Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 02

Atskleidė, kas vyksta socialdemokratų partijoje: premjeras gyvena savo tikrovėje

Naujausios apklausos rodo, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius pradeda leistis iš reitingų viršūnės. Nesibaigiantys valdančiosios koalicijos skandalai ir neryžtingas premjero elgesys paveikė anksčiau jį palaikiusių apklausų dalyvių požiūrį.
Kęstas Komskis ir Algirdas Butkevičius
Kęstas Komskis ir Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis pastebėjo, kad premjero situacija pasikeitė per paskutinius tris mėnesius.

Kurį laiką populiarumu lenkęs netgi prezidentę Dalią Grybauskaitę A.Butkevičius staiga įpuolė į problemų ir sudėtingų pasiteisinimų liūną.

„Dar gruodį buvo du kartus daugiau jį vertinančių palankiai nei ne. Dabar jau proporcijos linksta link pusiausvyros. Manau šią tendenciją premjerui įveikti bus sunku, ypač dėl to, kad nieko ypatingo nepadaryta sprendžiant aplinkos apsaugos ministro istoriją“, – sakė M.Jastramskis, primindamas A.Butkevičiaus neryžtingumą Kęstučio Trečioko darbų vertinimo atžvilgiu.

„Be to premjeras yra valdantysis, reiškia, rinkimų kampanijos požiūriu, besiginančio pozicijoje. Dabar kritika tik didės. Dažnai tokioje situacijoje neigiami vertinimai tik didėja o ne mažėja“, – prognozavo politologas.

Abejoja socialdemokratų partijos etika

Kritikos savo partijos lyderio veiksmams viešojoje erdvėje negaili ir LSDP etikos ir procedūrų komiteto narys, politikos apžvalgininkas Arkadijus Vinokuras.

Jo teigimu, partija kenčia nuo savotiško dualizmo.

„Viena vertus socialdemokratų vadovybė vykdo valstybei svarbias užduotis – šauktinių kariuomenės atgaivinimas, energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos atkovojimas, elektros jungčių su Švedija ir Lenkija organizavimas, reformuojamas darbo kodeksas, socialinio saugumo politika“, – teigiamus partijos darbus vardino A.Vinokuras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Kita vertus, mane stebina partijos vadovybės būsena. Kritika yra priimama kaip puolimas. Partijoje beveik nevyksta savikritiška diskusija“, – konstatavo jis.

„Nesuvokiama, kad politinė etika turi eiti kartu su ekonomika. Politiko pradžia ir pabaiga prasideda ne nuo ekonominės politikos, o nuo jo požiūrio į tuos, kuriems jis atstovauja“, – dėstė A.Vinokuras.

Piktinasi abejingumu Druskininkų mero eibėms

Socialdemokratų partijos narį stebina, kodėl premjeras užmerkia akis prieš Druskininkų mero Ričardo Malinausko abejotiną veiklą ir bandymą daryti įtaką jo vyriausybės nariams.

„Jau prieš tai mero elgesys, kuris civilizuotoje politinėje visuomenėje būtų pasmerktas, buvo toleruojamas. Toleruojamas švogerizmas socialdemokratų valdomose savivaldybėse. Ką tik baigęs universitetą, perspektyvus ir protingas jaunuolis negali gauti darbo ten, nes jos užimtos tetom ir buvusioms žmonoms“, – rėžė A.Vinokuras.

Dar labiau A.Vinokurą nustebino ir papiktino premjero nuosaikumas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos į vidaus reikalų ministro kėdę siūlomam Povilui Gyliui.

„Tai, ką mes matome verčia mane klausti mano partijos lyderio, premjero: kokioje tikrovėje jis gyvena?“, – retoriškai teiravosi A.Butkevičiaus jo partietis.

„Tai, ką mes matome verčia mane klausti mano partijos lyderio, premjero: kokioje tikrovėje jis gyvena?“, – retoriškai teiravosi A.Butkevičiaus jo partietis, primindamas, kad P.Gylys aktyviai veikė Garliavos skandalo metu, per savo karjerą pakeitė jau keturias politines partijas.

„Toje tikrovėje, kurią aš matau, žmogiškos vertybės, tokios kaip padorumas arba politinė atsakomybė, partijos vertybės – socialinis teisingumas, socialinė lygybė, jos ignoruojamos“, – teigė A.Vinokuras.

„Tas žmogus prisidirbęs dokumentuotai. Jis rėmė ir net vadovavo violetiniam judėjimui, kuris savo esme buvo fašistinis. O dabar mano partijos pirmininkas šito nemato“, – skundėsi socialdemokratas.

„Tai yra šizofreninė būsena“, – konstatavo jis.

Prognozuoja liūdną ateitį

Pasak A.Vinokuro, premjero pomėgis užmerkti akis prieš su etika besikertančią veiklą ir kalbas kenkia visai partijai.

„Matom, kad žmonės į tai jautriai reaguoja. Jei anksčiau partijos populiarumas buvo 26 procentai, tai dabar jau 19... Jei taip bus ir toliau, tai viskas smigs žemyn“, – sakė kritikos partiečiams negailintis socialdemokratas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius ir Justas Pankauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius ir Justas Pankauskas

Tiesa, jo teigimu, nepaisant smunkančių reitingų, premjeras išsaugo daugumos partiečių pasitikėjimą.

„Čia ir yra problema“, – sakė A.Vinokuras. „Vyrauja nepotizmas ir taikstymasis ... Štai vyko rinkimai į partijos Vilniaus skyriaus pirmininko postą. Šeši žmonės partijoje užsirašė kandidatais. Kaip manote, kas vyko? Kai vyko rinkimai, penki žmonės pakėlė rankas ir tiesiog juokdamiesi atsisakė savo kandidatūrų. Liko tik Juras Požela. Sėdžiu ir mąstau, iš ko jūs juokiatės? Demokratiją ką tik pavertėte butaforija“, – pasakojo jis.

A.Vinokuro teigimu, partijos etikos ir procedūrų komisijoje netgi baiminamasi iškviesti pasiaiškinti Druskininkų merą R.Malinauską ir partijos pirmininką A.Butkevičių.

„Kai pasiūliau kviesti ir svarstyti jo elgesį, man sakė: o kam? Tu ką, išprotėjai? Negalim šito daryti“, – piktinosi socialdemokratas. „Partija turi būti lojali ne pati sau, o savo pasaulėžiūrai. Kai to nėra, žmonės keršija“, – pridūrė jis.

„Aš žinojau, kur einu... Kai man sako, kad socialdemokratai yra komunistai, tai aš galiu apeliuoti į tai, kad konservatorių gretose jų taip pat yra ... Žinojau, kur einu, bet kad šitaip bus nemaniau“, – sakė A.Vinokuras, liūdnai konstatuodamas, kad iki Švedijos socialdemokratų jo partiečiams neįtikėtinai toli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius