-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21 /2020 04 28

Atsargiai! Melagingą informaciją apie NATO karius piktavaliai platina prisidengę 15min vardu

Internete skelbiama melaginga informacija neva iš Lietuvos išvedami NATO kariai. Melas platinamas prisidengus 15min prekės ženklu ir naudojantis redakcijos žurnalisto vardu.
Melaginga informacija „Youtube“ platformoje
Melaginga informacija „Youtube“ platformoje / 15min nuotr.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) antradienį pranešė sulaukusi melagingos žinios, kurioje rašoma apie NATO karių išvedimą iš Lietuvos. Ministerijos teigimu, antradienio pavakarę krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis el. paštu gavo suklastotą NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo laišką, kuriame pranešama apie neva priimtą sprendimą išvesti iš Lietuvos NATO karius.

15min nuotr./Melaginga informacija anglų kalba, įrašas patalpintas tinklalapyje, pavadintame 15min žurnalisto vardu
15min nuotr./Melaginga informacija anglų kalba, įrašas patalpintas tinklalapyje, pavadintame 15min žurnalisto vardu

„Tai dar vienas iš daugelio bandymų pandemijos krizę paversti ir saugumo krize. Melagienomis kaip ši siekiama pasėti nepasitikėjimą Aljanso partneriais ir NATO vienybe“, – ministerijos pranešime teigė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Informacinė ataka, neva NATO kariai Lietuvą palieka dėl COVID-19 platinama naudojant 15min logotipą, prisidengus 15min žurnalisto vardu. Informacija pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis.

Vaizdo įrašų dalinimosi platformose "Youtube" skelbiamas melagingas vaizdo įrašas, kuriuose pristatoma melaginga informacija apie neva J.Stoltenbergo išsiųstą laišką.

15min nuotr./Nenustatytų asmenų sukurta anketa tinklalapyje liveleak.com
15min nuotr./Nenustatytų asmenų sukurta anketa tinklalapyje liveleak.com

Pasinaudojus 15min žurnalisto pavarde tinklalapyje liveleak.com sukurta paskyra, kurioje taip pat skelbiama melaginga informacija apie NATO karių pasitraukimą. Melaginga informacija taip pat patalpinta tinklalapiuose opednews.com, ivn.us ir theduran.com. Susisiekus su pastarųjų redakcijomis, melagingas turinys buvo pašalintas.

Pasak Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Laimio Bratiko, žinomi naujienų portalai ir realūs žurnalistai melagingo turinio kūrėjų naudojami siekiant melui suteikti daugiau patikimumo.

„Jei būtų prisidengiama Jono Jonaičio vardu, skaitytojui būtų lengviau įvertinti, kad kalbama apie melą. Šiuo atveju siekiama sudaryti patikimumo iliuziją“, – 15min sakė L.Bratikas.

Jei būtų prisidengiama Jono Jonaičio vardu, skaitytojui būtų lengviau įvertinti, kad kalbama apie melą. Šiuo atveju siekiama sudaryti patikimumo iliuziją.

Pasak jo, kol kas nėra aišku kas sukūrė melagingą naujieną ir išsiuntinėjo elektroniniu laiškus su neva NATO vadovo pasirašytu laišku.

Pašnekovo teigimu, tai nėra pirmas kartas, kuomet melaginga informacija skleidžiama prisidengiant Lietuvos žurnalistais ar kitais žinomais asmenimis.

Tai nėra pirma informacine ataka, kuomet siekiama išrasti ryšį tarp Lietuvoje dislokuotų NATO karių ir COVID-19 protrūkio. Vasario pradžioje skelbta melagina informacija apie koronavirusu užsikrėtusį Aljanso karį. Tuo metu informacija buvo melaginga.

Lietuvos URM nuotr./NATO
Lietuvos URM nuotr./NATO

Išaugęs aktyvumas

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento duomenimis, nuoseklūs bandymai skleisti dezinformaciją, išnaudojant pandemijos krizę, stebimi jau porą mėnesių.

„Skleistos melagienos apie neva konoravirusu apsikrėtusį Lietuvoje dislokuotą JAV karį ar Krašto apsaugos ministerijos neva išreikštą ketinimą nestabdyti tarptautinių karinių pratybų“, – rašoma ministerijos pranešime.

Jame teigiama, kad nuo vasario 1-osios užfiksuoti 807 klaidinančios informacijos apie COVID-19 atvejai. Jie buvo skleidžiami rusų, anglų ir lietuvių kalbomis. Daugiausia atvejų – beveik du trečdaliai – fiksuoti rusų kalba.

Dažniausiai informaciniai incidentai būna tiesiogiai susiję su viruso suvaldymo Lietuvoje ir kitose ES šalyse temomis arba netiesiogiai ne tiesiogiai susiję su kitomis temomis – išnaudojant koronaviruso kontekstą neigiamos informacijos žinutėms prieš Lietuvos strateginės reikšmės klausimus skleisti.

Lietuvos Rezpublikos Prezidentūros nuotr./Gitanas Nausėda ir Jensas Stoltenbergas
Lietuvos Rezpublikos Prezidentūros nuotr./Gitanas Nausėda ir Jensas Stoltenbergas

J.Stoltenbergas: naudojamasi koronaviruso krize

Lietuvos žurnalistų paklaustas apie jo vardu išplatintą laiško klastotę, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad jo vardu melagingas laiškas apie tariamą karių išvedimą iš Lietuvos buvo išplatintas siekiant sukelti sumaištį ir pakenkti sąjungininkų vienybei, išnaudojant koronaviruso krizę.

„Šis laiškas – absoliuti klastotė. Jis rodo, kad valstybės ir kiti veikėjai mėgina išnaudoti koronaviruso, COVID-19 krizę dezinformacijai platinti, kelti sumaištį ir kenkti NATO sąjungininkų ryžtui bei vienybei“, – videokonferencijoje sakė J.Stoltenbergas, atsakydamas į BNS klausimą.

„Jiems nepasisekė, nes, visų pirma, buvo aiškiai parodyta, kad šis laiškas – klastotė. Antra, matėme, kad NATO sąjungininkai išlieka įsipareigoję, vieningi ir padeda vieni kitiems ištikus koronaviruso krizei. NATO įsipareigojimai Lietuvai, kovinėms grupėms Baltijos šalyse yra tvirti kaip uola“, – teigė generalinis sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius