Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13

Aukštaitijoje siautėjęs vėjas vartė medžius ir stendus, tebėra likusių be elektros

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Lietuvai smogęs uraganinis vėjas ne tik nusinešė moters gyvybę Ukmergėje, bet ir pridarė nemenkų nuostolių visoje šalyje. Dar naktį masiškai pradėti fiksuoti gedimai elektros tiekimo sistemoje – lūžo stulpų atramos, virstantys medžiai nutraukė laidus, išsijungė tūkstančiai transformatorių. Gūsiai neaplenkė ir Panevėžio apskrities. Čia darbo turėjo visi – ir elektros tinklų specialistai, ir ugniagesiai.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Aukštaitijos regione labiausiai nuo vėjo kentėjo Panevėžio apskritis. Ant kelio ar elektros laidų nuvirtusius medžius ugniagesiai vyko šalinti po keliolika kartų.

Daugiausiai darbo stichija pridarė Rokiškio rajono ugniagesiams. Čia medžius jie per naktį pjovė daugiau nei 20 kartų. Kiek mažiau iškvietimų turėjo Panevėžio ir Biržų gelbėtojai. Mažiausiai žalos padaryta Pasvalio ir Kupiškio rajonuose. Iš viso per naktį šalinti vėjo padarinius fiksuoti 58-i išvykimai.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Vėjas vartė ir laužė ne tik medžius, bet ir plėšė nuo stogų prastai pritvirtintas skardas, vartė kelio ženklus ir reklaminius skydus. Kai kur nuo skydų nuplėšti tik tentai.

Rimtų incidentų, per kuriuos būtų sužeisti žmonės, Panevėžio apskrityje neužfiksuota. Medžiai nevirto ir ant automobilių. Tiesa, po nakties ant kai kurių transporto priemonių buvo matyti smulkių medžio šakų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Panevėžio mieste darbo turėjo ir už gatvių apšvietimą atsakingos įmonės „Panevėžio gatvės“ specialistai. Jiems per naktį teko reaguoti į 27-is pranešimus dėl sutrikusio ar apskritai nutrūkusio gatvių apšvietimo.

Iki šiol Panevėžio apskrityje darbo netrūksta ir AB „Energijos skirstymo operatorius“ specialistams. ESO tvirtina, kad gedimus stengiasi pašalinti kaip galima greičiau ir gyventojų prašo apsišarvuoti kantrybe.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Štai Panevėžio rajone esančiuose Skaistgiriuose elektra dingo po vidurnakčio. Jos tiekimą pavyko atkurti per kelias valandas.

„Elektra dingo naktį, bet paskui paryčiui atsirado. Gal apie puse šešių ryto“, – sakė Skaistgiriuose sutiktas Vebrupės gatvės gyventojas.

Visgi gyvenvietėje iki šiol dirba ESO komanda, mat greta miestelio esančioje elektros linijoje taip pat užfiksuotas gedimas. Aiškinamasi, kur nutrūko laidai – darbuotojai brenda per pažliugusius laukus ir tikrina visą elektros liniją.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

„Padarinius galima palyginti tik su tais, kuriuos buvo sukėlę uraganai Ervinas ir Anatolijus. Gedimų mastai ir apimtys gali būti prilyginami tik tam uraganiniam vėjui, kurį patyrėme 1999 metais (Anatolijus) ir 2005 metais (Ervinas)“, – tvirtino ESO atstovas žiniasklaidai Tomas Kavaliauskas.

Jis pridūrė, kad iki šiol specialistams plaukia pranešimai apie tai, kur ir ką elektros tiekimo ūkyje suniokojo itin smarkus vėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius