Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 01

„Auksinis berniukas“ sugrįžo į Šiaulius – šįkart ilgam

Skambant šiauliečių ovacijoms ir miesto pučiamųjų orkestrui, atsinaujinusi „Šaulio“ skulptūra sugrįžo į Saulės laikrodžio aikštę. Pavasarį nukelta ir restauravimui išgabenta skulptūra baigta tvarkyti artėjant miesto 777 gimtadieniui.
Šiauliuose esantis aukščiausias šalies saulės laikrodis – Stanislovo Kuzmos skulptūra „Šaulys“, dar vadinama „Auksiniu berniuku“.
Šiauliuose esantis aukščiausias šalies saulės laikrodis – Stanislovo Kuzmos skulptūra „Šaulys“, dar vadinama „Auksiniu berniuku“. / Marek Dziwior nuotr.
Temos: 1 Skulptūra

Šventiškas sugrįžimas

Ketvirtadienio pavakarę į Saulės laikrodžio aikštę rinkosi miesto gyventojai, kur buvo surengtos „Šaulio“ skulptūros, dar kitaip vadinamos „Auksiniu berniuku“, sugrįžtuvės. Šviesaus atminimo Stanislovo Kuzmos prieš dvidešimt septynerius metus kurtą skulptūrą nuspręsta restauruoti šiemet – per tiek metų veikiamas klimato sąlygų ir paukščių, paviršius nusitrynė.

Minioje buvo galima išvysti žymius šiauliečius, architektus, fotografus. Reginį stebėjo ne tik miesto valdžia, auksuotojas-restauruotojas Arvydas Paulionis, bet ir S. Kuzmos žmona, taip pat Saulės laikrodžio aikštės architektai. Šiaulių pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Gintaro Bruzgos, grojo įvairias džiugias pjeses, šoko „Aušrelės“ šokėjos, o minioje sukiojosi gyvą „auksinį berniuką“ įkūnijęs vienuolikametis Arnas.

Stebėjo sulaikę kvėpavimą

Visi susirinkusieji stebėjo, kaip darbininkai aukštu kranu užkelia skulptūrą į viršų ir nerūdijančio plieno varžtais priveržia ją prie pjedestalo. Sulaikę kvėpavimą istorinį reginį stebėjo ir miesto gyventojai. Nors baimintasi, kad nenutiktų kas nors netikėto, bet nerimauta be reikalo – berniukas saugiai grįžo į savo namus ir dar apie trisdešimt metų turėtų džiuginti gyventojus bei miesto svečius. „Nenumušė“, – lengviau atsiduso žmonės matydami, kaip pakilimo bokštelis, kuriame stovėjo darbininkai, siūbuodamas pasitraukė nuo skulptūros.

Skulptūra į Šiaulių miesto savivaldybės kontroliuojamos UAB „Šiaulių vandenys“ gamybines patalpas buvo atgabenta balandžio pabaigoje, bet auksavimo darbai pradėti tik rugpjūčio pradžioje. Iki tol vyko kruopštus iš bronzos lietos skulptūros atnaujinimo procesas – meistrams teko nuvalyti senojo aukso likučius, susidėvėjusius sluoksnius, išvalyti virinimo siūles, o tada iš naujo padengti šešiais dengiamaisiais grunto ir lako sluoksniais, kurie skulptūrą turėtų apsaugoti nuo korozijos ir aplinkos poveikio. Aukščiausios prabos vokišku auksu padabinta skulptūra vakaro saulės šviesoje sužibo naujai, pro šalį važiuojančios mašinos nuolat sustodavo pasigėrėti reginiu.

Išsaugojo paveldą

Sveikinimo kalbą sakė S. Kuzmos žmona Lida Kuzmienė, kuri dėkojo miestui, priėmusiam ir įvertinusiam jos vyro darbą. „Čia gyveno jo tėvai ir seneliai. Jis buvo gerbiamas šiauliečių. Ačiū miestui, kad įvertino jo darbą ir išsaugojo jo paveldą“, – kalbėjo L. Kuzmienė.

Darbus atliko auksuotojas-restauratorius A. Paulionis, kuris skulptūrą auksu dengė ir prieš dvidešimt septynerius metus – tiek laiko skulptūra išstovėjo Saulės laikrodžio aikštėje veikiama oro, laiko ir paukščių. Meistrui padėjo pameistrys, turintis tokio darbo patirties. Meistras dėkojo už jam suteiktą progą tada ir dabar prisiliesti prie šios miesto simboliu tapusios skulptūros.

Teko skubėti

Atidengiant skulptūrą 750-ojo Šiaulių gimtadienio proga prieš dvidešimt septynerius metus teko skubėti. A. Paulionis dabar teigia, kad tada buvo nustatyta konkreti data, dirbti teko skubant, todėl netgi nespėta uždėti visų reikalingų sluoksnių. Nerimauta, kad dėl to paviršius laikys tik dvidešimt metų, tačiau praėjo šiek tiek daugiau, kol nuspręsta „Auksinį berniuką“ restauruoti.

Iš miesto biudžeto visiems darbams – pradedant nukėlimu, auksavimu ir baigiant užkėlimu – skirti 86 tūkstančiai litų. Bet šventei pagailėta – administracija renginiui neskyrė nė lito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius