Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 30

Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje Antano Valionio pasisakymas apie parlamento paleidimą sukėlė diplomatinį skandalą

Lietuvos ambasadoriaus Latvijoje Antano Valionio pasisakymas apie politinę situaciją Latvijoje prezidentui Valdžiui Zatlerui inicijavus šalies parlamento paleidimą sukėlė diplomatinį skandalą.
A.Valionis (kairėje) V.Zatleras
Antanas Valionis (kairėje) Valdis Zatleras / Latvijos Prezidentūros nuotr.

A.Valionis portalui delfi.lt komentuodamas V.Zatlero sprendimą siekti parlamento paleidimo sakė, kad Latvijos prezidento „intencijos kvepia nelabai gražiai“. Latvijos užsienio reikalų ministerija ir Prezidentūra paprašė A.Valionį pasiaiškinti dėl šio pareiškimo, o Lietuvos užsienio reikalų ministerija iškvietė diplomatą į Vilnių „konsultacijoms“.

„Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis gegužės 30 dieną įspėjo Lietuvos ambasadorių Latvijoje Antaną Valionį, kad Lietuvos diplomatai nors ir disponuoja teise komentuoti vienus ar kitus klausimus, tačiau jų pareiga daryti tai korektiškai, su pagarba kitos valstybės suverenumui ir jos politikams“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) paskelbtame pranešime.

Pasak pranešimo, URM Generalinė inspekcija artimiausiu metu dėl A.Valionio pasisakymo pagal numatytas procedūras atliks tyrimą, o pats ambasadorius artimiausiu metu bus iškviestas „konsultacijoms“ į Lietuvą.

„Čia bus precedentas Baltijos šalyse. Deja, gana įdomus. Prezidentas taip pasielgia kelios dienos iki savo rinkimų. Čia kažkokia perversmo dvasia... Viskas konstituciškai, bet (V.Zatlero) intencijos kvepia nelabai gražiai“, – delfi.lt citavo A.Valionį.

Latvijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį paprašė A.Valionį pasiaiškinti dėl jo komentaro.

Pirmadienį Lietuvos ambasadorius Antanas Valionis paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad žodžiai „buvo įdėti į jo lūpas“.Pasak Latvijos URM atstovo spaudai Alvio Silio, Lietuvos ambasadoriaus paprašyta pasiaiškinti, nes „komentarai, kurie buvo paskelbti, yra nepriimtini“. A.Silis teigė, kad Latvijos URM Politikos direktorius Andris Razanas pirmadienį susitiko su A.Valioniu, o Lietuvos ambasadorius paaiškino, jog paviešintas komentaras yra ne jo nuomonė, o interpretacija.

Latvijos užsienio reikalų ministras Girtas Valdis Kristovskis pirmadienį žurnalistams sakė, kad ambasadorius buvo iškviestas ir į Prezidentūrą. Pasak jo, Latvijos URM lauks prezidento pozicijos po šio susitikimo ir tuomet nuspręs, kokios pozicijos laikysis Lietuvos ambasadoriaus veiksmų atžvilgiu.

Pirmadienį Lietuvos ambasadorius A.Valionis paskelbė pranešimą, kuriame teigiama, kad žodžiai „buvo įdėti į jo lūpas“.

„Apgailestauju dėl klaidų, kurios yra susijusios su mano interviu portalo delfi.lt reporteriui, o ypač su vertimu į rusų kalbą, įdedant į mano lūpas žodžius, kurių aš nesakiau. Prašau priimkite mano nuoširdų atsiprašymą dėl šio nemalonaus nesusipratimo“, – rašoma A.Valionio pareiškime.

Tačiau kaip pranešė LNK „Žinios“, gautas interviu įrašas rodo, kad ambasadorius A.Valionis žurnalistams pasakė būtent tai, ką jie pranešė, o ne tai, ką jis Lietuvos ir Latvijos diplomatijos vadovams aiškino po interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius