-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16 /16:27

Atliekų vežėjo akibrokštas: netekęs Kauno rajono, gyventojams toliau teikia sąskaitas – kreiptasi į prokuratūrą

Iki balandžio 1 d. dalies Kauno rajono gyventojų atliekų išvežimu rūpinosi UAB „Ekonovus“. Tuomet juos pakeitė UAB „Kauno švara“. Netekęs galimybės teikti paslaugos, „Ekonovus“ savus atliekų konteinerius susirinko ne iš visų gyventojų. Prabėgus dviem mėnesiams, šie sulaukė sąskaitų už nenaudojamų konteinerių nuomą. Kauno rajono savivaldybė dėl tokių bendrovės veiksmų kreipėsi į prokuratūrą.
„Ekonovus“ neišsivežtas konteineris, už kurį Vaclovas sulaukė sąskaitos
„Ekonovus“ neišsivežtas konteineris, už kurį Vaclovas sulaukė sąskaitos / Skaitytojo Vaclovo nuotr.

Į 15min kreipėsi Neveronių Pabiržės gatvės gyventojas Vaclovas K. Jis papasakojo apie Kauno rajono savivaldybėje vykstančius „stebuklus“. Anot Vaclovo, „Kauno rajone su šiukšlių išvežimu jau visa epopėja gaunasi, vyko net teismai, nusprendę, kad visame Kauno rajone šiukšles turi vežti „Kauno švara““.

Pasak skundo autoriaus, iki šių metų balandžio 1 dienos Kauno rajone, atsižvelgiant, pietinė ar šiaurinė rajono dalis, šiukšles ir buitines atliekas surinkdavo dvi įmonės – „Kauno švara“ ir „Ekonovus“, tačiau nuo balandžio 1 dienos visą Kauno rajoną jau ėmė aptarnauti vienintelė „Kauno švara“. Ji suteikė gyventojams, anksčiau aptarnautiems „Ekonovus“, savus šiukšlių konteinerius.

„Ekonovus“, Vaclovo teigimu, turėjo susirinkti savo šiukšlių konteinerius, tačiau tai padarė ne iš visų kiemų. Pačio Vaclovo namų valdose liko stovėti tiek naujas „Kauno švaros“, tiek neišsivežtas „Ekonovus“ konteineris.

Ekonovus šiukšlinės Kaune
Ekonovus šiukšlinės Kaune

„Vienur rinko, kitur ne, taip tie konteineriai stovi pas žmones kiemuose, kaip nereikalingi. Mes dar juos saugoti turime, nors nenaudojame. Paliksi ant gatvės, dar nerasi“, – teigė skundo autorius.

Birželio 13 dieną, prabėgus daugiau nei dviem mėnesiams, jis netikėtai sulaukė „Ekonovus“ pateiktos sąskaitas: prašoma iki birželio pabaigos susimokėti už gegužę suteiktą konteinerio nuomos paslaugą – 27,5 euro. Nors konteineriai nenaudojami, jų neišsivežė pati bendrovė, gyventojų prašyta susimokėti, ir kažkodėl tik už gegužę, – už balandį tokios sąskaitos žmonių nepasiekė.

„Bet įdomiausia yra tai, kad sąskaitas už gegužę gavo ir tie, iš kurių „Ekonovus“ konteinerius susirinko dar balandį. Rašėm, kad pasiimtų tą konteinerį, neima, tik sąskaitą išrašė. Kai gavome sąskaitą, skambinau „Ekonovus“, tačiau arba niekas neatsiliepia, arba užimta linija“, – stebėjosi Vaclovas K.

Tokias sąskaitas gavo, pasak jo, ir Karmėlavos bei Ramučių gyventojai. Beveik visi tie, kurie iki balandžio 1 dienos buvo „Ekonovus“ klientai.

Meras kreipėsi į prokuratūrą

15min žurnalistė kreipėsi su užklausa į „Ekonovus“ ir Kauno rajono savivaldybę. Pastaroji komentarą antradienį išplatino viešai.

Pranešime rašoma, kad Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, gindamas viešąjį interesą, antradienį kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą dėl „Ekonovus“ galimai neteisėtų veiksmų, jų nesąžiningumo gyventojų atžvilgiu, apgaulingai išrašytų sąskaitų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valerijus Makūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valerijus Makūnas

„Šiomis dienomis Kauno rajono savivaldybę pasiekė informacija ir nusiskundimai iš seniūnijų ir Kauno rajono gyventojų (skambučiais, el. paštu, feisbuko erdvėje), kad „Ekonovus“ be teisėto pagrindo išrašė ir gyventojams pateikė apmokėti sąskaitas už negrąžintus konteinerius bei tariamus įsiskolinimus už atliekų išvežimą. Bendrovė „Ekonovus“ atliekų konteinerius buvo įsipareigojusi iš gyventojų susirinkti iki balandžio 1 dienos. Savivaldybė ne kartą reikalavo ir ragino tą padaryti kuo greičiau, tačiau iki šiol bendrovė nėra susirinkusi visų konteinerių. Nežiūrint į tai, bendrovė ir toliau gyventojams išrašinėja sąskaitas už suteiktas paslaugas, kurių teikti ji neturi jokios teisės ir tuo labiau reikalauti apmokėjimo už jų suteikimą“, – tikina Kauno rajono valdžia.

Pasak Kauno rajono savivaldybės, nuo šių metų balandžio 1 dienos Kauno rajone keitėsi daug metų galiojusi komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo tvarka – įgyvendinant teisės aktų nuostatas, įvesta vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. Nuo nurodytos datos komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo paslaugas visoje Kauno rajono savivaldybės teritorijoje teikia UAB „Kauno švara“.

Iki šiol atliekų tvarkymo paslaugą Kauno rajono savivaldybės teritorijoje teikė tiek „Kauno švara“, tiek „Ekonovus“ (pagal teritorijas, nurodytas sutartyse: Šiaurinė ir Pietinė dalys).

Kauno rajono vadovybė gyventojus žada informuoti apie tyrimo eigą.

Sąskaitomis bandė atgauti savo nuosavybę

Jau paviešinus šią publikaciją, komentarą pateikė ir atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ Kauno teritorinio padalinio vadovas Darius Šlapikas.

„Nuoširdžiai atsiprašome gyventojų, kurie pastaruoju metu patyrė nepatogumų dėl mūsų įmonės atsiųstų sąskaitų. Reaguodami į susiklosčiusią situaciją norime pabrėžti, kad Kauno rajono gyventojams išsiųstos sąskaitos yra ne už suteiktas paslaugas, o už negrąžintus buitinių atliekų konteinerius. Tuo pačiu patikiname, kad minėtos sąskaitos bus anuliuotos ir jų apmokėti nereikės, jei gyventojai juos mums grąžins, patikslins informaciją dėl jų grąžinimo arba susisieks dėl mūsų įmonės atvykimo jų paėmimui“, – paaiškino „Ekonovus“ atstovas.

Jis patikino, kad dalį konteinerių įmonei pavyko surinkti, tačiau nemaža dalis jų vis dar likę pas gyventojus.

„Reaguodami į situaciją ir neturėdami kitų galimybių atgauti savo nuosavybę, daliai Kauno rajono gyventojų išsiuntėme sąskaitas apmokėjimui. Matome, kad įvyko nesklandumų, kuriuos šiuo metu taisome ir gyventojams, jau anksčiau grąžinusiems mūsų įmonei priklausančius konteinerius, sąskaitas anuliuojame.

Tuo pačiu raginame gyventojus, pas kuriuos likę mūsų atliekų konteineriai, juos pristatyti į „Ekonovus“ Kauno teritorinį padalinį adresu Vandžiogalos g. 92 arba susisiekti su mumis tel. 8 37 377099, 8 70077046, el. paštu kaunas@ekonovus.lt ir mes patys atvyksime jų pasiimti. Kitu atveju, jei įmonei priklausantys buitiniai atliekų konteineriai nebus grąžinti, Kauno rajono gyventojams teks apmokėti gautas sąskaitas“, – patikino D.Šlapikas.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad atliekų konteinerių surinkimo procedūrą galėjo pradėti tik po to, kai baigėsi paslaugų teikimas gyventojams bei sutartis su Kauno rajono savivaldybe.

Piktina ir išaugusi atliekų išvežimo kaina

Kauno rajono gyventojai viešai piktinasi ne tik dėl sąskaitų už nepasiimtus konteinerius, bet ir dėl išaugusios atliekų išvežimo kainos.

„Savivaldybė turėtų pasiaiškinti gyventojams, kokiu pagrindu, pasikeitus šiukšlių išvežėjui, taip pabrango paslauga, nors buvome informuoti, kad sąlygos liks tos pačios ir kainos nesikeis“, – po Kauno rajono savivaldybės išplatintu pranešimu klausė viena gyventoja.

Ne ji pirmoji uždavė valdžiai tokį klausimą. Kita moteris pasidalijo institucijų jai siųstu atsakymu į tokią užklausą: „Kainų komisija atliekų kainos nereguliuoja. Ją įtakoja smarkiai išaugusios atliekų tvarkymo (šalinimo ir deginimo) kainos. Tokia tendencija yra visame Kauno regione ir Lietuvoje.“

Pasak kai kurių gyventojų, atliekų išvežimo kaina išaugo kone dvigubai.

„Labai įdomi situacija... Nes paskambinus „Komunalinių paslaugų centrui“, jie neturi jokios informacijos apie „Ekonovus“ veiksmus ir pinigų pervedimus. Mes susimokėję už metus „Ekonovus“, net negalvojom sausio mėnesį, kad viskas keisis. „Komunalinių paslaugų centras“ prašo susimokėti. Tai kaip suprasti?

Žmonės nėra kalti. Ir nesąžininga, kad įmonės tarpusavyje negali susikalbėti. „Ekonovus“ net nekelia ragelio. Reikia kažkaip kovoti patiems, kad grąžintų pinigus, jog galėtume susimokėti naujai įmonei. Tikiuosi, kad savivaldybei bent pavyks susišnekėti dėl šitų įmonių veiksmų“, – vylėsi dar viena dėl chaoso šiukšlių išvežimo rinkoje nukentėjusi Kauno rajono gyventoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius