-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 20

Audronius Ažubalis: Austrija ignoravo Lietuvos istorinio teisingumo siekį

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis prieštarauja Europos Komisijos narei Viviane Reding, kuri pareiškė, kad Austrija nepažeidė teisės principų, paleisdama Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Michailą Golovatovą.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot jo, kieno pusėje yra tiesa, nustatys dvišalė darbo grupė, tirsianti šį įvykį.

„Tik bendras tyrimas nustatys kieno pusėje yra tiesa ir teisybė. Nė vienas, netgi save gerbiančios komisijos viceprezidentės pasisakymas neturi neginčijamo tiesos monopolio“, – trečiadienį žurnalistams sakė A.Ažubalis.

Pasak jo, paleisdama M.Golovatovą Austrija ignoravo Lietuvos istorinio teisingumo siekį.

„Tai kaip  tik ir primena mums bendros istorinės atminties Europoje svarbą. Ir, žinoma, kelia nerimą, kad pati Europa, užmiršusi tautų solidarumo įžadus, pamatines vertybes išmaino į vienadienį pragmatizmą. Bet juk tokia Europa nebūtų tikra Europa, o Europos Sąjunga nebūtų tikra sąjunga. Europos tautų šeimai tai būtina visados atminti ir priminti“, – apie Austrijos veiksmus A.Ažubalis kalbėjo Lietuvos diplomatams, viešintiems Vilniuje. 

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, jog vis dar yra įtarimų, kad prie M.Golovatovo paleidimo prisidėjo Rusijos diplomatai.

„Bent jau neigiamą foną kuriant apie šį apgailėtiną įvykį Rusijos diplomatinė tarnyba dalyvauja aktyviai“, – sakė jis.

Lietuvos ambasados Maskvoje laikinasis reikalų patikėtinis Andrius Pulokas teigė konkretaus spaudimo iš Rusijos politikų nejaučiantis.

Mes jaučiame tuos įvykius tiek, kiek skaitome Rusijos žiniasklaidą, ir matome tą dėmesį šiems procesams. (...) Diplomatinių procesų visada yra, pokalbių, diskusijų, bet komentarų tokiem dalykams nenoriu teigti“, – sakė jis.

Tuo tarpu iš Austrijos konsultacijoms atšauktas ambasadorius Giedrius Puodžiūnas teigia, kad svarbiausia iš šios istorijos pasimokyti visai Europai.

„Labai svarbu, kad ta pamoka būtų išmokta, kad tas instrumentas (Europos arešto orderis – red. past.) būtų efektyvus ir teisingai taikomas, kad juo būtų galima ES šalyse naudotis, kad per ES nebūtų galima važinėtis kaip per kiaurą rėtį piliečiams, kurie turi reikalų su teisėsauga“, – kalbėjo ambasadorius.

G.Puodžiūnas tikino, kad ambasada iki šiol neturi „vienareikšmio atsakymo“, kur M.Golovatovas buvo laikomas, kai praėjusį ketvirtadienį buvo sulaikytas Vienos oro uoste.

Taip pat ambasadorius neprognozuoja, kada galės grįžti į darbą Austrijoje.

„Aš esu atšauktas konsultacijoms, žiūrėsim, kaip čia viskas vystysis. Tikimės, kad tas reikalas pradės aiškėti, gausime daugiau duomenų ir matysime, ką toliau daryti“, – sakė G.Puodžiūnas.

Primename, kad penktadienį, nepraėjus nė parai po sulaikymo, Austrija nutarė paleisti Rusijos pilietį buvusį KGB karininką M.Golovatovą, kuris vadovavo „Alfa“ būriui, 1991 metais sausį šturmavusiam Lietuvos televizijos bokštą.

Lietuva įtaria, kad Viena pasidavė Rusijos spaudimui. M.Golovatovas įtariamas veikomis, kurios priskiriamos prie karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, dėl jo yra išduotas Europos arešto orderis.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, daugiau kaip tūkstantis buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius