Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Atšalus orams nakvynės namai didmiesčiuose sulaukė benamių antplūdžio

Didžiųjų Lietuvos miestų nakvynės namai atšalus orams pasiruošę sulaukti didesnio benamių antplūdžio.
Nakvynės namai
Nakvynės namai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus Nakvynės namų, esančių A.Kojelavičiaus gatvėje, vedėja Janina Kulienė trečiadienį BNS sakė, kad jau prasideda darbymetis – 60 vietų talpinančiuose nakvynės namuose trečiadienio naktį miegojo 77 benamiai.

„Prasideda pas mus darbymetis (...) turim 60 vietų, tai šiąnakt (trečiadienio naktį – BNS) miegojo 77, vakar (antradienio naktį – BNS) buvo 73. Pagausėjimas jau yra gerą savaitėlę ir skaičius auga“, – BNS kalbėjo nakvynės namų vadovė.

Šalčiausiais žiemos mėnesiais Vilniaus nakvynės namuose vienu metu nakvoja iki 100 benamių.

Anot jos, nakvynės ieškantiems benamiams tiesiami čiužiniai, žmonės gulasi ir ant grindų.

„Priimam visus, kurie nori. Iš žmogiškos pusės negali išvaryti, ypač iš ligoninių sulaukiam benamių, kurie pagulėję, pašalę (...) sunkiai juda, kurių avalynė prasta – tokių šiuo metu turim 24“, – pasakojo J.Kulienė.

Kiekvienas atėjęs į nakvynės namus sulaukia ir socialinio darbuotojo dėmesio. Atsižvelgiant į žmogaus padėtį, gali būti leista nakvynės namuose nakvoti ne vieną, o tris naktis.

Nakvynės namų vadovė BNS sakė, kad šalčiausiais žiemos mėnesiais čia vienu metu nakvoja iki 100 benamių.

Kauno miesto nakvynės namų direktorė Zita Verbavičienė teigė, kad benamių skaičius šiuo metu stabiliai didėja.

„Benamių skaičius stabiliai didėja. Iš tiesų nuo pirmadienio dvigubai daugiau kreipėsi. Nuo pirmadienio 6 naujokus priėmėm, o per dieną anksčiau būdavo iki 3 benamių“, – BNS sakė Kauno nakvynės namų direktorė.

Kaune veikia trys Nakvynės namų padaliniai. Moterų nakvynės namai, talpinantys 20 benamių moterų, vyrų nakvynės namai, kuriuose nakvynę gali surasti 88 vyrai ir Benamių nakvynės namai su 50 vietų.

Nakvynės namų lankytojai čia gali nusiprausti, persirengti, pasigaminti maisto.

Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančiuose nakvynės namuose iš viso yra 174 vietos.

Klaipėdos miesto nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė BNS sakė, kad benamių antplūdžiui atšalus orams yra pasiruošę, nors padidėjimo žymaus dar nėra.

„Kol kas padidėjimo labai nėra, taip, kad būtų užpildytos visos visas vietos ir nebūtų, kur apnakvindint – taip nėra“, – kalbėjo A.Kontrimaitė.

Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančiuose nakvynės namuose iš viso yra 174 vietos.

Nakvynės namai teikia kelias paslaugas: trumpalaikę socialinę globą gali suteikti 122 benamiams, o laikino vienos nakties apnakvindinimo – 52 namų neturintiems žmonėms.

„Pastarojoje gali ateiti ir be dokumentų. Šia paslauga benamiai gali naudotis tris paras iš eilės, tada jau prašome, kad pasitikrintų sveikatą, kaip įpareigoja tvarka. Vėliau yra sprendžiama dėl tolimesnio apnakvindinimo – ar jam reikia trumpalaikės socialinės globos“, – aiškino nakvynės namų direktorė.

A.Kontrimaitė BNS teigė, kad žiemą, kada minusinė temperatūra didelė, apnakvindintų benamių skaičius viršija lovų skaičių.

„Žiemą būna atvejų, kai minusas didelis, netgi viršija vietų skaičių. (...) Ir koridoriuose būdavo čiužiniai, kad sušalę žmonės galėtų pernakvoti“, – BNS sakė Klaipėdos nakvynės namų direktorė.

Klaipėdoje privačių nakvynės namų nėra, o artimiausiuose miestuose – Palangoje ir Kretingoje, nėra ir savivaldybei priklausančių nakvynės namų.

Šiuo metu yra rekonstruojami Gargždų nakvynės namai. Klaipėdos rajono savivaldybė BNS sakė, kad jie, kaip planuojama, pradės veikti kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius