Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10

Auksarankiu vadinto salantiškio sodyba paliko mįslę: kam jis ruošėsi?

Laikrodžių meistras, galėjęs sutaisyti bet kokio modelio prietaisą, be priekaištų taisęs papuošalus, mokėjęs remontuoti techniką, – taip kaimynai kalbėjo apie Salantų gyventoją, kurio sodyba ir po žeme slėptas turtas šokiravo aplinkosaugininkus. Miestelio Kretingos rajone gyventojai vis suka galvą, kaip galėjo nematyti, kas dedasi kone Salantų centre gyvenusio vyriškio kieme. Ekologinę nelaimę lėmusios paslaptys išaiškėjo tik prabėgus beveik penkeriems metams nuo jo mirties.

6 tonos – tiek naftos produktų jau surinkta iš vieno kiemo Salantuose. Aplinkosaugininkai ir Kretingos rajono vadovai teigia, kad darbai tik prasidėjo ir kasinėjimai sodyboje tęsis dar ilgai.

„Kiekvienas iškastas kaušas – vis radinys“, – teigė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Tuo metu salantiškiai vis diskutuoja – kaip metų metus nenujautė, kas dedasi prie vienos pagrindinių Salantų gatvių esančioje sodyboje.

Žurnalistei duris atvėrusi Ieva teigė, kad žiniasklaidoje pamatyti vaizdai iš kaimyno sodybos buvo netikėti. Moteris teigė prisimenanti prieš kelerius metus mirusį senolį. „Kiekvieną penktadienį jis eidavo į Salantų turgų ir nusipirkdavo dviratį. Vėliau juos ardydavo. Kur dėdavo detales – nežinome“, – pasakojo moteris.

Kitame name gyvenanti Aldona teigė, kad nuvilnijusios žinios jos nenustebino. „Nenustebino, nes žmogus buvo kaupikas, ir skudurus, ir metalą, bet, kad tokį arsenalą turėjo, nenumanėme“, – pasakojo kaimynė. Ji pasakojo, kad niekada nesijautė ir naftos produktų kvapas. „Matyt, čia žmogaus įprotis. Kaip žmonės kolekcionuoja, jis štai kaupė daiktus“, – pasakojo Aldona.

Kiti salantiškiai prisiminė, kad senolis sekmadieniais važiuodavo į Rietavo turgų. Grįždavo su dviračių ratais.

Vėliau sodybą tvarkę darbininkai teigė radę kelias dešimtis dviračių ratų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus

Sodyboje – naftos saugyklos

Sodyba, kurioje dabar zuja darbininkai, iš talpyklų pumpuojantys teršalus, ir aplinkosaugininkai, iš pažiūros atrodo tvarkinga. Nedidelis medinis namas palei gatvę ir ūkinis pastatas už jo. Už namo langų įmontuotos grotos, tačiau ir nuo gatvės matosi dar kabančios užuolaidos. Tačiau sodyba jau kelerius metus negyvenama. Šeimininkas pasimirė, kaimynų teigimu, prieš penkerius metus, o silpnos sveikatos šeimininke rūpinasi giminaičiai.

Daugiau nei prieš savaitę Salantų gyventojai sunerimo išvydę į Salanto upę bandančius tekėti dyzelino kvapo teršalus. Prasidėjo kelias dienas trukusi operacija ieškant taršos šaltinio. Tirtos įvairios versijos, atkasti ir vamzdynai, pasitelkta įvairi technika. Po kelias dienas trukusių darbų aplinkosaugininkų akys nukrypo į sodybą Žemaitės gatvėje.

„Kieme kvapo nebuvo justi. Tada apžiūrėjome sodybą, atvėrėme ūkinio pastato duris. Viduje buvo krūva metalo laužo, net frezavimo staklės užkeltos. Po tuo laužu buvo matomos didelės talpyklos. Dar sunku pasakyti, kokio tūrio. Po jomis buvo pabėgę skysčio“, – prisiminė Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta. Įtarimai pasitvirtino – tarša gruntiniais vandenimis iš tiesų tekėjo iš šios sodybos. Pradėjus išsamų sodybos patikrinimą, paaiškėjo, kad joje talpyklų su galimai naftos produktais yra ir daugiau. Įvairaus dydžio statinės buvo užkastos po žeme, slėptos ūkiniame pastate.

R.Kašėta svarsto, kad iškelti talpyklas iš ūkinio pastato nebus paprasta – gali būti, kad jos buvo įstatytos dar neuždengus ūkinio pastato stogo.
Nors jau išsiaiškinta, kad taršos šaltinis – būtent ši negyvenama sodyba, iki šiol nežinoma, kiek teršalų pateko į aplinką ir iš kurios talpyklos. Viena 200 litrų statinė jau buvo rasta apytuštė, kitos pilnos.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus

Radiniai – įvairiausi

Pradėjus tvarkyti sodybą buvo rasta ir daugybė stiklo butelių su neaiškiu skysčiu. Vienuose jų būta alkoholio, kituose – neaiškūs chemikalai.

Jau rasta apie 14 įvairaus tūrio talpyklų, kai kurios jų buvo apie 200 litrų. Rastas stiklinių butelių prikrautas konteineris.

Trečiadienį atvykę darbininkai dar išsiurbė naftos produktų iš keturių statinių, kuriose buvo po 200 litrų. Atverti statines pasirodė esanti ne tokia paprasta užduotis. Bandyta aprūdijusias, kaip įtariama kelis dešimtmečius po žeme gulėjusias statines, atidaryti laužtuvais, kirviais. Kelios statinės ištuštintos dar joms tūnant po žeme. Išpumpuoti naftos produktai vežami utilizuoti.

Darbininkai tikina radę įvairaus skysčio: ir benzino, ir dyzelino, ir šildymui skirto skysto kuro, ir tepalų. „Šitoje statinėje – aviaciniai degalai. Žinau, nes tarnavau kariuomenėje“, – aiškino vienas darbininkų.

Anot R.Kašėtos, laboratorijoje jau nebuvo aiškinamasi, koks tiksliai skystis atskirose talpyklose buvo. Nustatyta tik, kad tai – naftos produktas.

„Senbuviai man aiškino, kad vienoje talpoje laikytas 66 benzinas. Galime tik įsivaizduoti, iš kokių tai laikų. Pats iš savo vaikystės pamenu tik 72 benziną“, – teigė pašnekovas.

Akys nukrypo į karinę bazę

Salantų seniūnas Kazimieras Galdikas teigė, kad sudėtinga pasakyti, ką tokius kiekius laikęs vyriškis planavo. Sodyboje rasti ir 48 šarminiai akumuliatoriai.

„Žmogus buvo sumanus. Galėjo sutaisyti bet kokį įrenginį. Buvo gabus vyras. Jokio įtarimo neturėjo. Tik kai jau ieškodami taršos šaltinio atsidūrėme čia, vienas kitas gyventojas ėmė sakyti, kad seniau iš šio gyventojo buvo galima nusipirkti degalų“, – teigė seniūnas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinės bazės Šateikiuose likučiai
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Karinės bazės Šateikiuose likučiai

Imta svarstyti, iš kur pas salantiškį galėjo atsirasti tiek naftos produktų. Spėliojama, kad aprūpinti vyrą galėjo sovietų kariškiai, iš prieš kelis dešimtmečius Šateikiuose veikusios karinės bazės.

Vietiniai dar prisimena, kad tuomet veikę prekybiniai ryšiai su kariškiais.

K.Galdikui vis kelia abejonių ir šeimininko sumanymas užkasti talpyklas. Svarstoma, kam galėjo vyras ruoštis – šių dienų darbininkų patirtis rodo, kad iškelti 200 litrų talpas, jas atverti – kelių vyrų darbas.

„Gali būti, kad jis siekė tiesiog taupyti. Bet nepanaudojo. Juk ir blokada buvo. Galbūt galvojo, kad bus dar juodesnių dienų“, – svarstė seniūnas.

Žala – neaiški, darbai tik prasideda

Anot Kretingos mero A.Kalniaus, dar sunku pasakyti, kokia žala gamtai yra padaryta. Jau žinoma, kad reikės pakeisti ir gruntą. Tačiau tik po tyrimų paaiškės, kokį kiekį.

Trečiadienį sodybos kiemą tyrę darbininkai jau žinojo, kad išsiurbus ir iškėlus talpyklas, teks pradėti žvalgybos darbus sode. Metalo detektoriumi nustatyta, kad ir po slyvomis kažkas paslėpta.

Pasak R.Kašėtos, truks ilgai, kol bus panaikintas taršos šaltinis. Teks pakeisti ir dalį drenažo sistemos.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Sodyba Salantuose nustebino ir daug ką mačiusius aplinkosaugininkus

Kretingos meras tikino, kad kol kas sunku pasakyti ir kas atsakys už pavojų aplinkiniams kėlusią taršą. Šeimininkė jau senyvo amžiaus, o ją globojantys giminaičiai tikina nieko nežinoję ir neįtarę.

Seniūnijai šiomis dienomis tenka rūpintis ir geriamojo vandens tiekimu salantiškiams. Kol kas rekomenduojama negerti vandens, vartoti jį tik buities reikmėms.

Tirtas šulinių vanduo: gauti 5 atsakymai iš 21 mėginio – taršos nerasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius