Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 03

Atominei elektrinei nebevadovaus V.Ševaldinas (atnaujinta 17.55 val.)

Vyriausybės posėdyje trečiadienį pritarta Energetikos ministerijos siūlymui atleisti iš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinio direktoriaus pareigų ilgametį jėgainės vadovą Viktorą Ševaldiną, o šias pareigas pavesta eiti Osvaldui Čiukšiui.
Viktoras Ševaldinas
Viktoras Ševaldinas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šis sprendimas priimtas tęsiant struktūrinę IAE pertvarką po antrojo bloko uždarymo praėjusių metų pabaigoje. V.Ševaldinui pasiūlyta užimti generalinio direktoriaus patarėjo pareigas, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, jog ši rokiruotė reikalinga, nes elektrinės uždarymo projektai iki šiol vykdyti nepakankamai – vėlavo 3–4 metus. Taip pat išaugo poreikis stiprinti šių projektų įgyvendinimo priežiūrą. Be to, prieš priimant sprendimą pergrupuoti IAE vadovybę   buvo išanalizuota kitų valstybių atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo patirtis.

„Didžiąja dalimi visas eksploatavimo nutraukimo procesas, o nuo šių metų sausio 1 dienos ir pati likviduojamos elektrinės veikla finansuojami išskirtinai Europos Sąjungos (ES) lėšomis, todėl nuo viso proceso sėkmės, jo skaidrumo ir lėšų panaudojimo efektyvumo, priklauso tolesnis įmonės veiklos, taip pat darbuotojų atlyginimų ir kitų uždarymo projektų finansavimas“,  – minėjo ministras.

Eksploatavimo nutraukimo laikotarpiu IAE turi vadovauti žmogus, turintis tarptautinės derybų patirties, laisvai kalbantis ne tik valstybine bet ir užsienio kalbomis.„Eksploatavimo nutraukimo laikotarpiu IAE turi vadovauti žmogus, turintis tarptautinės derybų patirties, laisvai kalbantis ne tik valstybine bet ir užsienio kalbomis, žinantis modernios vadybos principus. Elektrinėje nemažai uždarymo projektų vykdo įvairios tarptautinės kompanijos, labai svarbūs ryšiai su Europos Komisija, Europos plėtros ir rekonstrukcijos banku, kitomis Lietuvos ir tarptautinėmis institucijomis“, – pabrėžė A.Sekmokas. V.Ševaldinas net oficialiuose susitikimuose ir su žiniasklaida bendraudavo rusų kalba.

Ambasadoriaus rangą turintis O.Čiukšys yra diplomuotas ekonomistas, užsienio prekybos specialistas, turintis vadovavimo patirties versle. Jis buvo Lietuvos ambasadoriumi Latvijoje ir Čekijoje, 2000–2001 metais užėmė ūkio viceministro pareigas, sėmėsi patirties uždaromoje Greifsvaldo atominėje elektrinėje, o pastaruoju metu dirbo ekspertu Centrinėje projektų valdymo agentūroje, Ignalinos AE programos skyriuje bei Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūroje.

„V.Ševaldinas yra geras specialistas ir vadovas, tačiau nuo šių metų sausio 1 dienos iš esmės pasikeitė įmonės statusas ir funkcijos – ji praktiškai tapo likviduojama įmone, o buvusio vadovo patirtį ir kvalifikaciją tikrai vertiname – pasiūlėme generalinio direktoriaus patarėjo pareigas“, – sakė A.Sekmokas.

Ministras taip pat akcentavo, kad Vyriausybei visas Ignalinos regionas ir toliau išlieka strategiškai svarbus, ypač turint galvoje naujos Visagino atominės elektrinės projektą. Todėl esą numatoma ir toliau jam skirti ypatingą dėmesį ir teikti paramą. Ministras neabejoja, kad naujas IAE vadovas stengsis pritraukti ir išsaugoti patyrusius ir geriausius įvairių sričių specialistus, o apie pokyčius regione visuomenė bus reguliariai informuojama.

Papildyta 17.55 val. Beveik 20 metų Ignalinos AE vadovavęs V.Ševaldinas sutiko tapti naujo įmonės generalinio direktoriaus patarėju. Tai BNS patvirtino energetikos viceministras Romas Švedas.

„Mes džiaugiamės, kad V.Ševaldinas priėmė kvietimą ir lieka mūsų komandoje, nes jo patirtis yra labai svarbi“, – BNS sakė R.Švedas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius