-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02

Atmestas dėl neteisėto duomenų tvarkymo baudą gavusios „Ortopedijos paslaugos“ skundas

Teismas atmetė bendrovės „Ortopedijos paslaugos“ skundą, kuri jį pateikė pernai gavusi 5000 eurų baudą dėl neteisėto apdraustųjų privalomuoju sveikatos draudimu asmens duomenų tvarkymo, ketvirtadienį pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bendrovė skundė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) pernai vasarį jai skirtą nuobaudą, tačiau teismas sutiko su inspekcijos padarytomis išvadomis dėl pažeidimo masto ir sunkumo.

Bauda bendrovei buvo skirta už tai, kad pareiškėja 2020–2021 metais į informacinę sistemą „Ortopedijos IS“ įvedė 421 apdraustojo privalomuoju sveikatos draudimu užsakymų duomenis – vardus, pavardes, asmens kodus, gydytojo diagnozes, reikalingus protezus, gydymo įstaigas, dėl galūnių protezų gamybos ir pritaikymo.

Šie užsakymų duomenys nebuvo perduoti Valstybinei ligonių kasai dėl šių priemonių kompensavimo, o iš karto ištrinti. Tikrintiems apdraustiesiems galūnių protezai iki suvedimo buvo gaminami kitose įmonėse ir po ištrynimo didžiajai daliai apdraustųjų bendrovėje „Ortopedijos paslaugos“ jie gaminami nebuvo.

Anot teismo, 421 apdraustasis, kurių duomenys neteisėtai tvarkyti, sudaro apie trečdalį Lietuvoje ortopedijos paslaugomis besinaudojančių apdraustųjų. Ankstesniais metais bendrovė per metus aptarnaudavo apie 80 apdraustųjų.

Bendrovė skunde teigė, kad ji duomenis tvarkė teisėtai, vykdydama sutartį su Valstybine ligonių kasa ir turėdama pacientų sutikimus, prašydama Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos sprendimą panaikinti.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad asmens duomenų suvedimas į „Ortopedijos IS“ ir ištrynimas laikytini asmens duomenų tvarkymu.

Pagal Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR) įtvirtintą duomenų tvarkymo apibrėžimą, duomenų tvarkymas apima įrašymą, susipažinimą, atskleidimą persiunčiant ar kitu būdu sudarant galimybę jais naudotis, taip pat ir ištrynimą, todėl, teismo įsitikinimu, inspekcija pagrįstai padarė išvadą, kad vykdytam apdraustųjų duomenų tvarkymui taikomi BDAR reikalavimai. Kiti pareiškėjos argumentai dėl duomenų tvarkymo teisėtumo atmesti kaip neįrodyti ir nepagrįsti.

Bendrovė skunde ginčijo ir pažeidimo mastą ir tai, kad buvo sukelta žala.

Teismas sutiko su VDAI išvadomis dėl pažeidimo masto ir sunkumo. BDAR nustatyta, kad pažeidus pagrindinius duomenų tvarkymo principus, skiriamos administracinės baudos įmonei iki 4 proc. jos ankstesnių finansinių metų bendros metinės apyvartos. Anot teismo, pareiškėjai paskirta 5 000 eurų bauda yra adekvati ir būtina siekiant užtikrinti tinkamą asmens duomenų tvarkymo reikalavimų laikymąsi.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius