Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 14

Audra stiklinėje: „skandalą“ sukūrė iš pranešimo spaudai apie užsikrėtusius ŽIV

Patyrusių propagandininkų rankose ginklu tampa ir iš pažiūros nekalta informacija. Šį kartą skandalui žiebti pasirinktas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) pranešimas spaudai.
Raudonas kaspinas – universalus paramos užsikrėtusiems ŽIV simbolis
Raudonas kaspinas – universalus paramos užsikrėtusiems ŽIV simbolis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mėnesio pradžioje ULAC išplatino pranešimą spaudai, kuriuo pristatomas Europoje atliktas tyrimas apie vyrus, turinčius lytinių santykių su kitais vyrais (VSV). Informacija neliko nepastebėta tinklalapio bukimevieningi.lt administratorių.

15min nuotr./Bukimevieningi.lt publikuoto teksto antraštė
15min nuotr./Bukimevieningi.lt publikuoto teksto antraštė

„Skandalingas ES tyrimas: Lietuvos gėjai – AIDS užkrato nešiotojai“, skaitytojų dėmesį prikaustyti bando tinklalapio antraštė. Pastangos, bent jau iš dalies, atsipirko. Nuoroda į publikaciją pasidalijo beveik šimtas socialinio tinklo vartotojų.

Informacijos sklaidą padidino feisbuko grupės „bukimevieningi.lt“, „Lietuviai“, „Ldiena.lt – Lietuvos Diena – naujienos, nuomonės, komentarai“, kuriose įdėta nuoroda į publikaciją.

Skandalingas subjektyvumas

Pasinaudojus viešai prieinamu plagiato aptikimo įrankiu copyleaks.com išsiaiškinome, kad 96 proc. bukimevieningi.lt publikacijoje pateikto teksto žodis į žodį sutampa su ULAC pranešimu spaudai, kuris buvo išplatintas rugsėjo 5 d.

Skandalo ieškantys autoriai pranešime spaudai įterpė pačių sukurptą sakinį apie tai, kad ŽIV užkratą esą platina gėjai. Publikacijos autoriai taip pat skyrė laiko ULAC pranešime žodį „respondentai“ pakeisti žodžiu „gėjai“.

15min nuotr./Bukimevieningi.lt publikuotas tekstas (viršuje) ir ULAC pranešimas spaudai (apačioje)
15min nuotr./Bukimevieningi.lt publikuotas tekstas (viršuje) ir ULAC pranešimas spaudai (apačioje)

ULAC pranešime išties pažymima, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro išplatinto tyrimo duomenimis, 7,3 proc. respondentų Lietuvoje pažymėjo, kad yra užsikrėtę ŽIV. Tuo tarpu Europos Sąjungos vidurkis – 10,4 proc. VSV užsikrėtusių ŽIV skaičius šalyse – skiriasi. Pavyzdžiui, Ukrainoje sergantys ŽIV nurodė 14 proc. respondentų, Latvijoje – 12,4 proc., o Estijoje – 4,3 proc.

Žmonės buvo apklausti internetu. Respondentų iš Lietuvos – 370, o beveik pusė jų nurodė apsistoję teritorijose, turinčiose daugiau nei 500 tūkst. gyventojų. Vienintelė tokia vieta Lietuvoje – Vilnius. Tik 73 proc. respondentų iš Lietuvos nurodė laikantys save homoseksualiais.

Užsikrečia per sutuoktinius

Nors ULAC negalėjo pateikti duomenų apie tai, kokią dalį nuo visų užsikrėtusiųjų ŽIV sudaro homoseksualūs asmenys, daugiau aiškumo suteikia 2018 m. ULAC parengta „Užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis ir žmogaus imunodeficito virusu epidemiologinės situacijos apžvalga Lietuvoje“.

15min nuotr./Ištrauka ir užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis ir žmogaus imunodeficito virusu epidemiologinės situacijos apžvalgos
15min nuotr./Ištrauka ir užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis ir žmogaus imunodeficito virusu epidemiologinės situacijos apžvalgos

Ataskaitos duomenimis, praėjusiais metais 41 proc. užsikrėtusiųjų ŽIV manė, kad užsikrėtė heteroseksualių lytinių santykių metu. Dar 34 proc. manė užsikrėtę vartodami švirkščiamuosius narkotikus. 11 proc. galimu užsikrėtimo būdu nurodė homoseksualius santykius. Remiantis bukimeviengi.lt logika, AIDS užkrato nešiotojais turėtume įvardinti heteroseksualius asmenis.

Dar daugiau, dažniausiai ŽIV užsikrėtimo šaltiniu nurodomi sutuoktiniai. Ar tai reiškia, kad galima būtų rašyti „Skandalas: AIDS užkratą nešioja susituokę asmenys“? Tikrai ne. Tai reiškia, kad tyrimuose pateikiami duomenys prasmę turi tik pateikiami su kontekstu ir nešališkai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius