Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27 /15:52

Aurelijus Veryga dėl COVID-19 situacijos: „Jeigu dar buvo abejojančių, ar virusas tikras, dabar turėtų tokių nelikti“

Po kelių rekordinių dienų, kai naujai išaiškintų užsikrėtimų COVID-19 atvejų skaičius perkopė 700, antradienį pateikti duomenis, atrodytų, kiek nuramina – pirmadienį buvo atlikti daugiau nei 9 tūkst. tyrimų, gauti 413 teigiamų atsakymų. Vis dėlto sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga situaciją vadina itin sudėtinga.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 413 naujų koronaviruso atvejų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). 108 iš jų registruoti Vilniaus, 104 Kauno, 90 Šiaulių, 52 Klaipėdos, 15 Panevėžio apskrityse. Dar po 12 atvejų registruota Telšių ir Tauragės, 10 – Marijampolės, 9 – Alytaus ir 1 – Utenos apskrityse, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Palyginti su pirmadienį pateiktais sekmadienio skaičiais, kai užsikrėtusiųjų buvo nustatyta net 766, antradienis, atrodytų, yra ramesnis.

Pusė lovų užimta

A.Veryga neslepia, kad situacija sudėtinga, skaičiai auga eksponentiškai, bet taip yra ir visoje Europoje, nes čia nustatoma apie pusė naujų koronavirusinės infekcijos atvejų. „Jeigu dar buvo abejojančių, ar virusas tikras, ar jis grįš, dabar turėtų tokių nelikti“, – sakė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad nėra jokių asmens duomenų apsaugos pažeidimų registruojant klientus maitinimo ir panašiose įstaigose. Esą tas sprendimas suderintas su Duomenų inspekcija.

A.Veryga taip pat priminė, kad trečiadienį Vyriausybė spręs dėl renginių draudimo uždarose ir atvirose erdvėse, išskyrus sporto renginius be žiūrovų, kultūros renginius, į kuriuos bilietai parduoti internetu ir ten sudaromos sąlygos išlaikyti dviejų metrų atstumus.

VIDEO: Lietuvoje – 413 naujų koronaviruso atvejų: A.Veryga apie naujausią informaciją ir COVID-19 valdymą

Gal yra pats laikas susiimti. Prie kiekvieno po policininką nepastatysi, net ir priėmus kokias nors drakoniškas, super griežtas priemones, viskas priklausys nuo to, ar visuomenės jų laikysis, ar ne.

„Lietuvoje atvejų augimas eksponentinis, liga plinta labai greitai, kiekvienas toks susibūrimas kelia grėsmę“, – dar kartą paraginęs neiti į sporto varžybas sakė ministras. Paklaustas, kodėl sporto varžybos galės vykti tik be žiūrovų, o į kultūros renginius jie bus įleidžiami, ministras rekomendavo prisiminti, kaip žiūrimos sporto varžybos, o kaip – spektaklis teatre.

Jis teigė, kad jeigu šitos priemonės nesuveiks, tai tada galbūt bus ir griežtesnių ribojimų, bet esą nesilaikoma ir tų priemonių, kurios galioja dabar.

„Gal yra pats laikas susiimti. Prie kiekvieno po policininką nepastatysi, net ir priėmus kokias nors drakoniškas, super griežtas priemones, viskas priklausys nuo to, ar visuomenės jų laikysis, ar ne“, – kalbėjo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Ministras žadėjo, kad grožio salonai ir panašios įstaigos turėtų ir toliau dirbti, nebent ten bus nustatytas židinys, tačiau esą jau visi išmoko saugiai dirbti, turi priemonių, gali nustatyti tvarkas įleisti po vieną klientų ir pan.

Taip pat nėra jokių ribojimų šeimos šventėms, apsilankymams namuose, tačiau A.Veryga ragino nepamiršti, kad šeimos šventės yra jau ne kartą tapusios koronaviruso židiniu.

Lovų padaugėjo, bet pusė užimta

Lovų ligoninėse padaugėjo nuo 400 iki 663, iš jų apie pusė užimta. Vien per savaitgalį paguldyta 60 pacientų. „Įstaigoms didelis iššūkis lovas pertvarkyti, pritaikyti COVID pacientams“, – sakė A.Veryga.

Ministras tikino, kad tos lovos jau yra pritaikytos, turi būtina infrastruktūrą, jose galima guldyti pacientus, tokius duomenis esą pateikė pačios gydymo įstaigos.

Jis paragino savivaldybes aktyviai bendradarbiauti su organizuojančiomis ligoninėmis, ypač tai taikytina Vilniaus miesto savivaldybei. Anot ministro, rinkimai baigėsi, reikia dirbti.

„Vilniaus miestas turi nedelsiant bendradarbiauti su Santaros klinikomis, suteikti tas lovas, kurių reikia, dabar ne laikas remontui“, – pyko ministras.

Plinta mokyklose

Daiva Razmuvienė, NVSC užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė, kalbėjo, kad naujų atvejų registruota visoje Lietuvoje, daugiausia – Vilniaus apskrityje. „Didžioji dalis registruotųjų vakar užsikrėtė nuo registruotų anksčiau. Apie 60 proc. yra simptominiai, likę – besimptomiai“, – sakė specialistė.

Nuo pandemijos pradžios jau registruota 1130 medikų susirgimo atvejų, iš jų dar serga 555. Tai siejama su protrūkiais gydymo ir slaugos įstaigose.

Per pirmadienį registruoti 42 atvejai moksleiviams, o nuo rugsėjo 1 d. jau 1111 susirgimų tarp vaikų ir ugdymo įstaigų personalo. Plinta liga jau apie 50-yje mokyklų.

Anot A.Verygos, šiuo metu tam ir daroma ugdymo pauzė – šią savaitę vaikai atostogauja, kitą mokysis nuotoliniu būdu, stabdomas ir neformalusis ugdymas, kad mokiniai kuo mažiau būriuotųsi.

D.Razmuvienė informavo ir apie penkias mirtis per pastarąją parą. Plačiau skaitykite čia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

Vėlinės – mirusiems

D.Razmuvienė kalbėjo ir apie Vėlinių ilgąjį savaitgalį, primindama, kad tai laikas lankyti mirusius, todėl paragino geriau nesilankyti pas vyresnio amžiaus gimines, tuos, kurie turi kitų ligų ir pan.

„Situacija yra labai sudėtinga“, – įspėjo D.Razmuvienė.

NVSC atstovė taip pat apgailestavo, kad padaugėjo komentarų dėl esą nespėjamo atlikti darbo, kas labai žeidžia centro darbuotojus, kurie dirba iki nakties. O savaitgalio įvykis, kai buvo paskelbta informacija, kuri vėliau tikslinta, anot D.Razmuvienės, nutiko todėl, nes informacija buvo paskelbta per anksti.

Galbūt bus galima registruotis patiems

Pastaruoju metu pasigirsta žmonių skundų, kad sunku užsiregistruoti koronaviruso testui, nes sistema gana sudėtinga, skambinančiųjų yra daug, tenka ilgai laukti.

Užsikrėtusių žmonių yra tikrai daugiau, nei nustatoma, tuo turbūt neabejoja niekas. Jeigu ištirtume visą populiaciją, tik tada nustatytume tą tikrą skaičių.

Ministras pripažįsta, kad skambučių Karštąja linija tikrai yra nemažai, jis sakė kalbėjęs su skambučių centro atstovais, jog neretai po kelis kartus skambina tas pats žmogus. Tikimasi surasti būdų, kad žmonės galėtų užsiregistruoti patys, galbūt skelbti piko laikus, kada skambinama daugiausia, kad norintys išsitirti skambintų kitu laiku.

„Užsikrėtusių žmonių yra tikrai daugiau, nei nustatoma, tuo turbūt neabejoja niekas. Jeigu ištirtume visą populiaciją, tik tada nustatytume tą tikrą skaičių, nei paskelbiame dabar kasdien. Yra testavimo strategija, ką testuoti, kur testuoti daugiau, kur gali kilti židinio grėsmė“, – kalbėjo A.Veryga.

Sklinda informacija, kad vien pirmadienį karštąja linija skambino apie 120 tūkst. žmonių, apie 100 tūkst. skambučių liko neatsakyta. Anot ministro, ieškoma būdų ten dirbančiųjų darbą palengvinti. „Kol vieni ošia arenose, kiti dirba per naktis. Geriau saugokimės, tada gal nereikės ir tiek daug testavimo“, – siūlė ministras.

O mobiliųjų punktų, anot ministro, netrūksta, nesvarbu, kad Vilniuje toks yra tik vienas. Naujų karščiavimo klinikų irgi neplanuojama steigti.

A.Veryga, paklaustas, kaip nutiko, kad įsiūbuojant antrajai koronaviruso bangai labai greitai židiniais vėl tapo įstaigos, kur slaugomi, gydomi silpniausi asmenys – seneliai, sunkūs ligoniai, sakė, kad, nors patekti į šias įstaigas yra sunku, tačiau įmanoma. O lankytojai nebūtinai yra sveiki, net jeigu turi tuo momentu neigiamą testą, esą tai dar nereiškia, kad kiek vėliau testo rezultatas nebus kitoks.

Vis dėlto griežto karantino sąvoka, anot ministro, turėtų būti tiksliau įvardinta tų, kurie siūlo tokį įvesti. Esą žiūrint, ką turime galvoje – ar reikia uždaryti visas parduotuves, išskyrus maisto prekių, ir t.t.

„Lygiai tokio paties karantino, kaip buvo pavasarį, manau, nereikės, bet griežtesnių priemonių turbūt reikės“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius