-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 13

Atviri jaunimo centrai ir erdvės: ką jaunimas ten atranda?

„Jaunimas pas mus pirmiausia ateina santykio, bendravimo“, – tikino atviro jaunimo centro „Actio Catholica Patria“ atstovė Justina Kiudytė. Ši įstaiga – viena beveik iš kelių šimtų, veikiančių visoje Lietuvoje ir kviečiančių jaunus žmones dalintis patirtimi, atrasti save bei ieškoti galimybių integruotis į visuomenę, darbo rinką.
Atviro jaunimo centras „Actio Catholica Patria“
atviras-jaunimo-centras-ten-kur-gali-buti-savimi / Video kadras

Kas tie centrai ir erdvės?

Atrasti save – dažnam jaunuoliui iš tiesų yra nemenkas uždavinys. Kartais, atrodo, tereikia vieno pastūmėjo, pokalbio ar patarimo, ir žengti žingsnį jau lengviau. Neretai reikia ir padirbėti, įsitraukti į kokią nors veiklą, išgirsti kitų patirti, pamėginti kelis darbus, atsiverti, išanalizuoti savo problemas. Ir tai tik dalis to, ką jaunimui siūlo per visą Lietuvą išsibarstę 36 Atviri jaunimo centrai ir 154-ios Atviros jaunimo erdvės.

VIDEO: Atviras jaunimo centras – ten, kur gali būti savimi

Vienas pagrindinių uždavinių, kuriuos sau kelias su jaunimo dirbantys žmonės – padėti pasirengti savarankiškam gyvenimui, surasti kelią į darbo rinką, išsigryninti poreikius ir pomėgius, padrąsinti ir ugdyti pasitikėjimą pačiais savimi.

Kartais, atrodo, tereikia vieno pastūmėjo, pokalbio ar patarimo, ir žengti žingsnį jau lengviau.

Pirmiausia – bendravimas

Vieno iš Atvirų jaunimo centrų – „Actio Catholica Patria“ atstovė, projekto „Atrask save“ koordinatorė J.Kiudytė, kalbėdama apie jaunimą, su kuriuo dirba, pabrėžė, kad pirmiausia jauni žmonės ateina tikėdamiesi paprasto bendravimo su žmogumi.

„Mes galvojame, kad jaunimas ateina pas mus santykio su žmonėmis, pabendrauti su bendraamžiais, smagiai praleisti laiką. Kitas aspektas yra tas, kad mes skatiname žmones bendrauti vienas su kitu pagarbiai. Mes patys, savanoriai, kuriame lygiavertį santykį su jaunuoliais, o tai padeda jiems išsakyti savo mintis, poreikius, imtis tam tikrų iniciatyvų ir jas įgyvendinti. Labai svarbu, kad tai padeda patikėti savimi. Patikėti tuo, kad jie gali“, – tikino pašnekovė.

J.Kiudytė pasakojo, kad į jaunimą centrą ateina labai įvairių jaunuolių – vieni su tam tikromis patirtimis, kurių aplinka neįvertino, o kiti jaunuoliai savo galimybių tiesiog būna dar neatradę. „Mes per klausimus, per darbus, per išvykstamąsias veiklas, net kabindami paveikslus kartu ar įgyvendindami kokias nors iniciatyvas, padedame jiems atrasti tiek patiems save, tiek aplink esančius bendraamžius. Jie išmoksta labai daug svarbių dalykų, kurių gyvenime tikrai reikia“, – neabejojo „Actio Catholica Patria“ centro koordinatorė.

To paties centro jaunimo garantijų koordinatorė Lina Januškevičiūtė įžvelgė kelis aspektus, kodėl jaunimui gera susiburti tokiame centre: „Mes čia suteikiame saugaus užimtumo paslaugas ir orientuojamės į kelis aspektus. Viena – mes suteikiame saugią erdvę jaunuoliams. Jie gali ateiti čia nepriklausomai nuo jų socialinės, finansinės padėties ar išsilavinimo. Antra, mes kuriame čia saugią aplinką – be kvaišalų, be narkotinių medžiagų, be smurto ar patyčių. Tai erdvė, kurioje jei gali būti saugiai. Būti tokie, kokie jie nori.“

Pašnekovė neabejojo, kad dirbant su jaunimo bene pagrindinis dalykas – pagarbaus santykio sukūrimas ir pagarbus bendravimas, tai padeda pačiam jaunimui atsiverti.

Jie gali ateiti čia nepriklausomai nuo jų socialinės, finansinės padėties ar išsilavinimo.

Be žmogiško, paprasto bendravimo, minėtuose centruose jaunuoliai atranda ir begalę praktinių ir integracijai į darbo rinką ar visuomenės gyvenimą naudingų dalykų. „Pas mus jaunuoliai ateina ne tik išgerti arbatos, bet ir gauti tam tikros informacijos, kuri galėtų jiems padėti ir gyvenime atrasti naujų dalykų, atrasti save. Kas yra smagu, kad atėję jaunuoliai patys tarpusavyje dalijasi tam tikromis darbo patirtimis, ką girdėjo, kas pavyko, kas nepavyko. Taip mes, darbuotojai, kurie bendraujame su kitais centrais, pavyzdžiui, savanorių centru, galime suteikti įvairios informacijos. Sakykime, apie trumpalaikę ir ilgalaikę, vietinę ar užsienio savanorystę“, – kokias galimybes siūlo beieškantiems savęs, pasakojo J.Kiudytė.

Koordinatorė pastebėjo, kad į patarimus ir kvietimus jaunuoliai reaguoja teigiamai ir į veiklą įsitraukia: „Iš tikrųjų džiaugiamės turėdami gerų pavyzdžių. Jaunuoliai drąsiai įsitraukia į savanorystę – ir metams, ir keleriems, ir čia, ir užsienyje.“

Padeda ieškoti ir darbo

J.Kiudytė atkreipė dėmesį, kad viena iš veiklų yra ir bandymas jaunimą integruoti į darbo rinką.

„Kalbant apie darbo rinką, labai svarbus yra iniciatyvų planavimas. Juk kas yra iniciatyva? Planas, kaip padaryti kokią nors veiklą. Kaip ją pateikti taip, kad kiti suprastų, ką tu sumanei, įsitrauktų ir kartu ją įgyvendintų? Tai savotiškai netgi planas, kaip kurti sau darbo vietą, per patį iniciatyvų planavimą – tai gali būti gražus pagrindas“, – mintimis dalijosi pašnekovė. Koordinatorė pridūrė, kad centre koncentruojamasi ir konkrečius dalykus – padedama jaunuoliams pasirašyti gyvenimo aprašymą, jei yra poreikis, kartu dairomasi ir darbo vietos.

Konkrečiai Actio Catholica Patria“ centre su jaunimu, pasak pašnekovės, dirba keturių žmonių komanda. Vienas iš jų – mobilus darbuotojas, kuris dirba ir kitose erdvėse. Anot J.Kiudytės, planuojama ir centro plėtra bei pokyčiai. „Planuojame patį centrą perkelti į kitą vietą. Dabar esame miesto centre, o galbūt kelsimės į rajoną, kur jaunuoliai turi mažiau veiklos, norime būti arčiau savo tikslinės grupės“, – aiškino pašnekovė.

Taip pat numatyta eiti „pasitikti“, „ieškoti“ jaunuolių ir į gatvę. Pasak J.Kiudytės, taip atsirastų galimybė sutikti daugiau jaunuolių, pasikalbėti su jais, suprasti, kokiomis problemomis ir kokiais džiaugsmais jie gyvena, o galiausiai padėti jiems integruotis bei konstruktyviai kurti savo ateitį.

Projekto „Atrask save“ tikslas – mažinti 15 iki 29 m. nedirbančių ir nesimokančių jaunuolių skaičių Lietuvoje. Lietuvos darbo biržos ir Jaunimo reikalų departamento vykdomas projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšomis. Daugiau informacijos apie projektą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius