-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

Augustinas Normantas: Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai negali vykdyti kratų įkalinimo įstaigose

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas teigia, kad į kratų įkalinimo įstaigose atlikimą įtraukus Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, skundų dėl pareigūnų veiksmų padaugėjo trečdaliu. Seimo kontrolierių įstaiga siūlo filmuoti visas kratas, geresnės kokybės vaizdo kameras įrengti visose įkalinimo įstaigos patalpose, nes dabar įrangos kokybė įstaigose tokia prasta, kad įžiūrimo vaizdo užfiksuoti kai kur beveik neįmanoma.
Augustinas Normantas
Augustinas Normantas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komitete buvo svarstoma situacija įkalinimo įstaigose. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius posėdyje dalyvauti negalėjo – jis Norvegijoje šiuo metu tariasi dėl šios šalies paramos Lietuvai atnaujinant įkalinimo įstaigas.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Seimo kontrolierius A.Normantas teigė, kad tai, jog dabar stengiamasi pakeisti situaciją kalėjimuose ir pataisos namuose, sveikintina, tačiau žmogaus teisių pažeidimų problema išlieka.

Anot jo, nuo 2013 metų, kai jis paskirtas kontrolieriumi, pagrindinės įkalinimo įstaigų problemos išlieka gyvenimo sąlygas, smurtas prieš nuteistuosius, sveikatos priežiūros prieinamumas.

„Dabar gauname skundų pakankamai nemažai dėl padidėjusio smurto iš pareigūnų pusės“, – teigė jis. A.Normantas pabrėžė, kad įkalinimo įstaigose vykdomos kratos privalo būti visuomet filmuojamos.

„Deja, kaip matome, yra pradedamas kartais ikiteisminis tyrimas dėl smurto, bet jis paprastai baigiasi, kad nieko nebuvo, kadangi nėra objektyvių įrodymų“, – pabrėžė kontrolierius. Jis pridūrė, kad apie tai ne kartą kalbėta tiek su Teisingumo ministerijos, tiek ir Kalėjimų departamento vadovais.

A.Normanto teigimu, ministerijai pasiūlyta konkrečiai apibrėžti, kada Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai gali dalyvauti kratų vykdyme, nes į kratas kalėjimuose įtraukus jėgos pareigūnus, skundų dėl smurto padaugėjo 30 proc.

Kratų banga įkalinimo įstaigose prasidėjo po žiniasklaidos straipsnių apie nuteistųjų siautėjimą Pravieniškių pataisos namuose.

Seimo kontrolierių įstaigos atstovas spaudai Vytautas Valentinavičius pabrėžė, kad Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai turėtų būti pasitelkiami riaušėms malšinti, o ne vykdyti kratas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Augustinas Normantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Augustinas Normantas

„Yra skundų, kad grasinama šunimis, įtampos atsiranda ir panašiai. Viso to normaliomis sąlygomis nebūtų – normaliomis sąlygomis dirba pareigūnai su nuteistaisiais, siekdami geresnio jų elgesio“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad pagal ankstesnes kontrolierių rekomendacijas šios tarnybos pareigūnų šalmai žymimi numeriais, kad vėliau būtų galima identifikuoti kiekvieną pareigūną iš vaizdo įrašų.

Į parlamentarų repliką, kad galbūt pareigūnai be jėgos struktūros buvo atlikinėti kratas, A.Normantas atsakė, kad tai rodo, kad problemų yra pačioje sistemoje.

R.Šukys: gali būti problemų

„Įžvelgiu teisinių problemų, kurias gali sukurti situacija, kada neatsakingai, pertekliniu būdu naudojamos Viešojo saugumo pajėgos vykdyti kasdienėms funkcijoms, kurias tiesiogiai turėtų užtikrinti pats Kalėjimų departamentas“, – sakė Seimo kontrolierius Raimondas Šukys.

Jis pabrėžė, kad Viešojo saugumo pareigūnai negali pakeisti policijos ar vidaus bausmių vykdymo sistemos pareigūnų kasdien, jie turi būti pasitelkiami tik išskirtinais atvejais.

„Turėsime rezultatą, kai padaugės konfliktinių situacijų konvojavimo atvejais“, – pridūrė jis.

R.Šukys taip pat akcentavo, kad įstaigoje skundų dėl smurto padaugėjo.

Trūksta kokybiškos vaizdo stebėjimo įrangos

Seimo kontrolierių įstaigos atstovai pabrėžė, kad įkalinimo įstaigoms būtina apsirūpinti kokybiškomis vaizdo stebėjimo kameromis ir monitoriais. Taip pat užtikrinti, kad nebūtų nestebimų erdvių.

„Dėl saugumo negalėjome fotografuoti, bet monitoriai tragiški. Kameros ant tiek prastai filmuoja arba jos neveikia, arba neįmanoma identifikuoti nieko“, – sakė V.Valentinavičius.

Jis teigė skundų dėl įrangos girdėjęs ir iš pačių pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius