TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 07 17

Atsakymo dėl COVID-19 laukė tris savaites: „Geriausias įrodymas, kokia efektyvi yra viruso plitimo prevencija“

Panorus atlikti testą dėl koronaviruso, rezultatų gali tekti laukti net tris savaites. Tiek išgirsti apie neigiamą testo atsakymą užtruko Ievos Galkytės draugui, kai šis savanoriškai nusprendė išsitirti po kelionės į Belgiją. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina, kad dėl didelės laboratorijų apkrovos testo rezultatų gali tekti palaukti ir ilgiau, tačiau pažymi, kad įprastai laukti daugiau kaip 2 dienas nereikia.
Tyrimai dėl koronaviruso
Tyrimai dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Nors pati Ieva atsakymo sulaukė jau po paros, jos draugui – Estijos piliečiui – birželio 23 d. atlikto tyrimo rezultato teko laukti daugiau kaip tris savaites – žinutė apie neigiamą tyrimo rezultatą jį pasiekė tik liepos 15 d.

„Atsakymą dėl COVID-19 tyrimo gavome po daugiau nei trijų savaičių po testo atlikimo... Po n skambučių į jų karštąją liniją dėl atsakymo nebuvimo“, – feisbuke rašė ji.

I.Galkytė kėlė klausimą, kiek žmonių potencialiai buvo galima užkrėsti, kol buvo laukiama testo rezultatų: „Šioje situacijoje juokingiausias yra valstybės kuriamas naratyvas, kaip rimtai ji kovoja su pandemija. Štai, ši žinutė yra geriausias įrodymas, kokia efektyvi yra viruso plitimo prevencija.“

SAM 15min nurodė, jog paprastai testo rezultatai gaunami per 1–2 dienas, o tyrimas dėl koronaviruso užtrunka 6 valandas. Nuo tada, kai testas atkeliauja į laboratoriją, papildomai apie 3 valandas trunka atsakymų suvedimas į e.sveikatos portalą. Teigiami atvejai, pasak ministerijos, suvedami pirmumo tvarka.

Pastarojo mėnesio SAM duomenimis, tyrimų dėl COVID-19 apimtys daugmaž išlieka tos pačios.

„Lyginant su birželio pabaiga, bendras tyrimų skaičius šiek tiek sumažėjęs, tačiau nežymiai. Pavyzdžiui, per vakar dieną ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 3749 ėminiai. Pastaruoju metu tyrimų skaičius svyruoja tarp 3800–4500“, – atsakyme išdėstė SAM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius