliekų sistemos pertvarkos Vilniuje grimasos: konteineriai nauji, o šiukšlių krūvos senos

Vilniaus Naujininkų gyventojai jau ne vieną mėnesį nuolat pasakoja apie tą patį – vieno namo kieme S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje persipildo konteineriai, aplink juos susikaupia krūvos šiukšlių. Prieš pusantrų metų įvykdyta atliekų sistemos pertvarka čia gyvenančių žmonių nenudžiugino, nes nuo tada jie nuolat skundžiasi ir ieško teisybės. Kitaip, kaip sako, iš viso būtų palikti likimo valiai.
Perpildyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C
Perpildyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C / 15min skaitytojos Ramunės nuotr.

Nuotraukose galite pamatyti, kaip vos prieš kelias dienas atrodė S.Dariaus ir S.Girėno gatvės 5C namo kiemas. Šalia keturių pusiau požeminių konteinerių aikštelė atrodo neretai perpildyta, aplink kaupiasi maišeliai su buitinėmis atliekomis.

Kaip 15min sakė šiame name gyvenanti Ramunė, panašus vaizdas per langus gyventojus „džiugina“ bent kokį kartą per mėnesį. Savo žodžius ji grindžia nuotraukomis, kurios darytos ne tik prieš kelias dienas lapkričio pabaigoje, bet ir spalį ar rugsėjį.

Gyventojai sako nuolat pranešantys apie problemą savivaldybės įmonei „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA), tačiau praeina kelios savaitės ir vėl viskas kartojasi. „Dabar „VASA“ pasakė, kad klausimas sprendžiamas. Bet šiukšlės tai neišvežtos nuo ketvirtadienio“, – teigė Ramunė.

15min skaitytojos Ramunės nuotr./Perpildyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C
15min skaitytojos Ramunės nuotr./Perpildyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C

Atliekų surinkimo sistemos reforma Vilniuje įvyko nuo 2018 metų gegužės 1 dienos. Ją administruoti centralizuotai ėmėsi savivaldybės įkurta bendrovė „VASA“, o miestas buvo suskirstytas į zonas. Iš kiekvienos zonos atliekas vežė viena bendrovė. Iš pradžių pastarųjų buvo trys, tačiau vėliau dvi bendrovės sutartis nutraukė, o po naujo konkurso liko dvi įmonės – „Ecoservice“ ir „Ekonovus“.

Būtent „Ekonovus“ yra ta bendrovė, dėl kurios nuolat skundus „VASA“ teikia minėto Naujininkų namo gyventojai.

„Atliekų vežėjas UAB „Ekonovus“ neaptarnavo pagal nustatytą grafiką, mišrių komunalinių atliekų konteinerių adresu S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C, lapkričio 25 ir 27 dienomis. Vežėjui pritaikytos sankcijos dėl atliekų neišvežimo pagal nustatytą grafiką. Vežėjų kontrolės skyrius papildomai įpareigojo paslaugos teikėją laikytis nustatyto aptarnavimo grafiko. Lapkričio 28 d. atliekos iš aikštelės buvo išvežtos“, – apie konkretų atvejį 15min sakė „VASA“ atliekų vežėjų kontrolės skyriaus vadovas Mantas Baltrušaitis.

15min skaitytojos Ramunės nuotr./Sutvarkyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C
15min skaitytojos Ramunės nuotr./Sutvarkyti konteineriai šalia S.Dariaus ir S.Girėno g. 5C

„VASA“ žada, kad jų specialistai vykdys sustiprintą kontrolę šioje aikštelėje.

Šeštadienio vakarą komentarą spaudai atsiuntė ir „Ekonovus“.

Komentuoja Juozas Žalalis, „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovas:

„Apgailestaujame dėl nepatogumų, kuriuos patyrė Naujininkų gyventojai. Šiuo metu atliekos iš minimo kiemo jau išvežtos, tad miestiečiai vėl gali patogiai naudotis atliekų konteineriais. Dar atidžiau stebėsime, kaip atliekas vežantys kolegos laikosi nustatytų grafikų, kad išvengtume panašių situacijų.

Visgi vieną prašymą turime ir gyventojams – stambesnes atliekas, prieš metant į konteinerius, reikėtų pasmulkinti, stumtelėti jas į konteinerio dugną: pastebime problemą, kad šio kiemo konteineriai dažnai užsikiša stambiomis atliekomis, ir tada kitos atliekos dedamos šalia jų. Pasmulkinus stambiąsias atliekas, pavyktų išlaikyti tvarkingesnę aplinką, kas, tikiu, svarbu mums visiems“.

Panašių skundų Vilniuje pasitaiko ir daugiau, nors nuo atliekų sistemos reformos pradžios jau praėjo pusantrų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius