-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17 /15:36

A.Veryga: buvo gauti 89 prašymai išvykti iš Nemenčinės ar į ją atvykti, prašyta leisti palaistyti šiltnamius

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį teigė, kad Lietuva susirgimų koronavirusu piką jau pasiekė. Ministras taip pat paskelbė, kad nuspręsta atlikti testus visiems suaugusiems Nemenčinės gyventojams. Dalis bus testuojama greitaisiais testais, rodančiais persirgimą COVID-19. Jo teigimu, per parą buvo duoti tik 2 leidimai išvykti iš Nemenčinės, nors prašymų sulaukta beveik 90. Ministras penktadienį paragino neskubėti atšaukti vasarą suplanuotų švenčių, bet nusiteikti, kad jos gali neįvykti.

Tirs visus suaugusius Nemenčinės gyventojus

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė 15min informavo, kad penktadienį koronaviruso atvejis patvirtintas Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Ministras penktadienį paskelbė, kad bus testuojami visi suaugę Nemenčinės gyventojai – ne tik laboratoriniais, bet ir greitaisiais testais, kurie parodo, ar žmogus persirgęs koronavirusu.

„Šiandien pasirašytas įsakymas, kad visi suaugę Nemenčinės gyventojai turi būti tiriami tiek laboratoriniais, tiek greitaisiais testais“, – penktadienį sakė ministras.

Pirmą kartą, anot ministro, bus bandoma išsiaiškinti, kuri dalis vieno miestelio gyventojų serga – šį testavimą nuspręsta daryti Nemenčinėje.

Situacija, anot jo, Nemenčinėje yra grėsminga, nes tai maža, kompaktiška bendruomenė.

Gal į padėtį Nemenčinėje pavėluota reaguoti? Ministras taip nemano

Ministras sakė, kad įmonėje „Vilnika“ yra 23 susirgę darbuotojai.

Pasak jo paimti 148 „Senevitos“ darbuotojų mėginiai. 80 atsakymų jau gauta, nustatytas 1 susirgęs asmuo.

Ar ne per vėlai akys nukrypo į Nemenčinę? Ar nebuvo pavėluota leidžiant virusui išplisti?

„Visi tyrimai ir veiksmai pradėti iškart po to, kai sužinota, kad yra problema“, – teigė ministras. Jis teigia, kad veiksmų imtasi operatyviai, į situaciją reaguota objektyviai.

Iš Nemenčinės žmonės prašėsi ir dėl nepalaistytų šiltnamių

Nemenčinė nuo ketvirtadienio ryto yra uždaryta ir miestelio ir į jį išleidžiama tik esant svarbiam reikalui.

Buvo prašančių leisti palaistyti šiltnamį ar ūkio darbus atlikti.

A.Veryga penktadienį pasakojo, kad buvo gauti net 89 prašymai išvykti iš Nemenčinės arba patekti į ją, tačiau tokie leidimai duoti tik 2 atvejais.

„Didžioji dalis kreipimųsi buvo dėl reikalų, kurie nebuvo būtini, dėl to gyventojai leidimų negavo. Buvo prašančių leisti palaistyti šiltnamį ar ūkio darbus atlikti“, – pasakojo ministras.

Lietuva piką pasiekė

Ministras penktadienį sakė, kad ženklai rodo, jog Lietuvoje situacija dėl COVID-19 stabilizavosi.

Mes vertiname, kad Lietuva piką pasiekusi.

„Lietuva piką, mes vertiname, jau yra pasiekusi, nes didesnio plitimo jau nebėra tikrai ilgesnį laiką. Nustatoma naujų atvejų, atsiranda vienas kitas ligos plitimo židinys, kuris yra lokalizuojamas, bet jei vertintume bendrąją statistiką, tai augimas yra nuoseklus, stabilus, nebėra didesnių šuolių“, – kalbėjo jis.

Kokiu režimu gyvensime per Motinos dieną? Ministras pasakyti negali, nes jokių sprendimų dėl to dar nėra priimta.

Ketvirtadienį atidarius parduotuves, žmonės ėmė plūsti į jas – lauke nusidriekė nemažos eilės.

Pačios eilės savaime, anot ministro, nėra blogis ar problema, jei žmonės laikosi atstumo ir yra užsidengę veidus.

„Eilės susiformavusios lauke rodo, kad pardavimo vietos įgyvendina rekomendacijas arba nurodymus, kad nepatektų per daug lankytojų, kad nebūtų žmonių būriavimosi. Šiandien bus rekomendacijos daugiau dėmesio skirti ne tik klientams viduje, bet ir taip, kaip jie stovi lauke. Tokios rekomendacijos bus. Supraskime, kad nors ir esame lauke, karantinas nepanaikintas“, – kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie vairavimo mokyklas, A.Veryga sakė, kad visos mokyklos dabar neveikia ir jis nemato priežasčių kodėl reikėtų mokyklų atvėrimą pradėti nuo vairavimo mokyklų.

Vasaros švenčių ragina neskubėti atšaukti

O ką daryti su šventėmis, kurios suplanuotos vasarą? Ar jau dabar reikėtų jas atšaukti?

„Atšaukinėti nereikėtų skubėti, bet rizika, kad jos gali neįvykti, išlieka“, – teigė ministras. Jis pabrėžė, kad viruso plitimas yra sunkiai nuspėjamas.

Lenkijos ūkininkams nuolaidų nebus

Kaip rašė 15min, Lenkijoje yra apie 60 ūkininkų, kurie turi žemės Lietuvoje.

Dėl uždrausto judėjimo ūkininkai nerimauja, kad negalės apdirbti savo žemės, o sėja jau ant nosies.

Ar gali ūkininkas, sėdintis traktoriuje, ką nors užkrėsti?

Penktadienį apie tai paklaustas ministras sakė, jog ūkininkas traktoriuje laukuose jokios rizikos nekeltų, tačiau niekas negali garantuoti, kad išlipęs iš traktoriaus jis nenueis į degalinę, neaplankys gretimame kaime pažįstamo ūkininko.

„Kas užsiimtų tokių asmenų kontrole? Kadangi valstybė yra priėmusi sprendimą dėl karantino sąlygų, natūralu, kad tos sąlygos galioja visiems“, – sakė jis.

Nors koronavirusas nustatytas ir Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo darbuotojai, ministras kraujo donorus paragino nenustoti aukoti kraujo.

„Kraujo donorystė yra nesustabdyta, nes kraujo pakeisti niekuo kitu nėra galimybės, raginčiau donorus ateiti, duoti kraujo“, – kalbėjo A.Veryga.

Tikina, jog medikų testavimas vyksta plačiai

„Neblogai sekasi testuoti prioritetines grupes. Medikai yra plačiausiai testuojamų grupių, antra pagal dydį po visuomenės. Kai kuriomis dienomis medikai sudarydavo ketvirtadalį tiriamųjų“, – sakė ministras.

Koronavirusas iš viso diagnozuotas 205 medikams, iš jų – 34 pasveiko, penktadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Anot jos, saviizoliuotis iš viso teko daugiau nei 1,2 tūkst. medikų.

Lietuvoje patvirtintas dar 21 koronaviruso atvejis. Iš viso infekcija šalyje nustatyta 1149 žmonėms, penktadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė 32 žmonių gyvybes, 210 žmonių pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius