-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 09 /15:12

Aurelijus Veryga: nebūtina visiems dėvėti kaukes, užtenka veidą prisidengti skarele, šaliku

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį paskelbė, kad rengiama bendra tvarka, kaip bus reaguojama į koronaviruso židinius, kokiu dabar tapo Marijampolės ligoninė. A.Veryga teigė, jog siekiant sumažinti galimybę virusui plisti, svarstoma, ar nereikėtų vienam medikui apriboti galimybę dirbti keliose įstaigose.

Ministro teigimu, per savaitgalio dienas bus išdalinta 120 tūkst. veido kaukių gyventojams, kurie kažkur keliaus ir tokių priemonių neturės.

„Raginčiau neišsigąsti – nurodymas (visiems nuo penktadienio dėvėti kaukes – aut.) pakankamai lankstus, nereikia visiems turėti sudėtingas priemones, užtenka veidą prisidengti skarele, šaliku. Tiesiog būkime sąmoningi ir saugokime vieni kitus, kad geri rezultatai, pasiekti Lietuvoje, nebūtų nubraukti per Velykų savaitgalį“, – aiškino jis.

Anot jo, nors kiekis ir nėra didelis, tai bus apčiuopiama pagalba tiems, kuriems tų priemonių įsigyti yra sudėtinga.

Aprūpinti kaukėmis visus Lietuvos gyventojus, pasak ministro, valstybė galimybių neturi.

Ką daryti su vaikais, nenorinčiais dėvėti kaukių?

„Visur reikia vadovautis sveiku protu. Puikiai suprantame, kad mažiems vaikams tokias priemones uždėti ir išlaikyti gali būti sudėtinga. Tikiu, kad pareigūnai į tokias situacijas pasižiūrės lanksčiai“, – sakė ministras.

A.Veryga ragino vengti vietų, kur vaikai galėtų susitikti su kitų šeimų vaikais, tada ir veido jiems dengti nereikės.

Teigia, kad laboratorijos – nebėra užsikišusios

Anot jo, šiuo metu 2 savaičių terminas po susirgimo suėjo 270 žmonių.

Jis vylėsi, kad greitai bus galima didžiąją dalį jų paskelbti pasveikusiais – jiems reikia atlikti testus. Kol kas oficialiai pasveikę Lietuvoje 8 asmenys.

Ketvirtadienio rytą, pasak ministro, buvo likę 782 neištirti mėginiai.

„Tai normalus, darbinis kiekis“, – patikino ministras.

Pasak jo, prie laboratorijų prisijungia VU Gyvybės mokslų laboratorija, kurios pajėgumai yra 1000 mėginių per parą.

Uždraus medikams dirbti keliose įstaigose?

Kalbėdamas apie tai, kodėl siūloma tirti valstybės vadovus, A.Veryga sakė, kad jei kas nors susirgtų, tai būtų nedovanotinas aplaidumas. Jei valdžios atstovai neturės kontaktų, tai ir tikrinti jų nereikėtų.

Beje, Vyriausybės nariai praėjusią savaitę buvo patikrinti dėl koronaviruso, visų atsakymai neigiami.

„Medikų patikrinimai pagal sistemą, židinių tikrinimai platūs“, – kad plečiamas tikrinamųjų ratas, tikino jis, paklaustas, ar socialiai teisinga tikrinti simptomų neturinčius ministrus ir valstybės vadovus, kai testai esą nėra prieinami visiems, turintiems simptomų.

A.Veryga teigė, jog svarstoma, ar nereikėtų vienam medikui apriboti galimybę dirbti keliose įstaigose. Tiesa, jis pabrėžė, kad tai būtų sunkus sprendimas ir galutinai dėl to nenuspręsta. Tokia priemonė, pasak ministro, padėtų užkratui neplisti iš gydymo įstaigos į kitas gydymo įstaigas.

Ar dar nejaučiamas medikų trūkumas, kai daugybė jų saviizoliacijoje?

„Kol kas su medikų stygiumi susiduria nebent išskirtinai kelios įstaigos, kurios turėjo rimtą protrūkį. Marijampolės ligoninė informavo apie tam tikrą stygių, bet jis, mūsų manymu, santykinis“, – aiškino jis.

Apibendrindamas A.Veryga teigė, kad stygiaus medikų nėra, be to, pasak A.Verygos, izoliacijoje esantys gydytojai ten nebus amžinai.

Rengia bendrą tvarką ligos židiniams

Marijampolės meras Povilas Isoda savo feisbuko paskyroje ketvirtadienį pranešė, kad Marijampolės ligoninėje diagnozuoti dar keturi koronaviruso atvejai. Du iš jų diagnozuoti pacientams, du – medicinos darbuotojams.

Kalbėdamas apie šį atvejį A.Veryga teigė, jog NVSC specialistai vertina situaciją, aiškinasi, ar nereikia papildomo įsikišimo.

„Dedame pastangas, kad situacija būtų suvaldyta. Rengiame bendrą tvarką, kaip į tokius židinius būtų reaguojama“, – teigė jis.

Ministras sakė, kad NVSC dabar tikrina Marijampolės ligoninę, bus tikrinamos slaugos ligoninės, nes ten daugiausiai pažeidžiamų žmonių.

A.Veryga: atsakymo iš prokuratūros neturime

Klausiamas, ar Klaipėdos respublikinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis gali toliau eiti pareigas, ministras aiškino, kad tai – Klaipėdos miesto savivaldybės reikalas.

Ministras anksčiau yra sakęs, kad ligoninėje aptikta daug pažeidimų.

„Šios įstaigos steigėjas yra Klaipėdos miesto savivaldybė, ji gali priiminėti sprendimus, susijusius su vadovo atsakomybe“, – sakė jis.

Higienos instituto ekspertų vertinimu, anot jo, šioje ligoninėje nebuvo laikomasi infekcijos kontrolės principų, dėl ko infekcija galėjo plisti. Jis pabrėžė, kad informacija perdavė prokuratūrai, atsakymo, ar bus ikiteisminis tyrimas, dar nėra. Anot ministro, jei savivaldybę tai, kas buvo tenkina, tai jis apgailestauja.

Karantino sąlygų mokslininkai siūlo nešvelninti du mėnesius. A.Veryga teigė, kad kol kas apie tokį ilgą laikotarpį nekalbama.

„Pagrindiniu uždaviniu išliks tikslas apsaugoti nuo žmonių susibūrimo. Kiek laiko užtruks karantinas, priklausys nuo to, kaip elgsimės. Jei pamatysime, kad situacija vėl blogėja, matyt, teks grįžti atgal“, – aiškino jis.

Gamins chalatus ir prijuostes

SAM ketvirtadienį pranešė pasirašiusi sutartis su dviem įmonėmis, kurios gamins chalatus ir apsaugines prijuostes medikams. Šios įmonės yra „Audimas“ bei „Interscalit“.

Ketvirtadienį ministras spaudos konferencijoje pasirodė apsirengęs vieną iš pagamintų chalatų, o ant jo – prijuostę.

„Mūsų Lietuvos gamintojai, verslai, įsijungia į sudėtingos situacijos sprendimą, pradeda gaminti produkciją, skirtą medikams, tai yra vienkartiniai rūbai“, – teigė jis.

Per parą ištirta 2699 ėminiai, iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 32809.

Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė jau 15-os žmonių gyvybes, 8 žmonės pasveiko. Per trečiadienį Lietuvoje patvirtinti dar 42 koronaviruso atvejai. Iš viso infekcija šalyje serga 955 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius