Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /13:22

A.Veryga įspėjo besidžiaugiančius skrydžiais – jiems teks karantinuotis, užsikrėtė Vilniaus autobuso vairuotojas

Tradicinėje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pristatė naujausią informaciją apie situaciją dėl COVID-19.

Skridę turės karantinuotis

A.Veryga priminė, kad po truputį atnaujinami skrydžiai į Lietuvą ir iš mūsų šalies – trečiadienį skrenda pirmasis keleivinis lėktuvas į Vokietiją. „Tačiau norėčiau priminti, kad tai nereiškia, jog dingsta karantinas ar prievolė privalomai izoliuotis, visos šitos sąlygos išliks“, – teigė ministras.

Jis priminė, kad izoliacija bus privaloma. „Nepaisant to, kad Baltijos šalys diskutuoja apie galimybę judėti tarp Baltijos šalių. Bet atvykstant iš kitų šalių izoliacija ir toliau išliks, nes tokia yra karantino esmė, kad mes vėl neatsigabentume tų įvežtinių atvejų į Lietuvą ir vėl netektų griežtinti pačių karantino sąlygų jau čia esantiems gyventojams“, – kalbėjo A.Veryga.

Tačiau norėčiau priminti, kad tai nereiškia, jog dingsta karantinas ar prievolė privalomai izoliuotis, visos šitos sąlygos išliks, – sakė A.Veryga.

Nuo pirmadienio duris atvers ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, tai yra nustatytos visos tvarkos, rekomendacijos, kaip jos turėtų organizuoti savo darbą. „Noriu paraginti steigėjus, įstaigų vadovus susipažinti su jomis, jeigu kyla kažkokių klausimų, juos dabar išsiaiškinti, kad pirmadienį be nesklandumų galėtų pradėti funkcionuoti šios įstaigos“, – sakė ministras.

Ministras nuramino ir tuos žmones, kuriems būtina pratęsti dalinį darbingumą ar nustatyti specialiuosius poreikius. Visiems, kuriems tas laikas yra dabar, pažymų galiojimas pratęsiamas iki karantino pabaigos, o tada suteikiami dar papildomi trys mėnesiai dokumentams susitvarkyti. Taip pat, anot ministro, artėjama prie susitarimo, kad nebereikėtų šeimos gydytojų sudėtingų pažymų, bus galima specialistams visai tai paimti elektroninėje erdvėje.

A.Veryga ramino ir gydymo įstaigas, kurios baiminasi prarasti dalį finansavimo, esą taip nebus.

Vyriausybė trečiadienį svarstys nutarimo projektą, kuriame bus diskutuojama apie tam tikrus palengvinimus, sušvelninimus. Kol jie nepriimti, ministras plačiau nekomentavo, tačiau teigė, jog kalbama bus apie judėjimą Baltijos šalių piliečiams tarp šių valstybių, tam tikrus palengvinimus viešojo maitinimo įstaigoms, ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų veiklos atnaujinimą.

Užsikrėtė Vilniaus autobuso vairuotojas

NVSC gegužės 13 d. duomenimis, iš viso patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms yra 1505, sergančiųjų – 537. Per antradienį naujų COVID-19 susirgusių žmonių patvirtinta 14, mirusių nuo šios ligos – 54. Užsikrėtusių koronavirusu, tačiau mirusių dėl kitų priežasčių žmonių yra šeši. Pasveikusiųjų – 908.

Dvylika atvejų iš antradienį patvirtintų 14 yra Vilniaus apskrityje: penki asmenys susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine – 2 darbuotojai, vienas darbuotojo artimasis, vienas išrašytas iš ligoninės ir vienas išrašyto asmens artimas giminaitis. Taip pat nustatytas vienam Antavilių pensionato gyventojui, vienam „Pušyno kelio“ darbuotojui, tai minėta jau antradienį, kaip ir apie Pergalės g. bendrabučio gyventoją.

Taip pat vienam Santaros klinikų darbuotojui, dirbančiam COVID-19 skyriuje. Ir vienam „Vilniaus viešojo transporto“ vairuotojui – 53 autobuso, pirminiais duomenimis.

„Taip pat vienam Santaros klinikų darbuotojui, dirbančiam COVID-19 skyriuje. Ir vienam „Vilniaus viešojo transporto“ vairuotojui – 53 autobuso, pirminiais duomenimis. Dviejų atvejų epidemiologinė diagnostika tęsiama. Tai informacija apie Vilniaus apskritį“, – sakė R.Lingienė.

Kol kas daugiau informacijos apie vairuotojo atvejį R.Lingienė neturėjo – šiuo metu bendraujama su darbuotojais ir atliekama atvejo epidemiologinė diagnostika.

Prašys tirti visus vairuotojus

„Vilniaus viešojo transporto“ vadovybė prašys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atlikti tyrimus visiems vairuotojams, BNS sakė įmonės vadovas Rimantas Markauskas.

Jo teigimu, minėtas vairuotojas pats kreipėsi dėl tyrimo po to, kai koronavirusas nustatytas jo sutuoktinei, dirbančiai Vilniaus klinikinėje ligoninėje – šioje gydymo įstaigoje Antakalnyje nustatytas užkrato židinys.

„Izoliuoti yra vairuotojo porininkai, jie trise dirba vienu autobusu. Jie galėjo artimai bendrauti vienas su kitu. Porininkai yra karantinuoti dviem savaitėms. Bet planuojame patikrinti ir kitus vairuotojus. Kalbėsime su visuomenės sveikatos centru, jei mes sudarysime galimybes, kad tikrintų įmonėje“, – BNS teigė R.Markauskas, paklaustas, ar bus siekiama ištirti visus vairuotojus.

R.Markauskas patikino, kad vairuotojas dirba įmonės Verkių padalinyje – jame dirba apie pusė iš 1320 įmonės vairuotojų. Dar du padaliniai yra Antakalnyje ir Viršuliškėse.

Visi vairuotojai kasdien lankosi bendrose patalpose šių padalinių dispečerinėse. R.Markauskas patikino, kad įmonėje laikantis saugumo vairuotojams kasdien išduodamos dvi vienkartinės kaukės, dezinfekcinis skystis, tikrinama atvykstančiųjų temperatūra, dezinfekuojami troleibusai ir autobusai.

Dar vienas ligos atvejis nustatytas Klaipėdos apskrityje, tai įvežtinis atvejis, asmuo grįžo iš Švedijos. Vienas atvejis yra Kaune, pirmadienį gana jaunas žmogus, anot R.Lingienės, kreipėsi į mobilų punktą, o antradienį gautas teigiamas atsakymas. Jis nėra susijęs su ligoninėmis, neturėjo sąlyčio ir sako nekeliavęs.

„Tai jaunas asmuo, iki 25 metų, vyras“, – apie atvejį Kaune pasakė NVSC atstovė.

Anot R.Lingienės., sudėtinga situacija išlieka Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Plačiau skaitykite čia.

Antaviliuose – dar vienas atvejis

Antavilių pensionate buvo tiriami visi 198 pacientai, jiems liga iki šiol nebuvo diagnozuota, o tirti nuspręsta, nes infekcija įstaigoje plito ir administracija prašė ištirti visus gyventojus.

„Tai sukėlė mums įtarimų, kad šioje įstaigoje ne visai laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų ir kitų priemonių, skirtų COVID-19 ligos prevencijai. Jeigu būtų laikomasi, niekaip nereiktų tirti visų gyventojų, tik tuos, kurie turėjo sąlytį, kas ir buvo padaryta“, – kalbėjo R.Lingienė.

Antradienį nustatytas vienas atvejis – gyvenančiam tame korpuse, kur liga ir plinta. Iš viso čia užsikrėtė 35 asmenys – 22 gyventojai ir 13 darbuotojų.

Tai sukėlė mums įtarimų, kad šioje įstaigoje ne visai laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų ir kitų priemonių, skirtų COVID-19 ligos prevencijai, – sakė R.Lingienė.

Bendrabutyje Pergalės g. Vilniuje išliko tie patys du atvejai. Ten apklausti visi gyventojai, jų gyvena apie šimtas. Visi jie bus ištirti, nes beveik visi butai naudojasi bendrais sanitariniais mazgais, tarpusavyje labai bendrauja ir nedėvi asmens apsaugos priemonių.

„Ištyrimas yra visiškai pagrįstas. Vienas iš asmenų, čia gyvenančių, kuriam nustatyta COVID liga, lankėsi sekmadienį Žalgirio klinikoje, Priimamajame skyriuje, čia nustatyti du sąlytį turėję asmenys, tačiau jie buvo įvertinti kaip mažos rizikos, jiems izoliacija nebūtina, nes visi dėvėjo visas apsaugos priemones“, – sakė R.Lingienė.

Pasiruošė priimti orlaivį

R.Lingienė tikino, kad NVSC pasiruošė priimti pirmąjį lėktuvą iš Frankfurto, kuriuo trečiadienį turėtų atskristi 162 keleiviai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

„NVSC pagrindinis tikslas dirbant oro uoste – įvežtinių atvejų valdymas kuo ankstesnėje stadijoje. Kartu su mumis dirbs Lietuvos kariuomenės atstovai“, – sakė ji.

Ji priminė ir tai, kad skrydžio metu pajutus simptomus – pakilus temperatūrai, suskaudus gerklei, privaloma iš karto kreiptis į lėktuvo įgulą. „Visi sugrįžę asmenys, kol nebus pakeisti sprendimai, privalės izoliuotis 14 dienų namuose ar kitoje vietoje. Todėl iš anksto prašysime užpildyti elektroninę anketą ir, jei tai bus padaryta dar prieš skrydį, registracijos laikas bus trumpesnis“, – teigė R.Lingienė.

Visi grįžę privalės registruotis tyrimui. Atvykusiuosius reikės pasitikti artimiesiems, kitu atveju iš terminalo nebus išleidžiami.

Atsipalaidavimą vertina blogai

Paklaustas, kaip vertina tai, kad gatvėse daugėja žmonių, kurie netinkamai nešioja kaukes ar iš viso jų nedėvi, ministras A.Veryga sakė, kad bet koks karantino reikalavimų nesilaikymas – atstumų nesilaikymas ar nosies ir burnos apsaugos priemonių netinkamas nešiojimas gali kelti grėsmę ir didinti riziką užkratui plisti.

„Atsipalaidavimas – natūrali žmogiška būsena, primiršom, kas buvo. Gal mažiau pasižiūrime tarptautinių žinių ar net ir savų, kur rodoma, kas vyksta šalyse, kuriose nepavyko įgyvendinti tokių priemonių, kaip Lietuvoje. Na būtų gerai, kad mokytumėmės iš svetimų klaidų ir nustatytų reikalavimų laikytumėmės“, – sakė A.Veryga.

Ne visur tos apsaugos priemonės dings, tik dalyje viešų vietų. Tokiose vietose kaip turgavietės, kur žmonės būriuojasi, jos nedings.

Ministro teigimu, dalis sveikatos paslaugų ir toliau išliks nuotolinės.

„Pasižiūrėjome kovo mėnesio mirtingumo duomenis, kurie yra prieinami, tai didelių skirtumų nepastebėjome, tie svyravimai neiškrenta iš daugelio metų vidurkio, reikšmingų svyravimų, kaip kitose šalyse, nepastebėta“, – kalbėjo ministras.

Apie tai, kad premjeras Saulius Skvernelis jau paskelbė, jog kaukės nebus privalomos jau nuo rytojaus, A.Veryga sakė, kad tai tik vieno iš siūlymų anonsas: „Ne visur tos apsaugos priemonės dings, tik dalyje viešų vietų. Tokiose vietose kaip turgavietės, kur žmonės būriuojasi, jos nedings.“

Tiesiog vaikštant gatvėmis siūloma atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo, bet rekomendacija išliks – esą tai nebrangi priemonė pasaugoti kitus visuomenės namus. O ekskursijų metu, turgavietėse ir toliau bus privaloma dėvėti kaukes, kaip ir uždarose erdvėse – prekybos įstaigose, kitose susibūrimo vietose.

Buvo siūlymas kaukių atsisakyti ir paplūdimiuose, bet norima versti laikytis saugaus atstumo.

Vasarą didžiausia rizika, anot ministro, vertinant pagal dabartinę situaciją, išliks gydymo, slaugos ir globos įstaigose. „Didžiausią grėsmę keltų ir įsivežtiniai atvejai – jeigu žmonės nesilaikytų izoliacijos, kažkur nuspręstų vaikštinėti, pažeisdami tvarkas. Tą stebėjo ir kitos šalys, kurios manė jau suvaldžiusios situaciją. Bet atsipalaiduoti, ypač su įvežtiniais atvejais, tikrai negalime. Šiuo metu be gydymo įstaigų išlieka čia“, – sakė A.Veryga.

Kavinės – iki 22 val.

Siūloma atnaujinti ir restoranų, kavinių darbą patalpų viduje. Ketvirtadienį turi būti patvirtinti reikalavimai veiklai, o Vyriausybė ketina priimti sprendimą dėl darbo laiko – nuo 8 iki 22 val.

Lankytojų skaičius nebus ribojamas, tačiau tebegalioja reikalavimai dėl atstumų išlaikymo.

Viruso plitimui, anot ministro, geras sąlygas sudaro atstumo nesilaikymas, galimai užsikrėtusių asmenų atėjimas tiek lankytojams ar darbuotojams. Tad tokios pat rekomendacijos galios ir pramogų, vandens parkams.

Jis pavadino nesąmone ir kai kurių vyresnio amžiaus žmonių svarstymus, kad jiems tam tikrų ribojimų teks laikytis net dvejus metus – esą nesąmonė mirti prieš laiką, neatsakingai elgtis ir galvoti, kad virusas kažkokiu būdu atsižvelgs į mūsų norus ar pamąstymus. Todėl geriau laikytis specialistų rekomendacijų.

Rinkimus saugiai suorganizuoti rudenį, anot A.Verygos, tikrai galima – esą jau turima patirties dėl saugos reikalavimų laikymosi. Jis nenorėjo svarstyti, kaip nutiktų, jeigu liga tuo metu vėl imtų sparčiai plisti. Pagal dabartinę situaciją ministras įsitikinęs, kad galima rinkimus įgyvendinti saugiai ir be elektroninio balsavimo.

Karantinas gegužės 31 d. nesibaigs

Karantino pabaigos A.Veryga dar nemato: „Karantinas kaip teisinis ir viruso kontrolės režimas turėtų būti tęsiamas, tikiuosi, taip ir bus. Kaip ir esu minėjęs, kad galėtume tinkamai valdyti įvežtinius atvejus, tinkamai valdyti infekciją šalies viduje, karantino režimas yra reikalingas.“

Ministras teigė, kad ir ugdymo įstaigos dirbs tik iš dalies. Vis dėlto karantino sąlygos švelninamos.

Anot ministro, galvojama, kad bus tiriami ir odontologai, kai jie vėl pradės teikti paslaugas. Apie kitas riziką patiriančias grupes jis sakė, kad laboratorijos labai apkrautos, todėl kai kurių sričių specialistams galbūt bus nustatomos kvotos. „Labai smarkiai išplėsti testuojamųjų grupių negalėsime“, – sakė A.Veryga, primindamas, kad ir skrydžiai atnaujinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius