-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11

Atsistatydinęs S.Malinauskas patylėti neketina: įpėdiniai leidžia sklisti nepatikrintoms žinioms

Praėjusią savaitę iš premjero patarėjo pareigų atsistatydinęs Skirmantas Malinauskas piktinasi, kad užfiksavus du naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje Ekstremalių situacijų valdymo centras laukė ryto, kad surengtų spaudos konferenciją. Anot S.Malinausko, anksčiau vadovavusio šio centro Visuomenės informavimo grupei, tokiu būdu leidžiama sklisti nepatikrintai informacijai ir kurstoma panika.
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga / 15min nuotr.

S.Malinauskas feisbuke paaiškino, kad pats, kai dar dirbo Ekstremalių situacijų valdymo centre, darė viską, kad visuomenė apie patvirtintus atvejus sužinotų kuo greičiau, nepaisant dieną ar naktį.

„Kodėl spaudos konferenciją apie pirmąjį atvejį padarėme 3 val. nakties, papildomas detales atskleidėme pranešimu spaudai 5 val. ryto, o 9 val. ryto buvau Šiauliuose, kur dar iki spaudos konferencijos teko išspręsti ne vieną organizacinį klausimą?

Todėl, kad ši tema negali būti spėliojimų objektas nei žurnalistams, nei ligoninių profesoriams, nei visuomenei. Todėl, kad nežinojimas gimdo nepatvirtintos informacijos sklaidą. Todėl, kad piliečiai turi matyti aktyvų veikimą visą parą ir tik tada gali būti ramūs. Todėl, kad šventinį rytą žmonės jau turi turėti detalią informaciją ir papildomas rekomendacijas situacijai pasikeitus, bet ne kažko laukti prilipę prie kompiuterių skaitydami komentarus ar naršydami įvairiose FB grupėse“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

Taip S.Malinauskas reagavo į sprendimus apie du naujus koronaviruso atvejus pranešimu spaudai pranešti vėlų antradienio vakarą, o spaudos konferenciją rengti tik trečiadienį ryte.

Jis tikino, kad nors nebeeina pareigų, sulaukė daugybės skambučių su prašymais pateikti daugiau informacijos apie naujus ligos atvejus.

Jei informacija teikiama, pvz., 13 val., tai reiškia, kad lieka 24 valandų langas, kai žurnalistai žino, jog net ir kažką nustačius, ilgą laiką tai pranešta nebus.

„Nekritikuoju, nes dabar jau nevaldau informacijos ir nežinau visų motyvų, bet puikiai žinau, kodėl iki tol buvo elgiamasi kitaip. Taip pat žinau, kad man parašė keliolika žurnalistų vis klausdami, gal netyčia off the record galiu ką nors patikslinti. Deja, negaliu, bet pats tokių kreipimųsi faktas byloja apie rimtus nesklandumus sistemoje, kurie turi būti šalinami“, – tvirtina S.Malinauskas.

Pasak jo, dar iki spaudos konferencijos žiniasklaida spėjo išsiaiškinti, kur nustatyti nauji atvejai, o tuomet esą kam išvis reikalinga šaukti spaudos konferenciją.

„Ir kodėl žiniasklaidai sukurta situacija, kai žurnalistai arba turi lenktyniauti dėl informacijos skambindami per visas infekcines, visiems pažįstamiems ministerijose ir institucijose, apkrauti medikus, GMP, BPC, visuomenės sveikatos specialistus, arba pranešinėti atsilikdami nuo konkurentų ir juos cituodami (vėlgi, net nežinodami, ar cituoja tiesą). To stengiausi išvengti visais įmanomais būdais“, – rašė S.Malinauskas.

Be to, jam visiškai nesuprantama, kodėl nutarta informaciją apie naujus atliekamus koronaviruso tyrimus skelbti nebe tris, o tik vieną kartą per dieną. Anot S.Malinausko, taip bus sukurta dar daugiau laisvės nepatikrintos informacijos sklidimui.

„Tokia sistema jau veikė ir pats ją pakeičiau. Jei informacija teikiama, pvz., 13 val., tai reiškia, kad lieka 24 valandų langas, kai žurnalistai žino, jog net ir kažką nustačius, ilgą laiką tai pranešta nebus. Kur kas efektyviau aiškintis tiesiogiai. Tada vėlgi jungiasi visi kiti mechanizmai vertingai informacijai gauti, o į visus feikinius pranešimus iš karto žiūrima kur kas rimčiau, nes „ką gali žinoti“.

Visuomenės informavimo grupė tiesiog bus užpilta paklausimais kažką patvirtinti arba paneigti, o kokią 11 val. ryte žurnalistai piktinsis, kad oficialiuose šaltinuose skelbiama pasenusi, vakarykštė informacija. Pamatysim, kaip tai veiks. Gal klystu“, – savo įrašą baigia S.Malinauskas.

Šį kartą Visuomenės informavimo grupė apie du naujus nustatytus koronaviruso atvejus Lietuvoje pranešė antradienį po 23 val. Pranešime buvo mažai informacijos, tik nurodyta, kad ryte vyks spaudos konferencija.

Pasitraukė po konflikto su A.Veryga

Buvęs premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas S.Malinauskas praėjusį ketvirtadienį pranešė atsistatydinantis iš pareigų, nes Ekstremalių situacijų valdymo centro vadovas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jį nušalino iš centro visuomenės informavimo grupės vadovo pareigų. Premjeras S.Skvernelis atsistatydinimo pareiškimą patenkino.

Dabar visuomenės informavimo grupei vadovauja kitas premjero patarėjas Giedrius Surplys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys, Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys, Saulius Skvernelis

A.Veryga aiškino, kad S.Malinausko darbas netenkino, nes skelbiama informacija nebuvo derinama su juo.

„Komunikacija turi būti derinama su Ekstremalios situacijos vadovu, ji nebuvo derinama su manimi, negalėjau žinoti ir reaguoti tinkamai į viešas žinutes, kurios išeidavo, to negali ir neturi būti. Turiu būti informuotas, kas vyksta, jokios savieigos neturi būti ir tai manęs netenkino“, – savo poelgį nušalinti premjero patarėją aiškino A.Veryga.

Ministras pridūrė, kad komunikacija turėtų būti ramesnė.

„Matydamas, kad komunikacija vyksta nepriklausomai nuo mano sprendimo aš vakar parašiau premjerui prašymą pasiūlyti kitą asmenį į Visuomenės informavimo grupės vadovo pareigas. Jeigu gausiu naują žmogų, spręsime, kas galėtų būti. Čia kritiškai svarbus dalykas, nes panika kol kas žymiai didesnė problema negu pats virusas, komunikacija turi būti koordinuota, rami. Aš mačiau tam tikrų grėsmių“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius