Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 02

Atsiprašęs už savo elgesį L.Karalius kaltę vertė kitiems

Dėl egzotiškų kelionių visus sausio mėnesio Seimo posėdžius praleidęs Linas Karalius pagaliau pasirodė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) posėdyje ir atsiprašė už kilusį skandalą. Etikos sargams jis teisinosi, jog taip susiklostė netyčia, o dėl skandalo kaltino kitus: savo padėjėją, žurnalistus ir „suinteresuotus politikus“.
Linas Karalius
Linas Karalius / Jono Staselio nuotr.

Krikščionių partijos frakcijos narys antradienį EPK pasakojo, kad buvo suplanavęs Azijoje sutikti Naujuosius metus. Iš Lietuvos jis išvyko gruodžio 29-ąją ir planavo grįžti sausio 12-ąją. Jis teisinosi dėl netikėtų aplinkybių nespėjęs į lėktuvą. Todėl nedalyvavo ir pratęstoje Seimo sesijoje, prasidėjusioje sausio 13 dieną. „Kadangi Seimo narys turi teisę laiką tarp posėdžių planuoti savarankiškai, buvau suplanavęs grįžti į pratęstą sesiją, dėjau visas pastangas, bet man nepavyko“, – kalbėjo L.Karalius.

Jis aiškino sausį aplankęs Tailandą, Kambodžą, Singapūrą, Vietnamą. Taip pat grįždamas buvo Maskvoje ir Varšuvoje. Tačiau jis atsisakė vykdyti EPK reikalavimą parodyti savo diplomatinį pasą, nes tai esą yra jo teisė. Etikos sargai jam aiškino, jog šis dokumentas – ne asmeninis pasas, o suteikiamas tik Seimo kadencijai, kurią politikas dirba parlamente. Paso duomenys leistų tiksliai nustatyti, kokias šalis ir kokiomis dienomis per kelionę aplankė politikas.

Jaučiasi nubaudęs save

L.Karalius posėdyje atsiprašė dėl kilusio triukšmo, kai nepavyko grįžti į pratęstą Seimo rudens sesiją sausį, ir priminė atsisakęs Seimo nario atlyginimo. Jis jam buvo nuskaičiuotas už vasarį. „Manau, save labiau nubaudžiau, negu gali jūsų gerbiama komisija“, – antradienį kalbėjo L.Karalius.

Anot L.Karaliaus, kalbas, esą per praleistą Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį slaugė tėvą, paskleidė padėjėja, apie tai užsimindama paaiškinime, kurį pateikė komitetui. Politikas aiškino, kad įvyko nesusipratimas: prieš išvykdamas į Aziją jis padėjėjai užsiminė, jog tėvą planuojama operuoti.

Dar vienas L.Karaliaus nusižengimas – išvykdamas Seimo narys paliko savo parlamentaro kortelę ir už jį Seimo posėdžiuose 13-a kartų balsavo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Aleksandras Sacharukas. L.Karalius aiškinosi balsavimo kortelę netyčia palikęs frakcijos patalpose – tai esą žmogiška ir nutinka visiems.

Kaltino žurnalistus ir „suinteresuotus politikus“

Politikas taip pat neigė, kad rašė kelionės dienoraštį ir į socialinį tinklą „Facebook“ dėjo erotinio pobūdžio savo nuotykių nuotraukas. L.Karalius tikino, esą ten surinktos įvairios jo nuotraukas, darytos per 7 metus skirtingose pasaulio šalyse.

Parlamentaras taip pat dar sykį pakartojo, kad skandalas dėl jo kelionės per pratęstą Seimo sesiją sukeltas „ne be suinteresuotų politikų pagalbos“ ir taip esą „norima atitraukti dėmesį nuo nelabai gerai dirbančios Vyriausybės“. Be to, jis kaltino pernelyg šią istoriją išpūtusius žurnalistus.

Per komisijos posėdį Dalia Teišerskytė sureagavo į L.Karaliaus prašymą paneigti savo žodžius vienoje TV laidoje, kai pasakė, kad jis „nėra joks karalius, o paprasčiausias piemuo“. „Dabar noriu pasakyti, kad jis net ne piemuo. Piemuo yra garbinga profesija, aš pati vaikystėje ganiau avis. Iš tiesų jis yra Linas Karalius, ne piemuo“, – sakė EPK narė.

Be to, D.Teišerskytė pareiškė, kad jai gėda klausytis L.Karaliaus teiginių. „Šioje tarnystėje, tamsta, esi kaip kareivis ir tėvynė gali tave pašaukti bet kada“,  – pareiškė politikė, primindama, kad dalyvavimas posėdžiuose yra tiesioginis parlamentaro darbas.

EPK pripažino, kad L.Karalius pažeidė Seimo statutą, palikdamas kortelę ir sudarydamas galimybę už jį balsuoti kitam asmeniui. Be to, komisijos nuomone, jis pažeidė Valstybės politiko elgesio kodekso nuostatas ir pažemino Seimo autoritetą, o nedalyvaudamas Seimo darbe neatliko savo konstitucinės priedermės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius