Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 17

Atliekų tvarkytojai sąvartynuose nori vėjo jėgainių

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) kreipėsi į Klaipėdos rajono savivaldybės administraciją su prašymu vykdyti planavimo procedūras ir numatyti galimybę dviejų sąvartynų teritorijose statyti vėjo jėgainių parkus.
Liepsnoja Klaipėdos Dumpių sąvartynas.
Dumpių sąvartyne norima statyti vėjo jėgaines. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

Prašymuose akcentuojama, kad KRATC administruojamų sąvartynų sanitarinėse zonose nėra ir neplanuojama gyvenamųjų teritorijų, todėl būtų tikslinga juos išnaudoti energetikos projektams. 

„Pagal specialistų atliktą studiją mūsų sąvartynų teritorijose yra palankios sąlygos statyti vėjo jėgaines. Čia didelis vėjingumas, yra nutiesti keliai, sukurta elektros perdavimo infrastruktūra. O svarbiausia – sąvartynų teritorijos pakankamai toli nuo gyvenamųjų zonų“, – sakė Šarūnas Reikalas, KRATC direktorius.

Dalis Klaipėdos rajono gyventojų šiemet kreipėsi į savivaldybės politikus prašydami, kad vėjo jėgainės nebūtų statomos šalia jų gyvenviečių. Politikai įpareigojo savivaldybės administraciją pradėti rengti vėjo jėgainių plėtros rajone specialųjį planą. Šis dokumentas numatys teritorijas, kur bus galima plėtoti vėjo jėgainių projektus.

„Mes prašome, kad šiame plane būtų pažymėtos ir dviejų KRATC administruojamų sąvartynų zonos. Jei šalia rekultyvuoto Glaudėnų ir veikiančio regioninio Dumpių sąvartynų atsirastų vėjo jėgainės, jos teiktų mūsų bendrovei papildomas pajamas ir leistų sumažinti atliekų tvarkymo kaštus viso Klaipėdos regiono gyventojams. Tame tarpe ir Klaipėdos rajono žmonėms“, – aiškino Šarūnas Reikalas.

UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras uždarytame Glaudėnų sąvartyne jau vykdo vieną žaliosios energetikos projektą – iš sąvartyno dujų gaminama elektra, kuri parduodama į Lietuvos elektros rinką, o dalis pajamų atitenka KRATC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius