-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 09

Atominės elektrinės uždarymas kainuos brangiau, kaltinimai dėl to – buvusiai Vyriausybei

Po susitikimo su „Nukem technologies“ atstovais energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo darbai vėluoja dvejus metus. Paklaustas, kas už vėlavimą turės mokėti, ministras sakė, jog tai galėtų padaryti buvusi Vyriausybė.
Turbinos
Turbinos Ignalinos atominėje elektrinėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

2003 metais, kai stodama į ES Lietuva įsipareigojo uždaryti IAE, buvo planuojama, kad radioaktyvaus kuro saugykla ir konteineriai bus pastatyti 2009-aisiais. Dabar jau kalbama apie kitą datą – 2011-ųjų kovą.

Gedimino Gasiulio/ 15min.lt nuotr. /A.Sekmokas susitikimo su žurnalistais metu.
A.Sekmokas susitikimo su žurnalistais metu.

A.Sekmokas teigė, kad iki tol radioaktyvų kurą ketinama laikyti reaktoriuje, o dėl to padidėja uždarymo sąnaudos. Tačiau nei ministras, nei „Nukem technologies“ atstovas Tony Echfordas apie konkrečias sumas nebuvo linkę kalbėti. Jie taip pat teigė negalį atskleisti, kokią dalį Lietuva jau sumokėjo pagrindiniam rangovui.

Apie vėlavimo priežastis A.Sekmokas kalbėjo kur kas atviriau. „Iš tikrųjų didžioji priežastis ne tik rangovas, bet ir situacija pas mus. Kai leidimai turėjo būti derinami su 9 institucijomis, buvo tokie teisės aktai, kur visi turėjo duoti sutikimą, pritarimą. Ir savivaldybių lygiu atsirasdavo tikrų ir dirbtinių kliūčių. Aš manau, tos kalbos, ar bus uždaryta Ignalina, ar nebus, iš tikrųjų buvo dar vienas faktorius, kuris leido tą (IAE uždarymo – aut.) projektą delsti“, – IAE uždarymo vilkinimo priežastis vardijo A.Sekmokas. Jis pridūrė, kad pinigų gali tekti išieškoti ir iš buvusios Vyriausybės, tačiau kaip tai ketina daryti,neatskleidė: „Gal jūs ką patarsite?“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius