Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 24

Aukso vertės vanduo kelia į mūšį

Beveik trigubai brangiau už vandenį mokėsiantys panevėžiečiai nebenori išlaikyti septynių jį tiekiančios bendrovės direktorių. Jei valdžios neįtikins parašai, gyventojai žada išsitraukti vėzdus.
Vanduo
Vanduo / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Panevėžio valdžiai šiandien bus įteikti tūkstančiai protestuojančiųjų prieš neįtikimai pabrangintą vandenį parašų. Jais žmonės reiškia pasipiktinimą, kurį sukėlė žinia, kad miesto taryba nuo rugsėjo ne tik didins vandens įkainius, bet ir įves abonentinį vandens vartotojo mokestį.

Pataikauja monopolininkams

„Vandenį panevėžiečiams teikianti „Aukštaitijos vandenų" bendrovė per praėjusius metus tvirtina patyrusi 883 tūkst. litų nuostolį, nors darbuotojų atlyginimams didinti skirti 884 tūkstančiai. Prieš penkerius metus išsivertusi su keturiais vadovais, dabar, pačiu sunkmečiu, vandenį tiekianti bendrovė turi net septynis direktorius. Kiek jie uždirba, dirbdami savivaldybės įmonėje, nepavyko sužinoti net man, tarybos nariui. Žinau tik, kad „Aukštaitijos vandenų" generalinio direktoriaus mėnesio alga viršija 7 tūkst. litų", – LŽ teigė Panevėžio savivaldybės tarybos narys Tomas Josas. Šis politikas Aukštaitijos sostinės vadovams bando įrodyti, kad vanduo branginamas vien tenkinant vandens tiekėjų monopolininkų užgaidas.

Gresia bankrotas

Iki šiol už sunaudotą kubinį metrą mažiau nei keturis litus mokėję panevėžiečiai nuo rugsėjo už tą patį vandens kiekį mokės per devynis litus. Žmones ypač piktina tai, kad į šią kainą įeina ir privalomasis vandens pardavimo mokestis. Abonentinį pardavimo mokestį žmonės mokės net tuo atveju, jei negyvens bute, išvyks į užsienį ir vandens visai nenaudos.

„Jei valdžia neatšauks didesnių vandens kainų, gali būti, kad skelbsime oficialią bado akciją", – LŽ sakė Pensininkų sąjūdžio Panevėžio filialo pirmininkė Laimutė Gustienė. Brangstantis vanduo kelia baimę ne tik centus skaičiuojantiems pensininkams bei gausiam Panevėžio bedarbių būriui. Nerimą dėl didesnių vandens kainų išsakė ir Panevėžio smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos vadovas Kazys Grabys. Verslininkas neabejoja, kad pabrangęs vanduo ne vienai nedidukei verslo įmonei gresia bankrotu. Dauguma kitų pasirašančiųjų prieš didesnes vandens kainas pabrėžia, kad tuo atveju, jei valdžios neįtikins protestuojančiųjų parašai, bus surengtas ir protesto mitingas, į kurį žmonės atsineš vėzdų.

Mažinti direktorių būrį

Į miesto valdžią išrinktų politikų teigimu, jei panevėžiečiai už vandenį mokės senomis kainomis, „Aukštaitijos vandenys" ne tik negalės panaudoti Europos Sąjungos bendrovės plėtrai skiriamų milijonų, bet ir bankrutuos.

„Vandenį tiekianti savivaldybei priklausanti bendrovė visų pirma turėtų nusistatyti deramą valdymo strategiją, atsisakyti jai būdingos praktikos direktoriais įdarbinti valdančiajai daugumai lojalius miesto tarybos narius", – įsitikinęs T.Josas. Vandenį tiekiančios bendrovės direktorių-politikų, kurie balsavo už vandens kainų didinimą, Panevėžio miesto taryboje – net trys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius