-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 21 /11:01

Aurelijus Veryga: „Alkoholį pradėti pardavinėti tik nuo 20 metų galima nors ir rytoj“

Sprendimas alkoholį pradavinėti tik nuo 20 metų nekelia jokių diskusijų ir gali įsigalioti nors ir rytoj. Tuo tarpu draudimo alkoholio parduotuvėms įsikurti arčiau nei 200 metrų iki ugdymo įstaigų greičiausiai nepavyks priimti, pripažįsta sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį apsilankęs socialdemokratų frakcijos posėdyje ministras pareiškė, kad tokio draudimo gal net nereikia, jei bus tinkamai sudėliotas specializuotų alkoholio prekybos vietų tinklas.

„Sprendimai, kurie nereikalauja investicijų ir nereikia verslui pasiruošti, gali įsigalioti nors rytoj. Turiu galvoje dėl alkoholio pardavimo amžiaus“, – antradienį koalicijos partneriams socialdemokratams pareiškė A.Veryga.

Taip pat, ministro nuomone, labai greitai galima apriboti ir prekybos alkoholiu laiką.

Sprendimai, kurie nereikalauja investicijų ir nereikia verslui pasiruošti, gali įsigalioti nors rytoj. Turiu galvoje dėl alkoholio pardavimo amžiaus, – sako A.Veryga.

Kitas galimas žingsnis, anot jo, yra alkoholio reklamos uždraudimas.

Anot ministro, šis sprendimas turi būti priimtas tuomet, kai bus padidinti akcizai alkoholiui ir bus sukurtas socialinės reklamos fondas, iš kurio bus perkama socialinė reklama žiniasklaidoje.

„Tas turi būti sinchronizuota laike, kad nebūtų pirma draudimas, o paskui fondas“, – sakė ministras.

Pasak A.Verygos, dabar daugiausia diskusijų kyla dėl siūlymo uždrausti alkoholio prekybą netoli ugdymo įstaigų. Ministras tikino besistengiantis susitikinėti ir kalbėtis su visais nepatenkintais ir jam pradeda atrodyti, kad griežtai atstumo nustatyti nebūtina.

Ministro teigimu, galima rasti protingą sprendimą dėl specializuotų parduotuvių skaičiaus ir suteikti daugiau galių savivaldai, kuri pati nutartų, kur prekybos alkoholiu taškai galės veikti.

Tačiau šio plano ministerija dar neparengė. A.Veryga neslepia, kad kol kas tik ruošiamos išvados jau anksčiau Seimo pradėtoms svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, o savų rašyti dar nepradėta.

„Logika yra ruošti detalų planą, išanalizuoti užsienio patirtį ir su specializuotomis parduotuvėmis ateiti vėliau“, – sakė jis.

Ministras tikina, kad kol kas nėra parengti ir įstatymų pakeitimai dėl tabako pakuočių išvaizdos bei daug cukraus turinčių vaisvandenių didesnio apmokestinimo. Druskos ir transriebalų maisto produktuose ministras didesniais mokesčiais riboti nenori. Pasak jo, gamintojai jau dabar savarankiškai imasi gerinti maisto produktų kokybę.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį pakartojo, kad alkoholio prieinamumo mažinimo priemonės bus įgyvendinamos šiemet.

Pasak A.Verygos tikslas yra sumažinti alkoholio suvartojimą iki 7 litrų per vienam Lietuvos gyventojui.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį.

Siūloma steigti specializuotas alkoholio parduotuves, kurios turėtų būti visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų, nesusijusių su prekyba. Siūloma arba leisti parduotuvėse išlaikyti alkoholio skyrius ir parduoti juose tik silpnuosius gėrimus, arba visai juos uždrausti. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius