-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 26

Atliekų tvarkymo centro vadovu buvęs Remigijaus Šimašiaus pavaldinys tapo be konkurso

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) – tarsi užkeiktas. Sostinę valdant merui Artūrui Zuokui VAATC nuolat lydėjo protekciniai ir korupciniai skandalai, o direktoriai buvo keičiami kaip pirštinės. Meru išrinktas Remigijus Šimašius žadėjo skaidriai tvarkyti reikalus, bet VAATC vadovybės keitimas vėl virsta skandalu.
T.Vaitkevičius
Tomas Vaitkevičius / Teisingumo ministerijos nuotr.

Sostinės „darbiečiai“ Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) apskundė sprendimą Vilniaus miesto valdomo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktoriumi paskirti buvusį mero Remigijaus Šimašiaus pavaldinį Teisingumo ministerijoje ir partijos bendražygį Tomą Vaitkevičių. Nors į šias pareigas buvo paskelbtas konkursas, T.Vaitkevičius pareigas gavo be jo.

T.Vaitkevičius yra dirbęs teisingumo viceministru tuo metu, kai ministro pareigas ėjo R.Šimašius. Taip pat priklausė Liberalų sąjūdžiui.

Rugpjūčio pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą VAATC vadovo pareigoms, kuriame buvo reikalauta, kad kandidatai turėtų ne mažesnę kaip 3 metų sėkmingo vadovavimo įmonei patirtį bei turėtų investicinių, taip pat ir Europos Sąjungos (ES) lėšų finansuojamų, projektų sėkmingo valdymo patirtį.

Politikai daro prielaidą, kad konkursas buvo neskaidrus, vyko tik dėl akių, siekiant, kad laimėtų R.Šimašiaus buvęs pavaldinys ir partijos kolega.

Kandidatų savivaldybė laukė iki rugsėjo 8 dienos.

43-ejų T.Vaitkevičius įmonės direktoriumi paskirtas rugsėjo 21 dieną.

Sostinės „darbiečiai“ skunde STT rašo, kad T.Vaitkevičius iškeltų reikalavimų tikrai neatitinka: nėra vadovavęs nė vienai įmonei, tik yra buvęs valdybos nariu ar pirmininku, o tai nėra tas pats.

„Nėra pakankamai duomenų, kad T.Vaitkevičius turi investicinių, įskaitant ES lėšų finansuojamų, projektų sėkmingo valdymo patirtį, o tai turėjo eliminuoti jo galimybes ne tik, kad užimti, bet ir apskritai pretenduoti užimti VAATC vadovo pareigas“, – rašoma Darbo partijos Vilniaus skyriaus pirmininko Giedriaus Mozūraičio pasirašytame rašte.

Politikai daro prielaidą, kad konkursas buvo neskaidrus, vyko tik dėl akių, siekiant, kad laimėtų R.Šimašiaus buvęs pavaldinys ir partijos kolega.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Kuo baigėsi viešasis konkursas, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai penktadienį prieš pat darbo dienos pabaigą atsiųstame atsakyme 15min.lt neužsiminė, tačiau paaiškino, kad įdarbinti T.Vaitkevičių, konkurso nereikėjo.

Kadangi įmonės statusas UAB – tai reiškia, kad įmonės valdyba gali, bet neprivalo rinkti vadovo viešo konkurso tvarka.

Savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė raštu atsiųstame atsakyme paaiškino, kad VAATC įsteigė aštuonios Vilniaus regiono savivaldybės.

„T.Vaitkevičių balsų dauguma įmonės vadovų išrinko šios uždarosios akcinės bendrovės valdyba. Kadangi įmonės statusas UAB – tai reiškia, kad įmonės valdyba gali, bet neprivalo rinkti vadovo viešo konkurso tvarka. Valdyba pati sprendžia, kokiu būdu rasti vadovą – skelbiant viešą konkursą ar/ir ieškant asmens kitų įmonių valdybų ar stebėtojų tarybų rekomendacijų pagalba, paskiriant vadovą iš įmonės darbuotojų tarpo ir panašiai“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė

Anot direktorės, valdyba pasinaudojo visomis galimybėmis rasti kuo aukštesnės kompetencijos vadovą, T.Vaitkevičius iš visų atrastųjų išsiskyrė kaip geras teisininkas – o įmonė turi daug bylų teismuose, ir gerais vadybininko gebėjimais.

Ji aiškino, kad dirbdamas viceministru ir Nacionalinėje teismų administracijoje T.Vaitkevičius sukaupė neįkainojamos patirties.

Sustabdė narystę partijoje

Atsakyme taip pat teigiama, jog T.Vaitkevičius informavo, jog narystę Liberalų sąjūdyje sustabdė prieš dvejus metus.

„Tačiau reikia pažymėti, kad priklausymo kokiai nors politinei partijai aspektas šiuo atveju nėra taip reikšmingas ir asmuo dėl to neturėtų būti diskriminuojamas, jei neabejotinai turi tokius gebėjimus, kokie konkrečios įmonės atveju svarbiausi“, – cituojama A.Vaitkunskienė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) 2012 metų birželį nutarė, T.Vaitkevičius ir dar keli Teisingumo ministerijos pareigūnai supainiojo interesus vertindami žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio banko duomenų perdavimo Baltarusijai aplinkybes.

2013-ųjų vasarį Vilniaus apygardos administracinis teismas šį sprendimą T.Vaitkevičiaus atžvilgiu panaikino.

„Energesman“ nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos
„Energesman“ nuotr./Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos statybos

VAATC įgyvendina atliekų rūšiavimo gamyklos projektą.

34,754 mln. eurų vertės atliekų rūšiavimo gamykla, kurią stato „Energesman“, turėtų iškilti iki šių metų pabaigos.

Gamykla statoma šalia Gariūnų turgavietės, ji turėtų per metus perdirbti iki 250 tūkst. tonų atliekų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius