-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 07

Atlyginimus sumažino per anksti

Pasipiktinę nuo rugsėjo sumažintais atlyginimais Marijampolės pedagogai neišmokėtą jų dalį pasiryžę susigrąžinti per teismus.
Mokytojų piketas
Mokytojų piketas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Šiomis dienomis atlyginimus už rugsėjį gavę Marijampolės savivaldybės mokyklų pedagogai neteko žado. Algos jau buvo aptirpusios. Mokytojai netrukus išsiaiškino, kad atlyginimai sumažinti ne nuo spalio, kaip dar prieš naujų mokslo metų pradžią žadėjo švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, o nuo rugsėjo.

„Mano atlyginimas sumažėjo apie 300 litų. Ne tik dėl to, kad truputį mažiau vedu pamokų, bet ir dėl sumažėjusios bazinės algos. Mūsų šeimai tai nemenki pinigai, nes reikia išlaikyti du mokyklinio amžiaus vaikus, o vyras jau kurį laiką tai dirba, tai ne“, – LŽ guodėsi vienoje Marijampolės mokykloje dirbanti Virginija L.

Kai kurie LŽ kalbinti Marijampolės mokyklų vadovai neslėpė, kad nurodymo mokėti sumažintus atlyginimus mokytojams sulaukė iš Marijampolės savivaldybės administracijos. „Mokytojai mus kaltina sumažinus atlyginimus, nes esame darbdaviai. Bet tai daryti mums liepė mokyklų steigėjas – savivaldybė. Kitaip elgtis negalėjome“, – tikino mokyklų vadovai.

„Nekaltiname mokyklų direktorių, nes ne jie kalti, bet vis vien ruošiame dokumentus ir per teismus bandysime išsiieškoti mums priklausančią neišmokėtą atlyginimų dalį. Kitą savaitę vyks šalies švietimo darbuotojų profsąjungų koordinacinės tarybos posėdis ir tarsimės, kaip elgtis, jei paaiškėtų, kad panašiai atlyginimai sumažinti ir kitose savivaldybėse. Mano žiniomis, Ukmergėje, Vilniuje, Panevėžyje atlyginimai išmokėti nesumažinti, o kaip yra kitur – kol kas tiksliai nežinome“, – LŽ sakė Marijampolės švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Marijampolės savivaldybės administracijos Finansų ir biudžeto departamento direktorė Gražina Rainienė neneigė, kad atlyginimai tiek pedagogams, tiek kultūros, sporto darbuotojams buvo sumažinti nuo rugsėjo savivaldybės iniciatyva. Mat rugpjūčio pabaigoje priimtas Vyriausybės nutarimas sumažinti bazinės mėnesinės algos dydį, pagal kurį skaičiuojami atlyginimai, įsigaliojo nuo rugsėjo. Tačiau Darbo kodekse numatyta, kad apie atlyginimų mažinimą darbdavys darbuotojams turi pranešti ne vėliau kaip prieš mėnesį. Tuo remdamasi Švietimo ir mokslo ministerija visos šalies pedagogus tikino, kad atlyginimai jiems mažės tik nuo spalio.

„Įstatymai kertasi tarpusavyje, nežinojome, kaip iš tiesų elgtis. Bijojome rizikuoti. Jau kreipėmės į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, bet ši pareiškė, kad ne jai priklauso aiškinti įstatymus ir teisės aktus. Todėl parašėme raštus Finansų ministerijai bei Vyriausybei, kad jos išaiškintų, kaip iš tiesų turėjo būti skaičiuojami atlyginimai samdomiems darbuotojams už rugsėjo mėnesį“, – aiškino G.Rainienė.

Anot jos, jei paaiškės, kad atlyginimai sumažinti nepagrįstai, susidaręs atlyginimų likutis bus iš karto išmokėtas. Juoba kad jis sudaro tik apie 280 tūkst. litų. Kiek mažiau tektų išmokėti ir kultūros bei sporto įstaigų, savivaldybės administracijos samdomiems darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius