Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 18

Atlikėjų protestas Kubiliaus nejaudina (atnaujina 15.42 val.)

Lietuvos muzikos atlikėjai prie Seimo rūmų surengtoje akcijoje „Mūsų nebereikia?!“ protestavo prieš PVM lengvatų naikinimą. Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad mokesčių naštą turi nešti visi. Paradoksas, bet prieš mokesčių didinimą protestavo ir valdančiosios – Tautos prisikėlimo partijos – narys Žilvinas Žvagulis, ir steigėjas Česlovas Gabalis.
A.Mamontovas
A.Mamontovas teigia, kad jį protestuoti įkvėpė ir Airijos pavyzdys. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Protestas

Prie Seimo rūmų į akciją „Mūsų nebereikia?!“ susirinko tokia gausybė pramogų pasaulio žmonių, kokios neišvysi ne viename koncerte. Skirtingų muzikos stilių ir meno krypčių atstovai susirinko pareikšti savo nuomonę apie pagal autorines sutartis dirbančių žmonių PVM lengvatų naikinimą.  Paklausti „ar jų nebereikia“ atėjo  Vytautas Juozapaitis, Jurgis Didžiulis su Erica Jennings, grupė „N.E.O“, Stanislovas Savickis – Stano, Žilvinas Žvagulis,  Rūta Ščiogolevaitė ir Deividas Meškauskas, Ruslanas Kirilkinas, Vaidas Baumila, Soliaris, Deivydas Zvonkus, Vilius Tarasovas ir Violeta Tarasovienė, Alanas Chošnau ir Aida Žiliūtė, Vudis, Donatas Baumila, Andrius mamontovas ir daugybė kitų. Atlikėjai kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę, ragindami ekonominę krizę stabdyti tokiais sprendimais, kurie nesužlugdytų kūrybinių žmonių, ir pasirašė valdžiai skirtame dokumente.

A.Mamontovas: „Negalima visų suvienodinti"

„Airijoje muzikantai iš viso neapmokestinti, ir kai pernai Airijos vyriausybė nusprendė apmokestinti muzikantus, garsiausia šios šalies grupė U2 pasakė, kad atsisakys Airijos pilietybės, jei taip atsitiks. Ir jie to įstatymo nepriėmė. Todėl turime daug puikios muzikos iš tos šalies, žmonių, kurie garsina tą šalį", – teigė akcijoje dalyvavęs A.Mamontovas.Negalima visų vienodai vertinti ir naudoti tą patį štampą, – A.Mamontovas

Atlikėjas teigė nemanantis, kad premjeras nori žlugdyti mūsų kultūrą, tiesiog jis labai formaliai nutarė spręsti šią problemą, biurokratiškai visus sulyginant.  „Aš nežinau, kas man mokės pensiją. Aš vis bandau paklausti kokio pareigūno, bet man niekas neatsako. Mano pensija turbūt bus autorinės teisės – jei dainas gros per radiją, tada ir bus ta pensija. Aš moku mokesčius, bet neturiu socialinių garantijų. Jei jie nori padidinti mokesčius muzikantams, menininkams, šalia to norėtųsi ir kultūros rėmimo programų. Mes juk be rėmėjų neišgyvename, net tie, kurie esą daug uždirba. Negalima visų vienodai vertinti ir naudoti tą patį štampą“, – sakė atlikėjas.

A.Chošnau: „Džiugu, kad susivienijome“

„Aš labai džiaugiuosi, kad mes taip susivienijome ir susirinkome pareikšti savo nuomonę, – teigė į akciją taip pat atvykęs daininkas Alanas Chošnau. – Tikiuosi, kad gerbiami Seimo nariai ją išgirs ir padarys tam tikras išvadas, priims įstatymą mūsų naudai. Mes, artistai, muzikantai kiekvieną dieną susiduriame su iššūkiais. Esu optimistas, pažiūrėsime, kas iš to bus, žiūrėsime, ką toliau  daryti“.

A.Chošnau teigė, kad muzikantui sunku išgyventi jau su dabartiniais įstatymais, o priėmus naujuosius daug kam išgyventi gali tapti išvis sudėtinga.  

V.Juozapaitis: „Bejėgiai žmonės"

„Žmonės, kurie dabar stovi po Seimo langais, yra bejėgiai, jie net negali patekti vidun, – sakė atlikėjas Vytautas Juozapaitis. – Mes nenorime į vidų, bet norime, kad jie būtų čia, kad atliktų savo pareigą, nes jie yra išrinkti mūsų tarnais ir turi tarnauti mums, o ne pateikti sąlygas, kas su mumis bus. Toks ir pagrindinis mūsų tikslas – priminti vyrams, kad jie yra tarnautojai, o mes tik klausiame, ar esame reikalingi“.

V.Juozapaitis teigė, kad muzikantai galbūt ir išgyvens, tačiau Lietuva be meno ir be kūrybos – Lietuva be ateities.

J.Didžiulis: „Tai nesąmonė“

Dainininkas Jurgis Didžiulis naujos Vyriausybės žingsnius pavadino trumpai: „Tai visiška nesąmonė“.  „Jau prieš keletą metų buvom Seime, nes buvo iniciatyva spręsti šią problemą. Dabar siūlomi apmokestinimai gali visiškai pasmaugti artistus. Niekam nėra paslaptis, kad vienas pirmų dalykų, kuriems žmonės išleidžia mažiau pinigų sunkmečiu, yra menas, pramogos. Tai idiotizmas. Politikai dažnai sako – reikia priimti sprendimą, bet jie neatsižvelgia į žmones, kuriuos tai liečia. Kai bando spręsti žmonės iš šalies – Seimo nariai – gaunasi jovalas, todėl visi ir išėjo piketuoti“, – sakė J.Didžiulis.

Muzikantas sakė, kad kol kas nekalbama apie tolimesnes iniciatyvas, anot jo, svarbu parodyti, kad atlikėjai nepatenkinti. „Menininkai gali būti stipri jėga – jie puošia ir gražina kitų žmonių gyvenimus. Deja, ekonominio lėtėjimo laikotarpiu gražaus gyvenimo atsisakoma“, – sakė J.Didžiulis.

D.Radzevičius: „Politikai kalbėtis nenori“

Lietuvos Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius piktinosi, kad menininkų aptarti jų laukiančios ateities niekas nekviečia, o pačioje akcijoje politikų beveik nebuvo matyti. „Jie, pasirodo, kalbėtis nenori, tik tariasi tarpusavyje. Šiandien bandėme klausti, ar mūsų nereikia. Jei nereikia, mes rasime būdų, kaip atkreipti visuomenės dėmesį, – teigė D.Radzevičius. –  Manau, kad politikai turi suprasti vieną dalyką – negalima spausti žmonių su jais nesitariant. Viskas, ko mums reikia, kad mus pasikviestų tada, kai priimami sprendimai. Dabar sprendimų priimama daug, jie visi skirtingi, žmonės yra gąsdinami, kad yra blogai ir bus tik blogiau“.

A.Kubilius: „Priekaištai nepagrįsti"

Tačiau A.Kubilius teigia, kad atlikėjų priekaištai nepagrįsti.  „Nemanau, kad kas nors yra žlugdomas dėl to, jog siekiama solidariai mokėti mokesčius. Solidarumu turime pasižymėti visi. Būtų labai keista, jei už vieno ar kito šiandien populiaraus dainininko tėvų pensiją šiandien mokėtų žemdirbiai arba mokytojai“, – mano A.Kubilius.

G.Klimkevičius: „Pjaunama šaka, ant kurios sėdi visi" 

„Be2gether“ festivalio organizatorius verslininkas Giedrius Klimkevičius sakė, kad valdžios sprendimai daro įtaką visiems. „Visa pramogų industrija sėdi ant vienos šakos. Jei ją pakirs, įpjaus, tai galime visi nukristi ir neatsikelti. Tai mūsų festivalį liečia tiesiogiai. Jau dabar jam iškilusi grėsmė. Ir ne tik dėl mokesčių, bet ir dėl požiūrio į didžiausią 2009 metų Lietuvos kultūrinį įvykį – Vilniaus tapimą kultūros sostine. Galvoti apie didelius, garsius atlikėjus mes jau negalime, tas metas jau baigėsi. Jei bus priimti tokie įstatymai, bus apskritai bėda pasikviesti gerų artistų. Galėsime į sceną lipti patys“, – sakė G.Klimkevičius.

R.Ščiogolevaitė: „Mes galime būti politiški"

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė įsitikusi, kad „tai tikrai palies visus menininkus“. „Galiu kalbėti tik už save, bet manau, kad ne tik man ir mano šeimai, man ir mano klausytojui bus blogai. Nėra kito kelio, tik burtis į akcijas ir atkreipti į save dėmesį, parodyti, kad galime būti politiški. Mes su Deividu (Rūtos gyvenimo draugas – aut.) važiavome čia ir galvojome: atrodo žmogus, mūsų Seimo pirmininkas, turėtų geriau nei kas kitas suprasti atlikėjus, kad tai nėra toks rožinis gyvenimas, kaip gali atrodyti žurnaluose“, – 15min.lt sakė dainininkė.

Stano: „Nėra kur dėtis"

Atlikėjas, prodiuseris Stanislovas Savickis-Stano sakė, kad reikėtų daugiau diskusijų. „Mes prašome diskutuoti. Aš – tikrai ne pats protingiausias, kad galėčiau ką nors sakyti, bet mes, atlikėjai, galime reikšti mintis išties garsiai, kaip galbūt negali dailininkai ar kiti menininkai. Turime sceną, visi atlikėjai grojo nemokamai. Mes nieko neturime prieš mokesčių didinimą, bet reikia tai daryti protingai. Norime būti išgirsti. Vis tiek nėra kur dėtis, kad ir kas būtų, dainuosime, nors kažkas gal ir nebedainuos ar į Ameriką važiuos. Ne tik mums blogai, va, ir ūkininkams blogai. Sprendimai priimami labai keistai, Seime jie labai skuba“, – teigė Stano.

A.Lukošius: „Šalies įvaizdis ir taip tragiškas

Muzikantas, TV laidų vedėjas Arnoldas Lukošius piktinosi: „Kiek turės pabrangti renginiai ir koncertai, kad uždirbtume tiek pat? Kas į juos eis? Nemanau, kad esu daug uždirbantis muzikantas, man muzika – vienas iš hobių. Tyčia šiandien peržiūrėjau, kaip Amerikoje su įstatymais. Ten muzikantai gali susigrąžinti sumokėtus mokesčius už instrumentus, kelionės išlaidas, viešbučius ir kitus dalykus. Apie tai Lietuvoje nė nekalbama. Kadangi mūsų šalies įvaizdis jau tragiškas, tokie drastiški sprendimai dar labiau vargu ar jį sugadins, tiesiog ilgam prarasime progą jį pasitaisyti. Labiausiai tai atsilieps kokybiškam darbui. „Chaltūra“ visuomet atsiranda, kai yra poreikis taupyti. Žmonės plagijuoja ar nesistengia, kai kokybei nėra lėšų. Didžiausia bėda ta, kad, užuot švaistęsi frazėmis, Seimo nariai turėtų suformuoti bendrą sistemą, kurios dabar tikrai nėra.

Ž.Žvagulis: „Rytais šluosim gatves“

Dainininkas, prodiuseris Žilvinas Žvagulis, beje, priklausantis valdančiajai Tautos prisikėlimo partijai, sakė, kad jam sunku ką nors aiškinti partijos bičiuliams. „Aš protestuoju prieš savo gyvenimą, kurį man žadama pateikti. Aš negaliu savo bendrapartiečiams aiškinti. Žiauriausiai kirs mums tie mokesčiai ir žurnalistams kirs, visiems, bet kažkaip gyventi reikės... Galvosim, dainuosim, rytais šluosim gatves", – sakė Ž.Žvagulis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius