Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 21

Audronius Ažubalis: Kroatijos stojimas į ES – įkvepiantis pavyzdys reformas vykdančioms šalims

Vyriausybei posėdyje kovo 21 dieną pritarus Kroatijos stojimo į Europos Sąjungą sutarties ratifikavimui, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pabrėžė, kad Lietuva remia subalansuotą ES „atvirų durų“ politiką reformų programas įgyvendinančių ir narystės įsipareigojimus vykdyti gebančių valstybių atžvilgiu.
Audronius Ažubalis
Audronius Ažubalis / BFL/ Tomo Lukšio nuotr.

„Mūsų šalies pozicija šiuo klausimu visada buvo ir yra nuosekli – nuo pat narystės ES pradžios pasisakome už kokybišką ir tvarią ES plėtrą“, – sako ministras.

Tuo pačiu jis pažymėjo, jog vieningos rinkos plėtra Vakarų Balkanuose turėtų atverti naujas verslo plėtros ir eksporto galimybes Lietuvos verslininkams.

Kroatijos stojimo sutarties ratifikavimas atitinka ilgalaikius Lietuvos interesus, tikslus bei principus ir turės teigiamos įtakos demokratijos, stabilumo ir ES vertybių sklaidai ir įtvirtinimui Europoje.

Kroatija, derybas dėl narystės ES pradėjusi 2005 m., ėmėsi aktyviai įgyvendinti ES įvardintas vidaus reformas bei jungtis prie ES bendrosios užsienio politikos, todėl narystės derybas sėkmingai baigė jau 2011 m.

Kroatijoje vykstantys integracijos į ES procesai teigiamai paveikė Lietuvos ir Kroatijos dvišalių santykių plėtrą, kuri pastebima ne tik politikos bei kultūros, bet ir verslo plotmėje – Lietuvos eksportas į Kroatiją praėjusiais metais palyginti su 2010 m. išaugo 45 procentais, didėja turistų srautai.

Kroatijos narystė ES turės teigiamos įtakos visai ES plėtros politikai bei suteiks naujos dinamikos ES politikai rytinių kaimynių atžvilgiu.

„Kroatija tapo efektyvios ES plėtros politikos pavyzdžiu, kuris yra labai svarbus ir glaudesniems rytų kaimynių santykiams su ES. Kroatijos įsiliejimas į ES šeimą prisideda prie stabilumo įtvirtinimo Balkanuose ir yra įkvėpiantis pavyzdys šalies kaimynams tęsti pradėtas reformas“, – sako A.Ažubalis.

Pasak jo, Lietuva buvo viena pirmųjų valstybių pripažinusi Kroatijos nepriklausomybę, todėl parama jos narystei ES yra nuosekli visus šiuos metus vykdytos Lietuvos politikos tąsa, turinti ir ekonominį dėmenį.

Kroatijos stojimo sutarties ratifikavimas atitinka ilgalaikius Lietuvos interesus, tikslus bei principus ir turės teigiamos įtakos demokratijos, stabilumo ir ES vertybių sklaidai ir įtvirtinimui Europoje.

Kroatijos stojimo sutartis turėtų įsigalioti 2013 m. liepos mėn. 1-ąją – pirmąją Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai dieną. Iki to laiko sutartį turi ratifikuoti visos ES šalys narės.

„Didelėmis Kroatijos pastangomis ir įdirbiu derybos dėl narystės ES buvo sėkmingai baigtos, ir po metų šalis taps visateise ES nare. Tikimės, kad sėkmingai vykstantis stojimo sutarties ratifikavimo procesas šalyse narėse suteiks galimybę Lietuvai pirmininkauti ES Tarybai, vienysiančiai jau 28 valstybes nares“, – apibendrino A. Ažubalis.

Šiuo metu ratifikavimo procedūras jau yra baigusios Slovakija, Bulgarija, Vengrija, Italija ir Malta, šią savaitę dėl sutarties balsuoti ketina ir Latvijos parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius