Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 24

Audronius Ažubalis: metas siekti konkrečių rezultatų rytų partnerystėje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis per Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą su šešių Rytų partnerystės programoje dalyvaujančių šalių ministrais liepos 23 dieną Briuselyje pareiškė, kad Rytų partnerystės valstybės turi tęsti reformas, o ES – joms padėti.
Audronius Ažubalis
Audronius Ažubalis / Luko Balandžio nuotr.

„Perėjimo procesas nelengvas, reikalauja sudėtingų reformų. Bet Europos Sąjunga tam ir yra, kad Rytų Europos partneriams padėtų. Šiuo atveju svarbiausias principas yra „daugiau už daugiau“. Kuo daugiau reformų vykdysite, tuo svaresnė bus mūsų parama“, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad ES ir šešių Rytų partnerystės šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos – ministrai pritarė Kelio gairių planui, numatančiam ES ir Rytų partnerystės valstybių veiksmus, priemones ir tikslus, kurie turi būti įgyvendinti iki 2013 m. rudenį Lietuvoje rengiamo trečiojo ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimo.

Pasak A.Ažubalio, šiuo planu, taip pat Prahoje ir Varšuvoje vykusiuose vadovų susitikimuose sukurta pakankamai priemonių pažangai; dabar laikas siekti rezultatų. Ministras teigė, kad kuo aktyvesnės bus abipusės pastangos, tuo daugiau sėkmės galima tikėtis susitikime Vilniuje.

„Visose partnerystėse abi pusės vienodai svarbios. Siekti sėkmės ir įveikti kliūčių neįmanoma be savitarpio pasitikėjimo. Partnerystė bus išsaugota tik jei abi pusės gerbs ir laikysis viena kitai duotų įsipareigojimų“, – sakė A.Ažubalis.

Jis pabrėžė, kad norint siekti pažangos, pavyzdžiui, suteikti ES narystės perspektyvą Rytų partnerystės šalims, šios turi gerbti vertybes, kuriomis grindžiama ES.

„Ateinantys rinkimai taps rimtu išbandymu. Derybose dėl asociacijos arba atskirose bendradarbiavimo srityse galime sparčiai judėti į priekį, bet visi šie laimėjimai gali nukentėti per naktį, jei rinkimai nebus laisvi ir sąžiningi“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Prieš šį susitikimą, vykusį ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje, A.Ažubalis ragino ES valstybes nares padėti partnerėms išlaikyti šį europietiškų vertybių egzaminą, deramai įvertinti ambicingesnių šalių pažangą, bet išlaikyti bendradarbiavimą ir su kitomis partnerėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius