Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 23

Aukštaitijos sostinė užrakino vandenį

Panevėžyje nebeliko kone paskutinio sovietmečio relikto - iš vandenpylių nemokamai pliaupiančio vandens. Visas 33 Aukštaitijos sostinės vandens kolonėles nuo šiol saugo spynos.
Vanduo
Vanduo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Įsipilti iš kolonėlių vandens nuo šiol gali tik turintieji specialius raktus. O turi juos tie, kurie su vandenį tiekiančia „Aukštaitijos vandenų" bendrove yra sudarę specialias sutartis.

Vandens vagys

Vandens kolonėlės puošia daugelį Pietų Europos miestų ir teikia atgaivą gausiems turistų būriams. Panevėžyje jos skirtos varganiausiems, vandentiekio bei kanalizacijos neturintiems privačių namų gyventojams. Panevėžiečiams tapo įprasta regėti prie kolonėlių skalbti drabužių, praustis ir maudyti vaikų atskubėjusius čigonus. Į juos miestiečiai žvelgia atlaidžiai, užtat itin nepakančiai vertina prabangių automobilių vairuotojus, kurie iš kolonėlių pilasi vandens į didelės talpos konteinerius ir vežasi jo savo reikmėms.

Būtent šie vandens vagys prisiminti per Panevėžio savivaldybės tarybos posėdį, kuriame nutarta gerokai padidinti kubinio vandens kainą, negana to, įvestas ir vandens pardavimo mokestis. Beveik trigubai pabranginę vandenį, miesto politikai pareikalavo, kad vandens tiekėjai sugalvotų, kaip apsisaugoti nuo tų, kurie šį mūsų visų turtą naudoja nemokėdami nė skatiko.

Nudaužo spynas

„Išklausę politikų raginimus, privalėjome į juos atsižvelgti. 33 šiuo metu Panevėžyje esančias vandenpyles užrakinome spynomis, 303 asmenims išdalijome po raktą, pareikalavome, kad šie jų neduotų pašaliniams asmenims", – apie vandens užrakinimo procedūrą LŽ pasakojo „Aukštaitijos vandenų" atstovas Svajūnas Mikeška.

Jis pripažino, kad vandenpylių rakinimas tėra savotiškas žaidimas. Mat daug spynų nuo kolonėlių jau nudaužyta, jas teko keisti naujomis. Tad vargu ar tokia apsisaugojimo nuo vandens vagių priemonė pasiteisins. Labiau tikėtina, kad vandenį tiekiančiai bendrovei spynų kabinėjimas atneš finansinių nuostolių, o ne naudos.

Kainos skiriasi

Anot S.Mikeškos, nuo 1960-ųjų imtų statyti ir gerus 50 metų Panevėžio centre gyvenančių miestiečių poreikius tenkinusių vandenpylių pastaraisiais metais sumažėjo perpus. Tikėtasi, kad jų greitai visai neliks. Tačiau taip neįvyko.

Sunkmetis vandens kolonėlių erą pratęs dar bent keleriems metams. Nuo centralizuoto vandentiekio žmones atbaido ekonominės priežastys. Privačiuose namuose gyvenantys panevėžiečiai už sunaudotą kubinį metrą centralizuotai tiekiamo vandens nuo šiol turi mokėti beveik 10 litų, o iš naudojančiųjų vandenpylės vandenį tiekėjai per mėnesį teprašo susimokėti po 1,32 lito. 303 legaliai vandenpylių vandenį vartojantys panevėžiečiai per metus už jį sumoka 4 tūkst. litų. Tiek pat kainavo ant kolonėlių sukabinti spynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius