Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 03 /17:32

Aukštesnis teismas: STT krata BNS žurnalistės namuose ir teisėjo Gedimino Viederio nurodymas atskleisti šaltinį buvo neteisėti

STT ir BNS žurnalistės istorijoje aukštesnis teismas tenkino skundus dėl teisėjo Gedimino Viederio veiksmų. Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad nurodymas žurnalistei atskleisti informacijos šaltinio paslaptį ir leidimas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentams jos namuose atlikti kratas buvo neteisėti.
Teisėjas Vladislavas Lenčikas
Teisėjas Vladislavas Lenčikas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Praėjusią savaitę už uždarų durų išnagrinėjęs skundus dėl teisėjo veiksmų STT ir BNS žurnalistės istorijoje, šią antradienio popietę Vilniaus apygardos teismas paskelbė teisėsaugai nepalankų verdiktą.

Skundus nagrinėjusio teisėjo Vladislavo Lenčiko supratimu, jo kolega iš žemesnės instancijos Vilniaus miesto apylinkės teismo pažeidė įstatymus, leisdamas atlikti kratas Jūratės Damulytės namuose ir nurodydamas šiai BNS žurnalistei atskleisti pareigūnams savo informacijos šaltinį.

Aurimo Šrubėno nuotr./Teismo akimirka
Aurimo Šrubėno nuotr./BNS skyriaus redaktorė J.Damulytė (kairiau) ir direktorė Jurga Eivaitė.

Kaip žinoma, sankcijos prieš agentūros BNS Lietuvos naujienų skyriaus redaktorę buvo motyvuojamos teisingumo vykdymu – siekiu nustatyti asmenį, nutekinusį slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą apie Rusijos rengiamą informacinę provokaciją prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Skundžiamas nutartis yra priėmęs prieštaringai vertinamas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis, kuris labiausiai pagarsėjo paleisdamas Europolo ieškotą Rusijos pilietį Givį Gordeladzę.

Žurnalistę J.Damulytę ginantis advokatas Andrius Nevera įrodinėjo, kad ir šįkart G.Viederis persistengė. „Mes nematome nei teisinių, nei faktinių aspektų, kurie įtikinamai leistų suprasti, kad šitas įpareigojimas buvo būtinas. Teismo įpareigojimas atskleisti informacijos šaltinį buvo neproporcingas. Manome, kad jis pažeidžia Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvenciją. Todėl mes ir skundėme šį sprendimą“, – apie nurodymą atskleisti šaltinį yra sakęs advokatas.

Panašiai J.Damulytės atstovas yra argumentavęs ir skundą dėl kratų: nebuvo pakankamai duomenų, kad intervencija į asmens, juolab žurnalisto, gyvenamąją erdvę šiuo atveju buvo proporcinga priemonė.

Teisėjas Gediminas Viederis
Teisėjas Gediminas Viederis

Žurnalistei priklausančiuose daiktuose esanti informacija tebelieka žinoma tik jai pačiai

Vilniaus apygardos teismui priėmus neskundžiamą nutartį dėl kratos žurnalistės namuose, informacija, kuri buvo kratų metu paimtuose daiktuose, išliks žinoma tik jos teisėtiems savininkams.

Komentuodamas šiandien priimtą teismo sprendimą tyrimui dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas pabrėžė, kad šio tyrimo metu žurnalisto informacijos šaltinio paslapties apsauga buvo užtikrinama jo sprendimu atidėjus susipažinimą su informacija, kuri buvo minėtos kratos metu paimtuose daiktuose, iki galutinio teismo sprendimo.

Jo teigimu, atsižvelgiant į teismo sprendimą, tyrėjų paimti daiktai jau artimiausiu metu bus atiduoti jų savininkams, o padarytos anksčiau grąžintų daiktų skaitmeninio turinio kopijos bus sunaikintos jų akivaizdoje, taip kaip ir buvo kopijuojamos.

Toks prokuroro sprendimas leido užtikrinti, kad teismui priėmus žurnalistei palankų sprendimą, ši informacija taip ir netaps žinoma niekam, išskyrus jos teisėtus savininkus, ir žurnalisto informacijos šaltinio paslaptis liks išsaugota.

Minimas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo tęsiamas toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius