Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 07

Atliekų tvarkymas Vilniuje: į kiemą atvažiavęs šiukšliavežis išveža ne visas šiukšles

Vilniaus Karoliniškių daugiabučio gyventojai kelis kartus atkreipė dėmesį, kad į jų kiemą užsukantys šiukšliavežiai vienu kartu ištuština ne visus konteinerius. Daugiabučio bendrijos pirmininkas bandė pakalbinti vairuotojus, kodėl taip yra, tačiau iš jų išgirdo, kad taip sudėlioti grafikai, tad trečiąjį konteinerį atliekų išveš kitą dieną. Vežėjai teisinasi viską darantys pagal sudarytą grafiką.
Atliekų konteineriai Vilniuje
Perpildytas atliekų konteineris / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus L.Asanavičiūtės g. 4/3 namo bendrijos pirmininkas Vaidas Trečiokas sako jau ne kartą pastebėjęs, kad, nors vieni konteineriai ištuštinti, kiti jų kieme likdavo stovėti pilni. Tačiau iki prieššventinės savaitės tikina specialiai atliekų išvežimo proceso nestebėjęs. O kai vis dėlto tai padarė, labai nustebo.

Du išvežė, trečią paliko

„Mūsų name yra penkios laiptinės, bendrijai priklauso trys, kitos dvi ne. Nežinau, ar specialiai, ar ne, bet gal ir specialiai, kad žmonės piktintųsi, du konteinerius ištuštindavo, vieną palikdavo. Taip pat buvo ir prieš Naujuosius: du konteinerius išvežė, vieną paliko, kitą dieną atvažiavę, ištuštino visus tris. Skambinau jiems kažkada, bet nei atsiliepia, nei kalbasi“, – teigė V.Trečiokas.

V.Trečioko nuotr./Pilnas konteineris L.Asanavičiūtės g. 4 name
V.Trečioko nuotr./Pilnas konteineris L.Asanavičiūtės g. 4 name

Atliekas šiame name tvarko bendrovė „Ecoservice“. Ji yra viena iš trijų įmonių, kurios nuo pernai gegužės 1-osios veža atliekas sostinėje. Ir viena iš dviejų, kurios vasarą paskelbė vienašališkai nutraukiančios sutartis su Vilniaus savivaldybe, nes esą įkainiai neatitinka patiriamų išlaidų.

V.Trečiokas pamėgino pasikalbėti su vairuotojais, tačiau vienas jam teatsakė, kad tokie yra dispečerių nurodymai. Susisiekti su dispečerine jam kurį laiką nesisekė, atsakymo bendrijos pirmininkas nesulaukė ir Vilniaus savivaldybės specialiai įkurtoje įmonėje „Vilniaus atliekų surinkimo administratorius“ (VASA), nes į kreipimąsi niekas nieko neatsakė.

Kai pagaliau vis dėlto pasikalbėjo su „Ecoservice“ atstovais, V.Trečiokas išgirdo, kad situacija susidarė dėl skirtingų konteinerių dydžių. Esą dvi laiptinės turi 0,66 kub. m, o trečioji – 0,77 kub. m konteinerį, tad pirmuosius išveža keturis kartus per savaitę, o trečiąjį – triskart. Tad tai ir esanti priežastis, kodėl kartais trečiąjį konteinerį išveža, o kartais ne.

V.Trečioko nuotr./Tuščias konteineris L.Asanavičiūtės g. 4 kieme
V.Trečioko nuotr./Tuščias konteineris L.Asanavičiūtės g. 4 kieme

„Bet ir iki pertvarkos mūsų atliekas vežė „Ecoservice“, todėl jie ir turėtų atsakyti, kodėl konteineriai mūsų name nevienodi, nors jie to paties bandė klausti mūsų“, – kalbėjo bendrijos pirmininkas.

Rudenį, žiemą kvapo susikaupusios atliekos neskleidžia, tad niekam itin ir neužkliuvo keistai sudėliotas grafikas. Tačiau bendrijos pirmininkas spėlioja: galbūt tokiu būdu mėginama daugiau važinėti, juk daugiau kilometrų, daugiau už juos ir mokėti teks.

Veža pagal grafiką

„Ecoservice“ atstovai, paprašyti pakomentuoti šią situaciją, tikina, kad grafikas yra sudarytas ir jo laikomasi.

„Ecoservice“ generalinis direktorius Saulius Budrevičius 15min pateiktame komentare tvirtina, kad Vilniaus miesto gyventojams siekiama teikti kokybiškas ir jų poreikius atitinkančias paslaugas, tad atliekų išvežimo grafikai priklauso nuo to, kaip greitai prisipildo joms skirti konteineriai, ir yra suderinti su Vilniaus atliekų sistemos administratoriumi.

Atliekų išvežimo grafikas sudarytas atsižvelgiant į skirtingų name veikusių bendrijų išsakytus gyventojų poreikius bei atliekų kiekius, – sakė S.Budrevičius.

„Kalbant apie Karoliniškių mikrorajone, adresu L.Asanavičiūtės g. 4, esantį daugiabutį, svarbu pažymėti, kad jis yra ne visai įprastos konstrukcijos – dalis pastato yra penkių aukštų, o kita dalis – devynių. Penkiaaukštės dalies gyventojai atliekas meta į aikštelėse šalia namo esančius konteinerius, o devynaukštės (ją sudaro iš viso penkios laiptinės, išsidėsčiusios iš skirtingų pastato pusių) – į namo atliekų šalinimo-surinkimo šachtose esančius konteinerius.

Atliekų išvežimo grafikas buvo sudarytas atsižvelgiant į skirtingų šiame name veikusių bendrijų išsakytus gyventojų poreikius bei susidarančius atliekų kiekius. Atliekos šiame name išvežamos antradieniais, ketvirtadieniais, šeštadieniais ir dviejose (iš penkių) laiptinėse papildomai sekmadieniais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Budrevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Budrevičius

Kiekvienas konteineris yra pažymėtas specialiais e.magnetais. Tai reiškia, kad kiekvienas jo pakėlimas yra fiksuojamas – taip matoma, kad atliekas vežėjai šalina pagal jiems nustatytus grafikus, taip vykdydami įsipareigojimus savivaldybei. Vis dėlto gyventojams matant poreikį juos koreguoti, visuomet galima tai padaryti – esame dėkingi už grįžtamąjį ryšį ir pagelbėsim, kuo galėsim“, – teigia S.Budrevičius.

Siūlo kreiptis į VASA

Valdas Juodis, Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas, irgi tvirtina, kad grafikai sudaryti ir jų laikomasi.

„Iki šiol atliekas vežėjai vežė pagal anksčiau sudarytus grafikus skirtingomis dienomis – vieną dieną bendrijos gyventojams, o kitą – UAB „Karoliniškių būsto“ administruojamos namo dalies gyventojams, nes tai atskiri atliekų turėtojai.

Savivaldybė, siekdama išvengti sumaišties, prašė vežėjų išlaikyti buvusius grafikus, pradėjus atliekas rinkti pagal naujas sutartis nuo 2018-05-01. Šiuo metu grafikai yra pakeisti. Dabar atliekas iš mišrių komunalinių atliekų konteinerių 4 kartus per savaitę iš visų namo konteinerių renka bendrovė „Ecoservice“. Grafiką rasite čia.

Ateityje susiklosčius minėtai situacijai, raginame vilniečius kreiptis į SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ Klientų aptarnavimo skyrių, – teigė V.Juodis.

Ateityje susiklosčius minėtai situacijai, raginame vilniečius kreiptis į SĮ „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ Klientų aptarnavimo skyrių (tel. 1895 arba el. paštu rinkliava@sivasa.lt ), kuri išsiaiškins situaciją ir operatyviai ją išspręs“, – teigė V.Juodis.

Tačiau V.Trečiokas taip jau bandė – iš VASA jis nesulaukė atsakymo.

Reforma – nuo gegužės 1 d.

Pokyčiai Vilniaus atliekų surinkimo sistemoje prasidėjo nuo gegužės 1 dienos. Tuomet pasikeitė tvarka, kaip atliekos surenkamos ir išvežamos – miestas buvo suskirstytas į teritorijas, iš kurių kiekvienos šiukšles ėmėsi vežti tik viena bendrovė. Anksčiau gyventojai vežėją galėjo pasirinkti patys, dėl to neretai į vieną gyvenamųjų namų kvartalą ar net ir daugiabučio kiemą atvažiuodavo net keli šiukšliavežiai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta pirmoji požeminių atliekų konteinerių aikštelė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pristatyta pirmoji požeminių atliekų konteinerių aikštelė

Gyventojams atliekų išvežimas po pertvarkos gerokai atpigo, tačiau vežėjai neilgai trukus ėmė skųstis, kad jiems mokama per mažai. Vilniaus savivaldybė buvo apskaičiavusi, kad atliekų tvarkytojai už toną atliekų nuo gegužės 1 d. uždirbs apie 30 eurų, tačiau konkurso metu vežėjai pasiūlė vos ne dvigubai mažesnę sumą – apie 17 eurų. Tik būtent ta maža kaina ir nulėmė, kad nė vasarai nesibaigus atliekų vežėjai panoro sutartis nutraukti.

Vilniaus savivaldybė neprieštaravo jų norui – sutartis nutraukė du iš trijų vežėjų – „VSA Vilnius“ ir „Ecosevice“. Pernai prieš pat Kalėdas, gruodžio 23 dieną, paskelbtas naujas konkursas. Numatyta su pasiūlymais susipažinti vasario 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius