Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 15

Aukščiausiuoju Lietuvos evangelikų reformatų dvasininku patvirtintas kunigas Tomas Šernas

Teisingumo ministerija ir Registrų centras įregistravo Lietuvos evangelikų reformatų Neeiliniame Sinode ir anksčiau vykusiuose parapijų sesijose naujai išrinktus visų parapijų ir kitų šios Bažnyčios juridinių asmenų valdymo organus. Aukščiausiuoju bendrijos dvasininku patvirtintas kunigas Tomas Šernas.
Tomas Šernas
Tomas Šernas / BFL nuotr.

Neeilinis Sinodas visų Lietuvos evangelikų reformatų aukščiausiuoju dvasininku išrinko Generalinį superintendentą kunigą Tomą Šerną. Lietuvos evangelikų reformatų bendruomenė išsprendė buvusius nesutarimus. Lietuvos evangelikų reformatų susirinkimuose asmeniškai dalyvavo arba balsavo raštu daugiau nei 1300 bendruomenės narių.
„Galime džiaugtis, kad Lietuvos evangelikai reformatai yra susitelkę ir vieningi kaip niekada, nuo šiandien galime su viltimi žvelgti į ateitį: bendruomenė išlaikys ir stiprins savo tikėjimą, pagrįstą J. Kalvino mokymu“, – sako Lietuvos evangelikų reformatų Generalinis superintendentas kunigas Tomas Šernas.

Tačiau Neeilinio Sinodo priimti sprendimai dar neužbaigia visų problemų, kurios pastaruosius keletą metų kamavo Lietuvos evangelikus reformatus. Teismuose ir ikiteisminio tyrimo įstaigose vis dar sprendžiamos bylos dėl 2011 m. Vilniuje perleisto ar iššvaistyto iš esmės viso Lietuvos evangelikams reformatams priklausiusio nekilnojamojo turto, kurio vertė įvairiais vertinimais yra beveik 17 mln. litų. 

„Be abejonės, džiaugiamės bendruomenės vieningumu ir susitelkimu bei galimybe visose Evangelikų reformatų bažnyčiose laisvai rinktis ir išpažinti tikėjimą, tačiau suprantame, jog nueita tik pusė kelio“, – pažymi Lietuvos evangelikų reformatų vicesuperintendentas kunigas Rimas Mikalauskas.

Pasak Lietuvos evangelikų reformatų bendruomenę atstovaujančio advokato Tado Kelpšo,  bendruomenė siekia susigrąžinti visą prarastą turtą ir tikisi, jog teisėsauga bus ryžtinga bei visus kaltus asmenis dėl iššvaistyto ar pasisavinto turto patrauks atsakomybėn. 

„Aišku, kad bendruomenė sieks ir civilinės atsakomybės – visus nuostolius sieks prisiteisti ne tik baudžiamosiose bylose, bet reikalaus iš kaltų asmenų atlyginti žalą ir civiline tvarka“, – sakė advokatas.

Šiuo metu teismuose yra pareikšti ieškiniai buvusiems vadovams Algimantui Kvedaravičiui ir Daliai Liaukevičienei dėl padarytos žalos Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios religinei bendruomenei. Jais siekiama prisiteisti, kaip nurodoma ieškiniuose,  jų pasisavintus iš viso 250 000 litų. Artimiausiu metu šiems asmenims ruošiamasi pareikšti  papildomus civilinius ieškinius dėl aukščiau paminėto iššvaistyto evangelikų reformatų bendruomenės turto.

2011 metais Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios Sinodas kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl A. Kvedaravičiaus neteisėtų veiksmų: Lietuvos evangelikų reformatų turto iššvaistymo ir pasisavinimo bei spekuliavimo bažnyčios ir jos bendruomenės vardu, neturint religinės bendruomenės įgaliojimų bei jos neatstovaujant. Šioje baudžiamojoje byloje yra pareikšti įtarimai A. Kvedaravičiui ir kriminalinę praeitį turinčiam Jakov Strokanov.

Lietuvos evangelikų reformatų bendrija yra viena iš devynių Lietuvoje veikiančių tradicinių religinių bendrijų, kuri pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją laisvai tvarkosi pagal savus kanonus ir statutus. Pagal 2011 metų Lietuvos gyventojų surašymo duomenis evangelikais reformatais save laiko beveik 7000 Lietuvoje gyvenančių asmenų, o šiuo metu Lietuvoje yra įsteigta ir veikia 14 evangelikų reformatų parapijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius