-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

Audrius Klišonis: „Kraujo tiekimo trikdžiai tėra išpūstas burbulas“

Nacionalinis kraujo centras sutarties su Klaipėdos universitetine ligonine nepažeidė, o kraujo tiekimo trikdžiai tėra nesusipratimas. Tokią išvadą padarė Sveikatos apsaugos ministerija, išanalizavusi situaciją, į kurią pateko viena didžiausių šalies ligoninių.
Ministerijos manymu, dėl kraujo stygiaus kaltos pačios ligoninės, nesugebančios numatyti tikslaus ko poreikio.
Ministerijos manymu, dėl kraujo stygiaus kaltos pačios ligoninės, nesugebančios numatyti tikslaus jo poreikio. / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Valdininkų komisija aiškinosi, dėl kokių priežasčių šiai gydymo įstaigai Nacionalinio kraujo centro (NKC) Klaipėdos filialas laiku negalėjo pristatyti reikiamos grupės kraujo. Nuspręsta, kad kraujo centras įvykdė sutartį ir ligoninei tiekė po 380-390 maišelių per mėnesį.
„Kai kurios gydymo įstaigos užsako iki 40 proc. daugiau kraujo komponentų, nei numatyta sutartyse. Nacionaliniam kraujo centrui tiekti tokius kiekius yra gana sudėtinga. Dažniausiai centras pajėgus įvykdyti skubius užsakymus, tačiau ligoninės ne visada tiksliai nurodo, ar kraujo reikia skubiai, ar tai tik planinis užsakymas“, - aiškino Sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis. 
Skubus užsakymas turi būti įvykdytas per 6 val., eilinis – per parą.

A.Klišonio teigimu, vasarą įtampos visada būna daugiau, nes šiuo metų laiku į kraujo centrus užsuka mažiau donorų, tačiau rudenį ir žiemą problemų neturėtų būti.
SAM surinko informaciją iš trijų dešimčių kraujo perpylimus atliekančių įstaigų. Esą kraujo stygių pajuto dar viena ligoninė, kuri sutartyje su kraujo centru numatytas kvotas išnaudojo jau rugpjūtį. Įstaiga priversta skelbti konkursą papildomiems pirkimams.

Metams numatytą kraujo komponentų kiekį jau sunaudojo daugiau šalies ligoninių, jos rengiasi skelbti naujus viešųjų pirkimų konkursus ir sudaryti sutartis su kraujo centrais.
„Situacija yra valdoma, o tie visi burbulai, kurie pasirodo viešumoje, pritraukia dėmesio, kurio nereikėtų“, - tikino A.Klišonis.
NKC duomenimis, kraujo komponentų poreikis šalies ligoninėse išaugo maždaug penktadaliu. Tai lėmė ir kol kas neišsklaidyti įtarimai dėl galbūt nekokybiško šio centro gaminamo ir tiekiamo kraujo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius