Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

Aurelijus Veryga pristatė, kaip bus kovojama su aukštomis vaistų kainomis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė, kaip ketina užtikrinti mažesnes vaistų kainas. Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės išvados rodo, kad vaistai Lietuvoje nepagrįstai brangūs, o jų kompensavimo sistema neužkerta kelio korupcijai ir neteisėtam lobizmui. Per metus valstybė vaistų kompensavimui skiria beveik ketvirtį milijardo eurų.
Vaistai
Vaistai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak ministro, galimybių mažinti vaistų kainas Lietuvoje yra.

„Kompensuojamųjų vaistų kainynas buvo peržiūrimas tik kartą per metus, o dabar planuojama kainyną peržiūrėti bent keturis kartus per metus. Dar viena priemonė – pakeisti teisinį reguliavimą. Ligoninės, kurios perka vaistus, dabar laikosi reikalavimo pirkti vaistų pakuotes su lietuviška informacija. Žmogui tai yra aktualu – kad jis gautų informaciją, bet ligoninėms, gydytojams užtenka bendrojo pavadinimo, dozuotės. Vien jau šito reikalavimo panaikinimas leistų tuos vaistus nupirkti pigiau“, – LRT RADIJUI sakė ministras.

Taip pat, siekiant mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas, bus supaprastintos kompensuojamųjų vaistų kainų tvirtinimo procedūros, keičiami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSD) tarybos sudarymo principai.

„Tam inicijuojame Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimą, kuriame bus įtvirtintas PSD tarybos veiklos skaidrumo ir viešumo, taip pat tinkamo atstovavimo principai. Kitaip tariant, tarybos veikla bus peržiūrėta iš pagrindų. Tačiau PSD tarybos veiklos skaidrinimo nelauksime iki įstatymo pakeitimo, o jau dabar sudarysime naujos sudėties Tarybą, įtraukdami narius, kurie nėra buvę jos nariais ilgiau nei metus. Taip pat pakeisime interesų deklaracijos (kurią privalo pasirašyti PSD nariai) tekstą, bei jos pateikimo ir tikslinimo tvarką“, – sako ministras A.Veryga.

Viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, ne mažiau svarbu – užtikrinti, kad kuo daugiau pacientams reikalingų vaistų būtų kuo pigesni ne tik vaistinėse, bet ir gydymo įstaigose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Radome būdų, kaip tai padaryti. Jau yra parengtos Farmacijos įstatymo pataisos, kurios suteiks teisę ligoninėms įsigyti vaistus ir ne lietuviškomis pakuotėmis. Tai leis ne tik sutaupyti PSDF ir ligoninių lėšų, bet ir pagreitins vaistų patekimą į ligonines, jų kelią iki pacientų“, – sako K.Garuolienė.

Anot jos, vaistus užsienio kalba paženklintomis pakuotėmis galėtų įsigyti ne tik ligoninės, bet ir poliklinikos. Bus patvirtintos ir visuomenės saugumui užtikrinti būtinos priemonės, pvz., kad kartu su siunta į gydymo įstaigas būtų pateikiami pakuotės lapeliai lietuvių kalba.

Tyrimai rodo, kad kompensuojamieji vaistai Lietuvoje yra vieni brangiausių visoje Europoje. Anksčiau prezidentė Dalia Grybauskaitė pareikalavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija ieškotų būdų juos atpiginti.

D.Grybauskaitės teigimu, vaistų kompensavimo sistema yra neskaidri ir blogai kontroliuojama, tad sudaro sąlygas korupcijai ir neteisėtam lobizmui.

Pasak Konkurencijos tarybos, to paties poveikio pigesnių vaistų patekimas į rinką yra apribotas, o teisinis reguliavimas sudaro palankias sąlygas rinkoje išlikti gamintojams su kelis kartus aukštesnėmis kainomis nei konkurentų.

Pacientų organizacijų atstovai skeptiškai vertina Sveikatos apsaugos ministro galimybes vaistų kainas sumažinti, mat ankstesniems ministrams to padaryti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius