Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03 /14:43

Aurelijus Veryga: nustatomų atvejų skaičius yra mažėjantis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį paskelbė, kad iš 100 ištirtų mėginių 1,6 yra teigiami, tai reiškia, kad nustatomų atvejų skaičius yra mažėjantis. Kadangi laboratorijos nespėja tirti mėginių, sekmadienį jų ketinama imti mažiau. Pasak ministro, esant tokiai situacijai planuojama pirmenybę teikti žmonių su simptomais mėginiams.

A.Verygos teigimu, šiuo metu stacionare guli 124 pacientai, reanimacijoje su deguonimi – 10, su dirbtine plaučių ventiliacija – 5.

Anot ministro, iš 100 padaromų tyrimų šiuo metu teigiami yra 1,6 atvejo. Anksčiau šis procentas buvo didesnis. Pasak ministro, nepaisant to, kad atvejų daugėja, šis skaičius rodo mažėjimą.

„Nustatomų atvejų skaičius yra mažėjantis“, – sakė jis.

Ministro teigimu, tai – geras ženklas, jis rodo, kad situacija bent jau neblogėja.

„Lietuva pasirengs savo kriterijus, kada būtų galima švelninti karantino sąlygas“, – kalbėjo jis, ministras svarstė, kad pirmiausia švelninant karantino sąlygas būtų kalbama apie kai kurias būtinas paslaugas, kokias – nedetalizavo.

Jo teigimu, bus rekomendacijos, kad, pavyzdžiui, įeinant į parduotuvių patalpas klientams būtų matuojama temperatūra.

Nuo kokių priemonių galėtų prasidėti švelninimas?

„Tai priklausys nuo to, koks bus plitimo greitis. Kol kas jis lėtėjantis, jei tai išliks, galima būtų apsispręsti“, – sakė jis.

A.Veryga sakė, jei atsiras kur nors koronaviruso židinys, gali būti net svarstomas žmonių judėjimo ribojimas.

A.Veryga ketvirtadienį pripažino netekusiu galios sprendimą dėl pacientų perkėlimo į slaugos ligonines. Kas bus su šiais žmonėmis?

Penktadienį ministras sakė, kad stengiamasi daryti viską, kad būtų apsaugoti šie žmonės – rengiama nauja tvarka, kaip apsaugoti žmones slaugos ligoninėse, kad jiems nebūtų atnešamas koronavirusas.

36 savivaldybėse jau įsteigtos arba steigiamos karščiavimo klinikos, pranešė ministras.

Pirmiau žada tirti žmonių su simptomais mėginius

Jis penktadienį pranešė, kad siekiant sumažinti laboratorijose neištirtų koronaviruso mėginių skaičių, mobilūs punktai sekmadienį jų ims mažiau.

„Bent jau sekmadienį bus šiek tiek mažiau registruojama mobiliuose punktuose, kad laboratorijos spėtų susitvarkyti su tyrimais, kad jie visi būtų ištirti, kad gyventojams netektų piktintis, kad ilgokai tenka laukti laboratorinių testų atsakymų“, – kalbėjo ministras.

Per parą ištirti 2809 ėminiai.

Vilniuje daug žmonių laukia tyrimų atsakymų. A.Veryga sakė, kad prie ėminių tyrimo prisideda ir privačios laboratorijos, bet jų pajėgumai nėra dideli.

„Pačius tyrimus reikės sudėlioti prioriteto tvarka“, – sakė ministras. Jo teigimu, pirmiau galima būtų tirti simptomų turinčių žmonių mėginius.

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas penktadienį paskelbė, kad iš 450 vietų mobiliuosiuose patikros punktuose ryte buvo užimta tik 180.

„Gal ir gerai kad nėra pertekliaus mobiliuosiuose punktuose“, – tai komentavo ministras.

Į Klaipėdą vyksta tikrintojai

A.Veryga penktadienį pranešė, kad Klaipėdos ligoninėje galėjo buvo nesilaikoma saugos reikalavimų, todėl buvo nuspręsta deleguoti komandą, kuri turėtų įvertinti situaciją.

Kas ten įvyko, ministras nedetalizavo, jis tik pranešė gavęs informacijos, kad ten galėjo būti nesilaikoma karantino sąlygų.

Penktadienio ryto duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 696 koronaviruso atvejai, per vakar dieną patvirtinti 47 nauji atvejai.

Pranešama, kad serga apie 100 medikų, dėl koronaviruso grėsmės 276 gydytojai yra izoliacijoje.

VIDEO: Spaudos konferencija iš SAM – A.Veryga apie naujus užsikrėtimo atvejus ir situaciją šalyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius