Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 13

Aukščiausiasis Teismas: nacionalinio stadiono Vilniuje statybos sutartis – negaliojanti

Sutartis dėl Nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė. Tai penktadienį paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kurio nutartis yra galutinė ir neskundžiama.
Nebaigtas statyti Nacionalinis stadionas Vilniuje.
Nebaigtas statyti Nacionalinis stadionas Vilniuje. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Taip baigėsi dvejus metus trukę ginčai dėl stadiono statybų skaidrumo. Teismas negaliojančia pripažino įmonių „Vilniaus kapitalinė statyba“ ir „Veikmė“ 2007 metų spalio 2 dienos sutartį.

Be to, jis panaikino šių metų birželį priimtą Lietuvos apeliacinio teismo bei Vilniaus apygardos teismo vasario mėnesio nutartį – jomis statybos rangos sutartis buvo pripažinta teisėta. Abu teismai atmetė Vilniaus miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro ieškinį ir skundą, kuriais buvo prašoma sutartį pripažinti niekine.

Vilniaus miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras, gindamas viešąjį interesą, skundė Vilniaus savivaldybės viešųjų pirkimų komisijos sprendimą neskelbimų derybų būdu pakviesti vieną tiekėją – nacionalinį stadioną stačiusią bendrovę „Veikmė“.

Vilniaus apygardos teismas šių metų vasario 12 dieną atmetė prokuroro ieškinį. Tuomet teismas nustatė, kad pirkimas galėjo būti vykdomas neskelbiamų derybų būdu, nes Vyriausybė stadiono pagrindinę areną siūlė baigti iki 2009 metų birželio 25 dienos.

Be to, teismas pripažino, kad „Veikmė“ ir stadiono statybų užsakovės darbų techninę priežiūrą vykdančios „Vilniaus kapitalinė statyba“ turėjo tęstinių sutartinių santykių ir šių santykių nutraukimas būtų neekonomiškas tiek laiko, tiek finansiniu požiūriu.

Stadiono statybos pradėtos 2007–ųjų vasarą, vėliau rudenį dėl finansavimo stygiaus jos buvo sustabdytos ir vėl atnaujintos pernai vasarį. Vyriausybei skyrus 100 mln. litų, jos vėl atnaujintos, o pinigus išleidus, 2008–ųjų pabaigoje sustojo. 

Iš pradžių buvo planuota stadioną pastatyti iki šių metų vasaros ir jame surengti Lietuvos vardo paminėjimo 1000–mečio Dainų šventę. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius