Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Atsisakę bendradarbiauti su „HumansApp“ nustebo, kad apie juos rinko duomenis

Dalijimosi žiniomis už atlygį programėlė „HumansApp“ informaciją apie kai kuriuos sistemos dalyvius galimai rinko be jų sutikimo. Norint sužinoti kokia informacija surinkta, prašyta parsisiųsti ir įsidiegti programėlę. Įmonės atstovai aiškina manę, kad sutikimą tvarkyti duomenis turi.
„HumansApp“
„HumansApp“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Viešųjų ryšių specialistas Robertas Pogorelis feisbuke pranešė, kad jam buvo pasiūlyta užsidirbti dalyvaujant „HumansApp“ platformoje. Atsisakęs papildomo uždarbio vyras sužinojo, kad informacija jo profiliui jau paruošta.

„Buvau informuotas, kad apie mane jau surinkta visa medžiaga „iš feisbuko ir kitų šaltinių“ ir taip sudarytas mano profilis. O tam, kad jį pamatyčiau, turiu čia ir dabar pasikrauti „HumansApp“ programėlę“, – dalinosi R.Pogorelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Pogorelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Robertas Pogorelis

Platformos atstovė R.Pogorelį informavo, kad garsūs žmonės neturi laiko anketų kūrimui, todėl tai padaroma už juos, o šiems telieka aktyvuoti anketą. 15min susisiekė su dar vienu asmeniu, kuriam be sutikimo suformuota „HumansApp“ anketa.

„Su manimi susisiekė žmogus, su kuriuo kalbėjau pirmą kartą, ir klausė ,ar jau parsisiunčiau programėlę, bei pranešė, kad mano profiliui pradėtas pre-boarding procesas, kad būtų lengviau prisijungti“, – paaiškino pašnekovas.

Įžvelgia riziką

15min kalbintų duomenų apsaugos ekspertų manymu, duomenų rinkimas be asmens sutikimo kelia abejonių. Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) numato, kad vien dėl to, kad duomenys yra vieši, dar nereiškia, kad jie netenka apsaugos.

Paklausiau gal galima pamatyti, o man atsako, kad kol neparsisiųsiu programėlės, tol negalėsiu nieko pamatyti.

Pavyzdžiui, asmeniui iš trečiųjų asmenų sužinojus, kad apie jį ar ją yra renkama informacija, juos renkanti įmonė ne tik turėtų paaiškinti, kokie duomenys yra renkami, bet ir kokiu pagrindu įmonės mano galinčios taip elgtis.

„Mane labiausiai šokiravo tai, kad be mano žinios sukūrė (paskyrą – aut. past.). Paklausiau, gal galima pamatyti (kas surinkta – aut. past.), o man atsako, kad kol neparsisiųsiu programėlės, tol negalėsiu nieko pamatyti“, – 15min sakė R.Pogorelis.

Manė turintys sutikimą

Tuo tarpu „HumansApp“ rinkodaros skyriaus vadovė Alisa Bulybenko tikino, kad informacija iš anksto buvo ruošiama prieš susitinkant su įdomiais žmonėmis tinklaraščio projektui, kuris galiausiai tapo „HumansApp“.

HumansApp
HumansApp

„Mūsų žurnalistei einant į sutartą susitikimą pagrįstai manėme, kad žmogus jau preliminariai norėtų prisijungti, t.y., turime preliminarų sutikimą, ir mes galime jam padėti. Jei buvo atvejų, kai suklydome, labai dėl to atsiprašome“, – atsakyme 15min rašė A.Bulybenko.

Pasak „HumansApp“ atstovės, visi platformoje esantys žmonės informaciją pateikia patys, o padedama tiems, kam reikia pagalbos. Esą prašymų pamatyti papildomą informaciją iki šiol įmonė nesulaukė, o paruoštukai buvę komandos pasiruošimas išankstiniam susitikimui.

„Visi pavyzdiniai paruoštukai yra žurnalistinis komandos pasiruošimas susitikimui, kurį peržvelgia kartu su susitiktu žmogumi, priėmusiu kvietimą svarstyti prisijungimą prie „HumansApp“, gyvo susitikimo metu. Jei įvyko nesusipratimas, labai atsiprašome, iš savo pusės įdėsime visas pastangas, kad situaciją išspręstume“, – paaiškino A.Bulybenko.

Mūsų žurnalistei einant į sutartą susitikimą pagrįstai manėme, kad žmogus jau preliminariai norėtų prisijungti, t.y., turime preliminarų sutikimą.

Rašytojos Gabijos Grušaitės kartu su verslininku Justu Janausku sukurta programėlė „HumansApp“ leidžia už pinigus susitikti su savo srities profesionalais. Taip pat suteikiama galimybę dalį arba visas gautas lėšas paaukoti pasirinktai organizacijai.

Pavyzdžiui, pusvalandžio trukmės susitikimas su politologu Tomu Janeliūnu atsieis 40 eurų. Ketvirtis valandos puodeliui kavos su atlikėju Žygimantu Kudirka piniginę paplonins 30 eurų. Žinių dalijimosi už pinigus idėja nesvetima ir Seimo nariams. Daugiau apie tai – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius