-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 14

Atsakymas vilnietei dėl legionelių: „Terminis šokas nepadės, tik pinigus išleisit“

Informacija, kad nuo legioneliozės Vilniuje mirė jau trys asmenys, sukėlė nerimo ne tik šių žmonių kaimynams. Tačiau sužinoti, ar kas nors kada nors jūsų name yra profilaktiškai daręs terminį šoką, kuris padeda išvengti šios ligos, gali būti nelengva. Su tuo susidūrė Karoliniškių rajono gyventoja, iš namo šilumos sistemos prižiūrėtojo išgirdusi, kad termošokas nepadeda, o tik brangiai kainuoja.
Geriamas vanduo
Vanduo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Karoliniškėse, A.P.Kavoliuko gatvėje, gyvenanti vilnietė, išgirdusi apie legionelėmis užteršta vandenį bent keliuose sostinės daugiabučiuose, nusprendė pasidomėti, ar jos name kada nors profilaktiškai buvo atliktas terminis šokas. Name yra įsikūrusi daugiabučių gyventojų bendrija, tad pirmiausia moteris paskambino bendrijos pirmininkui.

Siuntinėjo nuo vienų prie kitų

„Bet man buvo pasakyta, kad „Vilniaus energija“ turi pakelti temperatūrą, kad galima būtų pakelti vandens temperatūrą iki tokios, kai žūva bakterijos. Bet ji esą atsisako tai daryti. Paskambinau „Vilniaus energijai“, ten išgirdau, kad ši bendrovė jau kelerius metus nieko negali daryti namo šilumos punkte. Tad vėl skambinau bendrijos pirmininkui, kuris nurodė šilumos punkto prižiūrėtoją, tačiau abu jie man kartojo, kad kelti temperatūrą, daryti terminį šoką tikrai neverta – tai niekuo nepadės, nes temperatūra vis tiek bus žemesnė nei 60 laipsnių, tad gyventojai tik išleis pinigus“, – kalbėjo moteris.

Vilnietė neslėpė sutrikusi po tokių atsakymų, ypač kai tą patį kartojo ir bendrijos pirmininkas, ir šilumos punktą prižiūrintis asmuo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktoriaus pavaduotojas ir operacinio centro vadovas Raimondas Vaidginas kalba kitaip: anot jo, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja būtent terminį šoką kaip pagrindinį būdą kovojant su legionelioze. Jeigu tai nepadeda – tuomet lieka cheminės medžiagos.

Tačiau jeigu profilaktiškai to nebuvo imtasi metų metus, tuomet vamzdynų būklė gali būti išties nekokia.

Temperatūra per žema

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Anot A.Razmienės, oro tarša šalia mokyklos neviršija leistinų normų, tad baimintis nėra ko.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asta Razmienė

Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė, išgirdusi apie tokias namo karšto vandens sistemos prižiūrėtojų kalbas, pyktelėjo. Gydytojos teigimu, jeigu karšto vandens sistemos būtų tinkamai prižiūrimos, panašių problemų nekiltų arba bent jau būtų mažiau.

„Niekas pasaulyje nevaldo legioneliozės, valdo temperatūrų palaikymą. Termošoką, kai jau atsiranda bakterijų, reikia daryti. Bet kad legionelių nebūtų, reikia nuolat palaikyti aukštą temperatūrą“, – teigė A.Razmienė.

Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Tokia temperatūra, deja, ne visuose Vilniaus daugiabučiuose. Štai Ladygos g. 3 namo, kuriame nuo legioneliozės mirė moteris, gyventoja 15min skundėsi, kad vanduo jų butuose visada buvo tik drungnas, karštas jis pasidarė tik nuo penktadienio, po nelaimės.

Niekas pasaulyje nevaldo legioneliozės, valdo temperatūrų palaikymą. Kad legionelių nebūtų, reikia nuolat palaikyti aukštą temperatūrą, – teigė A.Razmienė.

Pirmadienio vakarą karšto vandens temperatūrą pamatavo ir Šaltkalvių g. 58 namo Naujininkuose gyventoja Gitana. Termometras parodė 50 laipsnių, o tai puiki terpė legionelėms daugintis.

Pasak A.Razmienės, antradienį kviečiami karšto vandens sistemų prižiūrėtojai, su kuriais dar kartą ketinama kalbėtis apie būtinybę palaikyti pakankamai aukštą vandens temperatūrą.

„Tačiau neaišku, kiek jų ateis. Jų požiūris neretai toks, kad va, atėjo kažkas ir sako, ką jiems daryti, kai jie ir taip žino. Situacijos yra nevaldomos. Turime patirties su savo kontrolės objektais – viešbučiais ir pan., tai kai teismai priteisia dideles baudas, tada susipranta“, – kalbėjo A.Razmienė.

Baudė ne kartą

A.Razmienė priminė, kaip buvo vandens parkas uždarytas dėl legioneliozės rizikos, nors dar ir niekas nesusirgo. Dar anksčiau viename sporto klube legionelėmis užsikrėtė ir vėliau mirė lankytojas, sporto klubui teko mokėti didžiules baudas, ką patvirtino visų instancijų teismai. Todėl Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, anot A.Razmienės, nebijo ir „Adminstos“, kuri prižiūrėjo Tuskulėnų ir Ladygos g. daugiabučių karšto vandens sistemas, grasinimų teismais.

15min skaitytojos Gitanos nuotr./Karšto vandens temperatūra Šaltkalvių g 58 namo bute
15min skaitytojos Gitanos nuotr./Karšto vandens temperatūra Šaltkalvių g 58 namo bute

„Legionelių gali atsirasti, taip pasitaiko. Bet pagrindinis dalykas yra, ar tinkamai vykdomos prevencinės priemonės, nurodymai. Reikia nuolat sekti, ar legionelių yra, kontroliuoti temperatūras, ko nedaro. O jeigu aptinkama – daryti terminius šokus. Tyrimas kainuoja vos 32 eurus“, – kalbėjo A.Razmienė.

Karšto vandens sistemų prižiūrėtojai, anot A.Razmienės, prisipažįsta žinantys, kad naktimis vandens temperatūra nukrinta ir iki 40 laipsnių. Bet net nemato problemos – esą ryte vanduo bus karštesnis. Vis dėlto, pripažino A.Razmienė, ne visi prižiūrėtojai tokie – bent dalis jų vykdo visus numatytus reikalavimus.

Termošokas – visiems namams

Pirmadienį Vilniaus savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje nuspręsta siūlys Vilniaus miesto ekstremalių situacijų komisijai atlikti terminę dezinfekciją ir kituose Vilniaus daugiabučiuose, kuriems karštas vanduo tiekiamas centralizuotai, kad būtų išvengta ir kitų sistemų taršos. Sprendimus, kada ir kaip bus atliekama dezinfekcija, priims Ekstremalių situacijų komisija.

„Lazdynų būstas“ pasakė, kad nebus atliekamas termošokas visuose namuose. Jie tikrina tik, ar kiekvienas namas atitinka temperatūrinius reikalavimus ir tik neatitikimo atveju sukels termošoką, – sakė Karina.

Tačiau tokie ketinimai daliai daugiabučių administratorių jau iš anksto atrodo neįtikėtini. Lazdynuose gyvenanti Karina 15min teigė paskambinusi į „Lazdynų būstą“ pasidomėti, ar toks dalykas bus daromas.

„Jie pasakė, kad nebus atliekamas termošokas visuose namuose. Jie tikrina tik, ar kiekvienas namas atitinka temperatūrinius reikalavimus ir tik neatitikimo atveju sukels termošoką. Apmaudu. Tai yra gryna gyventojų apgavystė, nes visiems paskelbė kitaip, visi laukia“, – piktinosi gyventoja.

Tačiau bendrovė „Mano būstas“, kuriai priklauso ir „Lazdynų būstas“, užtikrina, kad visuose jų prižiūrimuose namuose atliks terminius šokus, daugelyje iš jų gyventojai jau turėjo pastebėti, kad vanduo yra karštesnis. Skelbimą apie tai yra patalpinusi ir „Lazdynų būsto“ interneto svetainė, todėl ir Lazdynuose tai bus daroma.

„Reaguodami į Vilniaus savivaldybės paskelbtą ekstremalią padėtį, „Lazdynų būsto“ daugiabučių namų administratoriai visuose savo prižiūrimuose namuose jau nuo šiandien papildomai atliks karšto vandens sistemų termošoką“, – rašoma pranešime ir cituojamas bendrovės „Mano būstas“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys, kuris tvirtina, kad norima nuraminti gyventojus, todėl jau nuo penktadienio visuose bendrovės prižiūrimuose namuose rangovai bus įpareigoti papildomai atlikti karšto vandens sistemų termošoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius