-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 14

Kainų apynasrių prekybininkai kol kas išvengė, svarstoma įpareigoti juos skelbti antkainius (papildyta 14.20 val.)

Seimas atmetė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos siūlymą apriboti antkainius, kuriuos taiko prekybininkai. Įstatymo pataisa grąžinta tobulinti jos rengėjams.
Dalia Grybauskaite Klaipėdoje
Apie tai, kad kainos kraštutiniu atveju gali būti ribojomos, yra užsiminusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotraukos

Parlamento „tvarkiečiai“ buvo surinkę daugiau nei trečdalį – 50 parlamentarų parašų, kad kuo greičiau į plenarinio posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas pataisų dėl prekybos antkainių ribojimo svarstymas.

Rugsėjo pabaigoje frakcija Seime užregistravo Kainų įstatymo papildymo pataisas, kuriomis siūlė įpareigoti įmones, prekiaujančias maisto produktais, neimti jokio kito mokesčio už vidaus rinkoje realizuojamus maisto produktus, išskyrus prekybos antkainį, kuris didmeninėje prekyboje nebūtų didesnis negu 20 proc. iš gamintojo įsigyto produkto kainos, mažmeninėje prekyboje – ne didesnis kaip 25 proc.

Už pažeidimus siūlyta taikyti 5 proc. įmonės mėnesinės apyvartos dydžio baudą. Pataisomis taip pat siūlyta leisti Žemės ūkio ministerijai maisto produktams nustatyti ir mažesnius prekybos antkainius. Šių reikalavimų siūlyta netaikyti tik smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms, kurių metų apyvarta neviršija 7 mln. litų. 

(Papildyta 13.06 val.) Siūlymų reguliuoti antkainius oponentai kritikuoja šią idėją, nes tai esą grįžimas prie planinės ekonomikos. Tuo tarpu kai kurie šalininkai akcentuoja: pabrėžiama, kad siekiama reguliuoti ne kainas, o antkainius.

„Ši riba yra būtent, kuri neleis kelti kainų daugiau negu dabar, iš kitos pusės, tai leis gyventi ir nesužlugdys verslo, kuris yra labai svarbus dalykas“, – pristatydamas siūlymą sakė „tvarkiečių“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

Premjeras Andrius Kubilius spėjo, kad opozicija prabilo apie antkainių ribojimą dėl artėjančių savivaldos rinkimų. „Gerbiamieji kolegos, rinkimai yra rinkimai. Bet nepradėkime užsiimti niekais“, – kalbėjo jis.

Balsuojant dėl įstatymo pataisų šalininkams pritrūko balsų – joms pritarė 39 Seimo nariai, prieš buvo 9, susilaikė 34. Tarp balsavusių „už“ daugiausia buvo „tvarkiečių“ ir socialdemokratų. Tarp susilaikiusių daugumą sudarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai.

Tačiau antkainių ribojimo idėja nebuvo visai palaidota  – įstatymo projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

(Papildyta 14.20 val.) Svarstys galimybę prekybose centruose skelbti prekių antkainius

Tuo tarpu Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Sauliaus Stomos pasiūlymui įpareigoti įmones, prekiaujančias maisto produktais, viešai skelbti prekybinį jų antkainį. Pagal šį Kainų įstatymo patobulinimą, prekybiniai antkainiai turėtų būti nurodomi prekybos salėse esančiose etiketėse.

Kalbėdami apie šią pataisą Vytenis Povilas Andriukaitis ir Kęstutis Masiulis pritarė, kad idėja dar „žalia“ ir ją reiktų tobulinti. Tačiau V.P.Andriukaitis kalbėjo pritariąs įstatymo projektui, kad jis būtų tobulinamas, mat pagal pateiktą pataisą nenustatyta nė kaip šio įpareigojimo nevykdančios įmonės būtų baudžiamos. Tuo tarpu K.Masiulis kalbėjo, jog prekybininkus reikia skatinti būti atviriems, bet ne versti skelbti antkainius per prievartą. „Tai galėtų būti kaip maksima, kurią mes skatiname, bet ne imperatyvas“,  – sakė politikas.

Gruodį šią pataisą svarstys Seimo Ekonomikos komitetas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius