Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 11

„Atvira Klaipėda“ redaktorius: ši byla nėra tik apie mus

Portalo „Atvira Klaipėda“ redaktorius Martynas Vainorius, išgirdęs, kad Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas teikia siūlymą atnaujinti procesą dėl visą Lietuvos žiniasklaidą paveikusio sprendimo, neskubėjo džiaugtis. Jis pažymėjo, kad teikimu išreiškiamas tik informacinio pobūdžio siūlymas svarstyti, ar nėra proceso atnaujinimo pagrindų, ir teisėjų kolegijai jis nėra privalomas.
Portalas atviraklaipeda.lt
Portalas atviraklaipeda.lt / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai, kad procesas bus atnaujintas, dar nereiškia, kad sprendimas bus kitoks. Reikia suprasti, kad ši byla nėra apie mane, nėra apie „Atvirą Klaipėdą“. Tai apie visuomenės teisę žinoti. Istorijoje nebuvo piktnaudžiavimosi poskonio. Tai buvo siekis užtikrinti prigimtinę visuomenės teisę žinoti, kur išleidžiami mūsų pinigai“, – 15min sakė „Atviros Klaipėdos“ redaktorius M.Vainorius.

Pirmadienio rytą jis paviešino sulaukęs ne tik palaikymo žodžiu, bet ir finansinės paramos. Per kelias dienas skaitytojai į portalo „Atvira Klaipėda“ sąskaitą pervedė beveik 3 tūkst. eurų.

Tie pinigai, anot redaktoriaus, bus panaudoti teisminiams procesams. Neatmetama galimybė dėl šios istorijos kreiptis į Konstitucinį Teismą bei Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Anot jo, įkvėpimo suteikė ir susitelkusi žurnalistų bendruomenė, kuri aiškiai pasakė, kad tokia teismo nutartis atima iš visuomenės teisę žinoti.

„Skaitytojai turi suvokti, kad kol visuomenė turi tokius tarnus kaip mūsų žurnalistai, tol Lietuva turi ateitį“, – teigė M.Vainorius.

Pirmadienio rytą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius BNS teigė, kad byla bus peržiūrėta dar kartą. Tokia iniciatyva galima, kai teisėjų sprendimas sukelia visuomenėje abejonių.

Teisme pralaimėjo

Portalo redaktorius M.Vainorius prieš kelerius metus parašė publikaciją apie viešuosius pirkimus įmonėje „Gatvių apšvietimas“. Autorius straipsnyje paviešino viešųjų pirkimų konkursų laimėtoją, saistomą giminystės ryšiais su šioje įmonėje dirbusia finansininke. Pirkimų apimtys siekė beveik 2,3 mln. eurų.

Po publikacijos įmonės akcininkas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą su skundu dėl paviešintų asmens duomenų – vardo ir pavardės.

Byla persikėlė į Vilniaus apygardos administracinį teismą. „Atvira Klaipėda“ bandė įrodyti, kad įmonės akcininkas, dalyvavęs ir vietos savivaldos rinkimuose, nėra privatus asmuo.

Tačiau teismas palaikė Žurnalistų etikos inspektoriaus poziciją, kad paviešinti asmens duomenys buvo pertekliniai.

Parašė nekrologą portalui

Po tokio sprendimo portalo „Atvira Klaipėda“ redaktorius buvo paskelbęs nekrologą savo portalui. Šis nekrologas kartu tapo ir simboliu Lietuvos žiniasklaidai. Susivieniję žurnalistai pranešė, kad solidarizuojasi su uostamiesčio portalo žurnalistais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas

„Esame įsitikinę, kad itin uolus ir perteklinis vietų asmenų privatumo saugojimas neturi atimti iš visuomenės teisės į informaciją apie neskaidrią valdžios įstaigų ir su jais susijusių asmenų veiklą, galimą korupciją ir nepotizmą“, – atvirame laiške dėstė žurnalistai.

Teisminis procesas „Atvirai Klaipėdai“ kainavo apie 4400 eurų. Didelio palaikymo iš visuomenės sulaukęs portalas sulaukė ir finansinės paramos. Iki pirmadienio ryto skaitytojai buvo paaukoję apie 3000 eurų. Šie pinigai, anot M.Vainoriaus, bus skirti tolesnei teisinei kovai finansuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius