Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 07 /14:31

Aurelijus Veryga mokykloms: nereikia panikuoti ir masiškai siųsti namo daugybės vaikų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina mokyklas, susidūrusias su koronavirusu, nepulti masiškai siųsti namo moksleivių – jis ragina palaukti epidemiologų rekomendacijų. Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, nuo mokslo metų pradžios saviizoliacijoje jau atsidūrė per 200 moksleivių, pedagogų ir tėvų.

A.Veryga pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad rengiama tvarka, pagal kurią gali būti sumažintas saviizoliacijos terminas.

„Prieš tai tam turėtų pritarti Vyriausybė“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kiek Lietuva turi reagentų ir kuriam laikui jų užteks ir ar yra koks planas, kaip jais apsirūpinti, ministras patikino, kad planą turi.

Tad kodėl savaitgalį buvo ištirta mažiau, nei įprastai, žmonių?

„Savaitgalį testų skaičius būna mažesnis, nes mažiau žmonių atvyksta jų darytis. Savaitgalį mažiau ištestuojama ne dėl to, kad trūksta testų, jų tikrai netrūksta“, – kalbėjo jis ir patikino, kad reagentų pirkimai vyksta nuolat.

VIDEO: Aurelijus Veryga mokykloms: nereikia panikuoti ir masiškai siųsti namo daugybės vaikų

A.Verygos teigimu, rinkoje jau atsiranda tobulesnių produktų, ieškoma būdų įsigyti ir tokių.

Ministro teigimu, jau nuspręsta, kas greitaisiais testais tirs mokytojus. A.Veryga patikino, kad toms įstaigoms nereikės licencijų. Be to, bus testuojami ne tik mokytojai, bet ir kiti mokyklų darbuotojai.

Ministras pasakojo, jog didžioji dalis savivaldybių jau atsiėmė testus.

Ministro vertinimu, situacija neblogėja

A.Verygos teigimu, epidemiologinė situacija nėra ypač blogėjanti.

„Noriu paprašyti neužsimiršti, neatsipalaiduoti. Kad nematome drastiško susirgimų šuolio galima paaiškinti tuo, jog pradėjome laikytis tam tikrų saugumo priemonių“, – sakė jis.

Ministro teigimu, mirčių šuolio nėra, nes dabar koronavirusu užsikrečia vis jaunesni žmonės.

„Bet nepamirškime, kad jie susitinka su vyresniais“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, atvejų skaičius svyruoja, bet nėra eksponentinio augimo, gydymo įstaigose, kuriose per karantiną susiformavo ištisi ligos židiniai, atvejų skaičius taip pat nėra didėjantis.

Mokyklų vadovus ragina vadovautis šaltu protu

Paklaustas apie mokyklas, A.Veryga teigė, kad ugdymo įstaigų vadovams nereikia panikuoti ir masiškai siųsti namo daugybės vaikų, kol epidemiologai neatlieka situacijos vertinimo ir neduoda tokių rekomendacijų.

„Nereikia masiškai išvaryti visų į nuotolinį mokymąsi“, – rekomendavo jis.

Daugėja besimptomių atvejų

NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė pateikė duomenis, kad ligoninėse guli 42 pacientai, reanimacijoje 4, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma vienam ligoniui, su deguonies kaukėmis gydoma 16 asmenų.

NVSC Vilniaus departamento vadovė kalbėjo, jog iš vakar patvirtintų 17 atvejų 9 yra simptominiai, 8 – be simptomų.

„Pirmosios rugsėjo savaitės duomenys rodo, kad daugiausiai koronaviruso atvejų nustatoma testuojant asmenis kaip aukštos rizikos arba atliekant profilaktinius tyrimus“, – teigė ji.

NVSC atstovė pateikė pavyzdį: per pirmą rugsėjo savaitę besimptomių atvejų nustatyta 40 proc., o per rugpjūtį jų buvo 29 proc.

Anot R.Lingienės, serga vis jaunesni, liga nustatoma moksleiviams. Jos teigimu, nemažai atvejų susiję su šeimų šventėmis.

NVSC svetainėje jau senokai nebuvo atnaujinti sergančiųjų maršrutai.

R.Lingienė paaiškino, kad ne visus maršrutus būtina skelbti.

„Yra nedaug atvejų, kai nežinome užsikrėtimo aplinkybių“, – paaiškino ji. Be to, sergantieji nesilankė tokiose vietose, kurias reikėtų skelbti, nes ten lankėsi daug žmonių.

Per 4 dienas izoliavosi 200 mokinių, tėvų ir pedagogų

Kalbėdama apie mokyklas, ji pabrėžė, kad šiuo metu per 4 mokslo dienas, izoliuotis reikėjo 200 mokinių, jų tėvų ir pedagogų.

„Jei būtų izoliuotos ištisos klasės, kurios neturėjo sąlyčio, įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai. Reikia pasakyti, kad su virusu reikės gyventi ilgai, prie jo priprasti (...) Matosi, kad informacijos trūksta, ateinančią savaitę NVSC organizuos nuotolinius mokymus mokyklų bendruomenėms“, – kalbėjo ji.

Anot R.Lingienės, bus apmokyti tėvai, ką reikia daryti ir ko nereikia daryti, jei vaikas susirgo ar kontaktavo su sergančiuoju.

„Mokyklų bendruomenės neretai renkasi ne gyventi naujoje realybėje su koronavirusu, ne imtis priemonių, bet avansu užkirsti kelią grėsmėms, kurios dar net nėra nustatytos. Tai irgi yra sprendimas, bet labai greitai galime prieiti tokią situaciją, kai karantiną pačios mokyklos įsives visur“, – susidūrus su koronavirusu nereaguoti itin audringai rekomendavo ji.

Ji pabrėžė, kad mokinių, kurie šiuo metu yra saviizoliacijoje, tėvai, yra vadinamasis „kontaktų kontaktas“ arba kitaip – antrinis kontaktas ir jiems izoliacija neturi būti taikoma. Anot R.Lingienės, tokia yra tarptautinė praktika, jie nelaikomi didelės rizikos asmenimis.

Gydymo įstaigos pasimokė iš klaidų

Kiek dabar užsikrėtusių medikų?

R.Lingienės teigimu, šiuo metu tokių yra tik keletas.

„Židinių, kurie plistų ir būtų nevaldomi, nėra“, – paskelbė ji. R.Lingienė svarstė, kad gydymo įstaigos savo pamokas išmoko.

Praėjusią parą patvirtinta mažiau atvejų

Šeši iš 17 praėjusią parą patvirtintų koronaviruso atvejų yra susiję su šeimos šventėmis, taip pat šia infekcine liga užsikrėtė mokinys Vilniuje, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Keturi nauji atvejai Tauragės apskrityje yra susiję su Klaipėdoje rugpjūčio 28 dieną vykusia šeimos švente. COVID-19 liga patvirtinta vienam šios šventės dalyviui ir trims su šventės dalyviais kontaktavusiems asmenims. Vertinama, kad su protrūkiu dabar iš viso siejami septyni susirgimai.

Du atvejai Vilniaus apskrityje siejami su asmenine švente, vykusia rugpjūčio 28 dieną Trakų rajone. Abu asmenys – šventės dalyviai. Iš viso su šiuo židiniu siejami devyni COVID-19 atvejai.

Praėjusią parą fiksuotas naujas židinys Kauno apskrityje. Koronavirusas nustatytas žemės ūkio technikos prekyba ir priežiūra užsiimančios įmonės „Ivabaltė“ darbuotojui. Šiuo metu su židiniu siejami du koronaviruso atvejai.

Vakarykštę parą septyni žmonės užsikrėtė po kontakto su žinomais sergančiaisiais, tačiau šie atvejai kol kas nepriskiriami infekcijos židiniams. Vienas iš šių asmenų – „Vilniaus privačios gimnazijos“ mokinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius