Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 26

Audito išvados išjudino Klaipėdos daugiabučių bendrijas – renkami parašai, rengiamasi kreiptis į Seimą ir Vyriausybę

Aplinkos ministerijos inicijuoto audito išvados pribloškė Klaipėdos daugiabučių namų savininkų bendrijas. Ministerijos Vidaus audito skyriaus specialistai atliko Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros regiono skyrių darbo krūvio analizę ir ataskaitoje įrašė rekomendaciją regionų padalinius naikinti, palikti tik centrinę būstinę Vilniuje.
Klaipėdos agentūroje bendrijų pirmininkai lankosi kasdien.
Klaipėdos agentūroje bendrijų pirmininkai lankosi kasdien. / Eglės Petkutės/15min.lt nuotr.

Renovacija vėl įstrigs?

Ministerijai pavaldi Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra (BUPA) nuo 2005 m. administruoja Daugiabučių namų modernizavimo programą, vertina investicinių projektų atitikimą programos reikalavimams, administruoja valstybės teikiamą paramą.

Uostamiesčio daugiabučių namų savininkų bendrijų vadovai įsitikinę, kad uždarius regionų padalinius ir taip nelengvai kelią besiskinanti renovacijos programa ilgam įstrigs.

„Kyla klausimas – ko siekia Vyriausybė? Kad daugiabučių modernizavimas vyktų sėkmingai ar priešingai – sustotų?“ – skėsčiojo rankomis bendrijos „Slėnis“ administratorė Vida Martišiūtė.

Prašo nedaryti klaidos

BUPA sudaro centrinė būstinė Vilniuje ir dar 7 padaliniai, veikiantys Kaune, Klaipėdoje, Utenoje, Alytuje, Tauragėje, Panevėžyje bei Šiauliuose.
Juos visus siūloma uždaryti iki kitų metų rugsėjo. Taip esą būtų tolygiai paskirstytas darbo krūvis, užtikrinta darbuotojų veiklos kontrolė ir kokybė.

Tokios išvados pribloškė ne tik agentūros padalinių darbuotojus, kasdien tiesiogiai bendraujančius su daugiabučių gyventojais, bet ir bendrijų pirmininkus, kurių užduotis – aiškinti žmonėms apie renovacijos naudą ir tvarkyti visus reikalus, kai gyventojai apsisprendžia atnaujinti savo namą.

Bendrijų pirmininkai ėmė rinkti parašus ir rengia kreipimąsi į Seimą bei Vyriausybę su prašymu nenaikinti regionų padalinių ir nedaryti klaidos.

„Mūsų manymu, audito ataskaitoje pateiktos išvados yra tendencingos ir galima daryti prielaidą, kad antrą kartą per metus toje pačioje įstaigoje vykdomas auditas turi konkretų tikslą. Auditoriai nesilankė nė viename iš regioninių padalinių, todėl nebuvo galima nustatyti tikrosios padėties apie BUPA regionuose dirbančių specialistų potencialą. Šie specialistai sudaro sąlygas gyventojams tiesiogiai ir operatyviai gauti visą reikiamą informaciją, susijusią su namo modernizavimu“, – teigiama kreipimesi, kurį jau pasirašė kelios dešimtys miesto bendrijų pirmininkų.
„Jeigu Klaipėdos agentūrą panaikintų, galima sakyti, kad šiai programai, ir apskritai daugiabučių atnaujinimo procesui būtų suduotas lemiamas smūgis. Ši programa ir taip stringa, tačiau po šio žingsnio visai numirs“, – įsitikinusi V.Martišiūtė.

Problemų tik padaugės?

Uždarius regionų padalinius gyventojai kaskart iškilus klausimams būtų priversti vykti arba skambinti į Vilnių. Nors auditoriai siūlo ateityje visus dokumentus tvarkyti centralizuotai, naudojantis internetinėmis programomis, šį darbą ne vienerius metus dirbantys žmonės tokia išeitimi netiki. Esą neįmanoma visko išspręsti virtualiai.
„Norėdami steigti bendriją, gyventojai pirmiausiai eina ne į savivaldybę, bet į agentūrą. Per visus šiuos metus, kai programa vykdoma, dokumentų vis daugėjo, juos teisingai užpildyti ir parengti reikia išmanymo. Negi kiekvienas bendrijos pirmininkas toks profesionalas, kuris galės viską be priekaištų sutvarkyti ir pateikti internetu centrinei įstaigai Vilniuje? Ar centrinė įstaiga pajėgs viską aprėpti?“ – klausė sunerimę bendrijų pirmininkai.

Jie įsitikinę, kad sprendimas uždaryti padalinius ne tik nepadėtų spręsti problemų, priešingai – jų tik padaugėtų, o ir pinigų nebūtų sutaupyta, nes tektų gerokai išplėsti centrinę būstinę, steigti naujų etatų, o čia dirbantiems specialistams važinėti į regionus.

„Klaipėdos Miško kvartale iš 40 daugiabučių renovuoti 6, negi visų likusiųjų pirmininkai važinės į Vilnių? Kasdien modernizavimo programai reikia skirti po 2-3 val. – tvarkyti sąskaitas, keliauti į agentūrą, savivaldybę, banką. Negi kiekvienas pensininkas, norintis pasitarti, kaskart važiuos į Vilnių?“ – stebėjosi bendrijos „Mano kiemas“ pirmininkas Vidutis Sakalauskas.

Svarstys kelis variantus

Klaipėdos agentūroje dirba 3 specialistai. Jie per mėnesį vidutiniškai aptarnauja apie 200 interesantų. Neseniai agentūros padalinys iš buvusios buveinės Liepojos gatvėje persikėlė į Vytauto gatvę. Tačiau iki šiol iš dėžių iškraustyti ne visi daiktai – darbuotojai nebežino, kiek dar čia teks būti.

„Svarstomi įvairūs variantai, kurie padėtų pagerinti BUPA darbą, jo efektyvumą, kurie leistų dar labiau suaktyvinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Tarp jų – ir audito siūlomas variantas naikinti regionų padalinius.
Tačiau jis nėra vienintelis. Be abejo, sprendimai bus priimami remiantis skaičiavimais ir kitokiais tyrimais. Kada bus nuspręsta galutinai, kol kas negalėčiau pasakyti, tačiau tikrai ne šiemet. Kai tai bus padaryta – informuosime“, – „15min” sakė aplinkos ministro atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius