Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 01

Atnaujinto Studentų skvero Kaune atidarymas – su protesto kartėliu: profesorius teuždirba 1200 eurų

Po metus trukusios rekonstrukcijos Kaune Mokslo ir žinių dieną atvertas iš pagrindų atnaujintas Studentų skveras. Dabar ši erdvė – kur kas patogesnė ir modernesnė. Vizualiai ji jungiasi su Vienybės aikšte – tarsi tampa jos dalimi, atskirta tik K.Donelaičio gatve. Universitetų apsuptas skveras – nuo seno pamėgtas studentų ir moksleivių. Tačiau atidarymą kiek apkartino profesorių protestas.
Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo piketas
Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo piketas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Rugsėjo 1-ąją Kaunas švenčia ne tik Mokslo ir žinių dieną, bet ir iš pagrindų atnaujinto Studentų skvero atgimimą. Būtent jame numatytas ne vienas renginys, skirtas akademiniam jaunimui – iki pat vėlumos suplanuoti koncertai, vyks muzikos ir šviesų šou.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atnaujintas Studentų skveras Kaune
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atnaujintas Studentų skveras Kaune

Vakarinėje šventės dalyje atgimusią erdvę juosiantys universitetų fasadai sužibs šviesomis. Spalvų spektrui toną duos ne tik pastatų architektūra, bet ir DJ muzikos ritmai. Miksuodamas geriausius vasaros hitus vakarėlio nuotaiką kurs ypatingas svečias – DJ B.GODSun.

Šalia esančioje Vienybės aikštėje – Jessicos Shy ir OG Version pasirodymai.

Mokslai dar palauks

14 valandą nuo Soboro startavusiai tradicija tapusiai studentų, dėstytojų, rektorių eisenai pasiekus Studentų skverą, ši erdvė oficialiai atidaryta. Ir atidaryta ji ne tradicinės juostelės kirpimu, bet mygtuko paspaudimu – į dangų kilo konfeti.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atnaujintas Studentų skveras ir Vienybės aikštė Kaune
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Atnaujintas Studentų skveras ir Vienybės aikštė Kaune

„Simboliška, kad akademinei bendruomenei minint Lietuvos universiteto šimtmetį ir švenčiant Rugsėjo 1-ąją, miestas gali įteikti simbolinę dovaną – jaukesnį ir patrauklesnį skverą. Toks paskutinis štrichas gražiai papildys ir pratęs vaizdingą Vienybės aikštę.

Jaunimas seniai pamėgęs šitą erdvę. Tegul su kiekviena diena ji būna vis gyvesnė ir pilna šurmulio. Vieni Studentų skvere susitiks pabendrauti, atsipūsti tarp paskaitų, o kažkas gal paskirs pasimatymą ar prisės čia paskutinįkart perversti konspektus prieš artėjantį kolokviumą. Mokslai tądien dar palauks, tad iš širdies pašėlkite, kad būtų geras startas visiems artėjantiems metams“, – linkėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Jis vylėsi, kad tai, kas buvo tvarkyta ir statyta keletą metų, studentai nesugriaus per artėjantį savaitgalį.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Studentų skvero atidarymas Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Studentų skvero atidarymas Kaune

„Visos erdvės jums yra atviros, miestas laukia jūsų kiekvieną dieną, Laisvės alėjoje – visuose baruose“, – į minią studentų kreipėsi meras.

Dėl numatytų renginių laikinai – nuo 14 valandos iki vidurnakčio – uždarytas eismas K.Donelaičio gatvės atkarpoje tarp Maironio gatvės ir Vienybės aikštės. Čia leidžiamas tik autobusų ir troleibusų eismas. Viešasis transportas rugsėjo 1-ąją kursuos ilgiau nei įprastai.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Eismo ribojimai dėl Studentų skvero atidarymo
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Eismo ribojimai dėl Studentų skvero atidarymo

Šiuolaikiška traukos vieta

Po rekonstrukcijos Studentų skveras stilistiškai suvienodėjo su prestižinius įvertinimus už dizainą bei architektūrą (tai buvo istorinis pripažinimas, kadangi toks įvertinimas pirmas – ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse) pelniusia Vienybės aikšte (ir istoriškai, ir faktiškai tai yra viena bendra aikštė).

Pastaroji greitai tapo išskirtiniu traukos centru tiek kauniečiams, tiek ir miesto svečiams. Tikimasi, kad tokios pat sėkmės sulauks ir kitapus K.Donelaičio gatvės atgijęs skveras.

Neseniai buvo baigta ir S.Daukanto gatvės, kuri ir užsibaigia skveru, rekonstrukcija, tad šio objekto sutvarkymas buvo tarsi paskutinė Naujamiesčio dėlionės dalis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Studentų skveras prieš rekonstrukciją
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Studentų skveras prieš rekonstrukciją

Senąjį sovietinį grindinį Studentų skvere pakeitė granito plokštės ir šviesus betonas, kompleksiškai atnaujintos požeminės komunikacijos, apšvietimo sistemos. Teigta, kad rekonstrukcijos metu išsaugoti visi skvere augę medžiai.

Kur kas daugiau jaukumo aikštei suteikia sutvarkytos žaliosios zonos su augalų apšvietimu bei tarp jų įrengtos jaukios terasos su suoleliais.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Studentų skveras pradėjus rekonstrukciją
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Studentų skveras pradėjus rekonstrukciją

5 tūkst. kv. metrų ploto skverą atnaujino „Kauno tiltai“, projektinius pasiūlymus rengė „Giedraitis & architektai“ biuras.

Tiesa, Studentų skverą, pradėjus jo rekonstrukciją, planuota atnaujinti iki 2022 metų pavasario. Darbai kiek užtruko.

Viso projekto vertė siekia kiek daugiau nei 1,7 mln. eurų.

Surengė protestą

Vis dėlto, Studentų skvero atidarymą saulėtą ketvirtadienio popietę kiek apkartino jame Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo surengtas protestas. Jame dalyvavę dėstytojai reikalavo atlyginimus pakelti 30-čia proc.

„Sąskaitų pažadais neapmokėsi“, „Sumokėjau už elektrą, pietums neliko“, „Skurstantys universitetai – gėda valstybei“, „Elektra ir šildymas kartais, o atlyginimas keliais eurais?“, „Brangsta viskas, o dėstytojai – ne?“ – tokiais plakatais pasitiko profesūra.

Kaip 15min teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Sigitas Vaitkevičius, didžioji dalis aukštojo mokslo įstaigų darbuotojų pritaria šiam protestui, nors viešumoje pasirodė vos saujelė.

Jis atskleidė, kad profesorius šiandien uždirba nuo 1200 iki 1500 eurų į rankas, dekanas – apie 4500 eurų.

„Nuo 2017 metų kelia algas po truputį, bet pažadų tie kėlimai neatitinka. Štai pastarąjį kartą žadėjo algą pakelti 12,5 proc. nuo šių metų sausio 1 dienos, bet pakėlė tik nuo kovo 1 dienos ir tik 10 proc. Praradome keletą mėnesių ir 2,5 proc.“, – tikino S.Vaitkevičius, pažadėjęs didinti protestų ir streikų intensyvumą.

Profesorius šiandien uždirba nuo 1200 iki 1500 eurų į rankas.

Anot jo, derybos su valdžia stringa, itin manipuliuojama karo tema.

Paklaustas, kodėl reikalauja algas pakelti būtent 30-čia procentų, S.Vaitkevičius paaiškino, kad šiomis dienomis ekonomikos brangimas siekia apie 30 proc.

„10 procentų pakėlimas reikštų 20 procentų nuostolį nuo vartojimo brangimo. Keldami 10-čia procentų, pasmerkiame žmones tokiu būdu prisidurti iš savo santaupų, o jų mūsų sektoriuje jau pradeda trūkti“, – paaiškino susivienijimo pirmininkas.

S.Vaitkevičiaus kolegos teigė, kad šiemet susidarys tokia situacija, jog doktoranto stipendija viršys docento atlyginimą.

„Vien meile darbui neišgyvensi. Nėra motyvacijos ir tą studentai pajus“, – teigė viena protesto dalyvių.

Protestuotojai tikina, kad kylant energijos kainoms, tikėtis atlyginimų pakėlimo bus dar sunkiau – universitetų išlaidos bus nukreiptais patalpų išlaikymui. Baiminamasi, kad algų nesumažintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius