Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2018 03 13

Aukščiausiasis Teismas paaiškino, kodėl buvusi korumpuota Trakų valdžia nesusodinta į kalėjimą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas: Trakų r. savivaldybės pareigūnams realus laisvės atėmimo bausmės skyrimas neatitiktų bausmės tikslų ir teisės principų.
Stanislovas Narkevičius
Nuosprendis Trakų valdžios ir mafijos bendradarbiavimo byloje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjus ilgam laiko tarpui (daugiau kaip dešimt metų), realios laisvės atėmimo bausmės taikymas asmenims, nuteistiems už nesmurtinio pobūdžio nusikalstamas veikas, nesislėpusiems nuo teisingumo ir nekeliantiems tiesioginio pavojaus visuomenei, nebeatitiktų bausmės tikslų ir teisės principų.

Byloje nustatyta, kad 2007–2008 m. Trakų r. savivaldybės pareigūnai (meras, mero pavaduotojas, administracijos direktorius), taip pat verslininkai ir jų vadovaujamos uždarosios akcinės bendrovės kyšininkavo, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir papirkinėjo, antradienį praneša LAT.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija, patikrinusi nuteistųjų ir jų gynėjų kasacinių skundų argumentus dėl manomai neteisėtai surinktų įrodymų, nepagrįsto jų vertinimo ir netinkamo nusikalstamų veiksmų kvalifikavimo, tokių pažeidimų nenustatė. „Visi operatyviniai veiksmai, reikalaujantys teismo sankcijos, atlikti gavus tokią sankciją. Nors slapti žmogaus privatumą varžantys operatyviniai ir ikiteisminio tyrimo veiksmai šioje byloje užtruko, buvo vykdomi daugiau kaip metus, tačiau teisėjų kolegija, atsižvelgdama į bylos aplinkybes, nenustatė pagrindo pripažinti juos neproporcingais, pertekliniais ir skatinančiais (provokuojančiais) daryti naujas nusikalstamas veikas“, – konstatavo išplėstinė septynių teisėjų kolegija.

Atmesti ir nuteistųjų, ir jų gynėjų argumentai dėl manomai netinkamo nusikalstamų veikų kvalifikavimo, baudžiamosios atsakomybės taikymo juridiniams asmenims, kurių naudai jų vadovai papirkinėjo savivaldybės pareigūnus.

Pernelyg ilga baudžiamojo proceso trukmė ir teisės į bylos išnagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką pažeidimas gali būti vienas iš pagrindų švelninti bausmę, tarp jų ir taikyti bausmės vykdymo atidėjimą.

Kasacinis teismas nenustatė pagrindo tenkinti ir prokuroro skundą, pagal kurį Trakų r. savivaldybės pareigūnams nepagrįstai buvo atidėtas paskirtų laisvės atėmimo bausmių vykdymas. Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį į tai, kad nagrinėjamoje byloje susiklostė tokia situacija, kai prokuroro skundo tenkinimas reikštų, jog nuteistieji netektų laisvės praėjus daugiau kaip dešimčiai metų po įtarimų jiems pareiškimo, kartu tai reikštų ir riziką pažeisti Europos žmogaus teisių konvencijos 6 straipsnio 1 dalyje įtvirtintą kaltinamojo teisę į įmanomai trumpiausią bylos procesą.

„Pagal teismų praktiką pernelyg ilga baudžiamojo proceso trukmė ir teisės į bylos išnagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką pažeidimas gali būti vienas iš pagrindų švelninti bausmę, tarp jų ir taikyti bausmės vykdymo atidėjimą. Tokia praktika atitinka Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudenciją, pagal kurią bausmės sumažinimas kaltinamiesiems yra tinkama teisinės gynybos priemonė kompensuojant pernelyg ilgo proceso trukmės neigiamus padarinius“, – pažymima nutartyje.

Iš bylos medžiagos matyti, kad procesas šioje byloje užtruko dėl didelės bylos apimties ir sudėtingumo, didelio kaltinamųjų skaičiaus, būtinumo ištirti ir atsakyti į teisiškai reikšmingus klausimus, užtikrinti kaltinamųjų procesines teises, parengti nemažos apimties procesinius sprendimus.

Be to, teisėjų kolegija atsižvelgė į tai, kad nuteistieji ilgą laiką išgyveno netikrumą dėl baudžiamojo proceso prieš juos baigties. Tai, kolegijos nuomone, laikytina bausmės skyrimui teisiškai reikšminga aplinkybe, į kurią teismas privalo atsižvelgti vertindamas, ar realių laisvės atėmimo bausmių paskyrimas iš tiesų leistų įgyvendinti bausmės paskirtį (BK 41 straipsnis).

Nutartyje konstatuota, kad, praėjus tokiam ilgam laiko tarpui (daugiau kaip dešimt metų), realios laisvės atėmimo bausmės taikymas asmenims, nuteistiems už nesmurtinio pobūdžio nusikalstamas veikas, nesislėpusiems nuo teisingumo ir nekeliantiems tiesioginio pavojaus visuomenei, šioje byloje nebeatitiktų bausmės tikslų ir teisės principų.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius