Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 06

„Auksinių įrankių“ atgarsiai: rezervo kariai patys turi pasirūpinti šakutėmis ir peiliais

„Gal ponas Olekas per mažai auksinių įrankių nupirko?“, – tokiu klausimu į 15min redakciją kreipėsi parengtojo rezervo kario žmona Rima. Jos vyras lapkritį trims savaitėms turi prisistatyti į karinius mokymus, tad sulaukė sąrašo daiktų, kuriais reikia apsirūpinti prieš atvykstant. Alytiškei pikta, jog valstybė nesugeba karių aprūpinti netgi valgymo įrankiais ar batraiščiais.
Parengtojo rezervo kariams rekomenduojamų atsivežti daiktų sąrašas
Parengtojo rezervo kariams rekomenduojamų atsivežti daiktų sąrašas / Skaitytojos Rimos nuotr.

„Suprantu, kad asmenines higienos priemones kaip ir normalu turėti savo, bet kaip dėl valgymo įrankių komplekto ir batraiščių? Graudu, jei valstybė negali jais aprūpinti. Žmogus, gaudamas minimumą, pats turi juos nusipirkti dėl trijų savaičių mokymų?“, – teiravosi moteris.

Suprantu, kad asmenines higienos priemones kaip ir normalu turėti savo, bet kaip dėl valgymo įrankių komplekto ir batraiščių? – teiravosi rezervo kario žmona Rima.

Ji įžvelgė ir daugiau „nesusipratimų“ karinėje sistemoje. Vienas iš jų – sveikatos tyrimams sugaištos dvi darbo dienos. Pasak Rimos, sausį ir birželį jos vyras buvo kviečiamas pasitikrinti sveikatą. Dėl to jis buvo vežamas į Kauną. Už praleistas dvi darbo dienas sumokėta tik liepą – pervesti 26 eurai.

„Ar tai ne pasityčiojimas? Viena diena – 13 eurų. Padauginam iš 20 darbo dienų per mėnesį, tai net valstybės mokamas minimumas neišeina. Baisu pagalvoti, ką sumokės už tas mokymuose praleistas 3 savaites. Kaip šeimai gyventi?“, – piktinosi Rima.

Ji nesupranta, kam patikrinus sveikatą Alytuje, turint visus dokumentus, reikia dar kartą vykti į Kauną. Išveža anksti ryte, parveža vakare – visą dieną vyrams tenka išbūti nevalgiusiems, kitaip tyrimų nepadarysi, nespėsi aplėkti visų daktarų. Jei nespėsi – vyksi dar kartą, tik jau už savo lėšas.

„Ar dėl akių, ar dėl pinigų plovimo tokie dalykai daromi? O žmogui už sugaištas dvi darbo dienas tik ašaros mokamos. Tik Lietuvėlėj taip gali būti. Jei tuos visus patikrintus patikrintų nepriklausomi gydytojai, oi, kiek visko atrastų. Keli, vykę kartu su vyru, buvo netinkami tarnybai, bet vienas jų iš visų šaipėsi, jog vis vien tarnaus. Gavo galiausiai dokumentus, kad taip pat tinkamas. Ir tarnauja visokie su stuburo išvaržom, erkiniais encefalitais ir t.t.“, – vyro pasakojimus perteikė moteris.

Į alytiškės Rimos nuogąstavimus atsakė Giedrė Kazlauskienė, Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Verbavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja. Ji pabrėžė, jog daiktų sąrašas yra rekomenduojamas – jie nėra būtini, o skirti paties kario patogumui poreikiui esant.

„Atsakyti kodėl kai kurių daiktų, pvz., sportinių aprangų, kai kuriais atvejais kariai negauna, negalime, siūlome kreiptis į Logistikos valdybą“, – nukreipė G.Kazlauskienė.

Pasak jos, siekiant užtikrinti, jog karių sveikatai tarnybos metu nekils jokia grėsmė, reikalingas visapusiškas sveikatos patikrinimas specialioje Karinės medicinos ekspertizės komisijoje. Būtent dėl to sveikata tikrinama Kaune, kadangi Alytuje nėra Karinės medicinos ekspertizės komisijos padalinio. Patikslino Lietuvos kariuomenės atstovė ir sumas, mokamas kariui už sveikatos tikrinimo dieną.

„Tikrinamųjų prasimaitinimui yra skirta 5,4 euro dydžio maistpinigiai, 7,6 euro dienpinigiai ir kelionpinigiai iki 5,7 euro. Tarnybos metu kariai gauna ne 13 eurų per dieną, o atlyginimą arba pagal laipsnį (apie 470 eurų už 3 savaites), arba savo civilinį atlyginimą, jei pateikia jo dydį įrodančius dokumentus savo kariniam vienetui“, – patikino G.Kazlauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius