Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10 /15:18

Aurelijus Veryga: dėl dalies siūlymų švelninti karantiną infektologai nesutinka

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pranešė, kad Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 22 asmenys, 54 pasveiko. Penktadienį socialiniuose tinkluose plintančio plano, kaip galėtų būti švelninamos karantino sąlygos, ministras nepavadino išgalvotu. Jis tik pabrėžė, kad tai – preliminarūs siūlymai, o dėl dalies jų nesutinka infektologai.

Ligoninėse penktadienį gydomi 130 koronavirusu užsikrėtusių žmonių, 23 iš jų yra sunkios būklės.

Ministro teigimu, reanimacijoje šiuo metu yra 14 pacientų, 9 asmenims dirbtinai ventiliuojami plaučiai, dar 36 pacientai naudoja deguonies terapiją.

„Jie ir vertintini kaip labai sunkūs, sudėtingi“, – apie žmones, kuriems reikia dirbtinai ventiliuoti plaučius, kalbėjo A.Veryga. Jis pabrėžė, kad Lietuva turi virš 1000 plaučių ventiliavimo aparatų.

Paklaustas, ar dar vykdomi epidemiologiniai tyrimai, ar yra prasmės juos daryti, A.Veryga sakė, kad jie atliekami.

„Asmenų, kurie serga, turime beveik 1000. Visų absoliučiai atvejų epidemiologiškai ištirti nėra galimybės. Ten, kur galima atsekti asmenų kontaktus, ten tyrimai yra atliekami, jie ir toliau bus atliekami. Tai yra viena iš infekcijos suvaldymo esminių prielaidų“, – kalbėjo jis.

22 mirtys nuo koronaviruso

„Dalis informacijos pasiekė iš gydymo įstaigų šiek tiek vėluodama, turime 22 koronaviruso mirtis“, – sakė ministras.

Ministro teigimu, šiuo metu yra 54 nuo koronaviruso pasveikę asmenys.

Jis pabrėžė, kad nors pasveikusiųjų daugėja, nereikia atsipalaiduoti – liga tarp mūsų, ji gali plisti, jei žmonės bendraus ir nesisaugos.

Ministras ragino neieškoti būdų nuvykti į kitus miestus – nei traukiniais, nei arkliais.

„Kviesčiau neieškoti būdų, kaip apeiti judėjimo apribojimus, jie taikomi dėl jūsų pačių“, – pabrėžė jis.

„Sužinosime, ar egzaminą išlaikėme, praėjus maždaug savaitei, kada praeina pagrindinis inkubacinis laikotarpis, kuomet pasireiškia pirmieji ligos simptomai. Jei matysime augantį užsikrėtusiųjų skaičių, didesnį skaičių pacientų, patenkančių į gydymo įstaigas, tai reikš kad egzamino neišlaikėme“, – teigė jis.

Medikams draus dirbti keliose įstaigose

Ministras aiškino, kad medikai turės nurodyti, kuri darbovietė yra pagrindinė. Jis leido suprasti, kad medikams bus draudžiama dirbti keliose įstaigose, kad susirgimas neplistų iš vienos įstaigos į kitą.

Kaip tai bus daroma, ministras nepaaiškino, sakydamas, kad ministerija nurodymus platins po Velykų.

Paprašytas papasakoti, kaip bus tiriami medikai, A.Veryga teigė, kad tikisi, kad slaugos įstaigų personalas jau savaitgalį turėtų būti pradėtas tirti plačiau.

A.Veryga sakė, kad bus tiriami ir medikai be simptomų, jie bus atrenkami pagal formulę, kurios ministras nedetalizavo.

Karantino režimo laisvėjimas: atlaisvinus vieną sritį, bus stebima situacija

Ar yra parengtas karantino švelninimo planas? Dokumentas su siūlymais platinamas socialiniuose tinkluose.

A.Veryga teigė, kad viešoje erdvėje dalinamasi medžiaga, kuria nereikėtų susigundyti.

„Tai viso labo preliminarūs siūlymai, kaip galėtų galbūt būti. Dėl dalies jų nesutinka infektologai. Pirmiausia būtų atlaisvintos sritys, kur nebūtų galimybė žmonėms būriuotis, kad nebūtų ilgo asmens kontakto“, – kalbėjo jis.

A.Veryga teigė, kad atlaisvinus kurią nors sritį, būtų stebima situacija ir tik pamačius, kad ji neblogėja, būtų sprendžiama dėl kitų atlaisvinimų.

Punktai savaitgalį dirbs kaip įprasta

Kaip savaitgalį veiks mobilieji patikros punktai? A.Veryga sakė, kad jie veiks kaip įprasta, tai priklausys nuo to, kiek žmonių registruosis patikrai. A.Veryga mano, kad savaitgalį besikreipiančių bus mažiau.

A.Veryga nesiginčija – pasitaiko atvejų, kai žmonės atsakymų laukia ir penkias paras. Esą kodėl taip yra, ministerija aiškinasi. Jis kartojo tą patį, ką sakė ketvirtadienį – užsikimšimo laboratorijose nėra.

„Jei kas nors negauna atsakymų, tai ne dėl laboratorijų darbo, bet dėl to, kad jie laiku nenukeliauja. Kažkas nutinka su duomenų perdavimu sistemose“, – sakė jis.

Sostinės meras Remigijus Šimašius yra sakęs, kad keli šimtai žmonių nesulaukia tyrimų atsakymo. A.Veryga aiškino, kad kiekvienu atveju reikia aiškintis atskirai, kodėl žmogus negavo atsakymo.

„Bendrom jėgom, ne kažkur socialiniuose tinkluose pasakojant, galima tiesiog susirasti, kur tie mėginiai yra ir koks rezultatas (...) Laboratorijos turi savo veiklos režimą“, – kalbėjo jis.

A.Veryga sakė nežinantis kaukių savikainos.

„Kaina, už kurią perka prekybos centrai ar vaistinės, nemanau, kad jie mums ją atskleidinės“, – patikino ministras.

Marijampolė – ne karščiausias ligos židinys

Marijampolės ligoninė šiuo metu yra tapusi ligos židiniu.

„Nepasakyčiau, kad Marijampolė yra pats karščiausias židinys, nes turime Ukmergę, Klaipėdą. Yra kalbamasi ir su profesinėmis sąjungomis, gydymo įstaigų vadovais, kaip užtikrinti, kad medikai nedirbtų keliose įstaigose“, – paklaustas, kokių priemonių imsis, aiškino A.Veryga.

Kalbėdamas apie situaciją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, A.Veryga sakė, kad ji neraminanti. Anot ministro, prokurorai dar neatsakė, ar mato reikalą pradėti ikiteisminį tyrimą. Tačiau BNS penktadienį paskelbė, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pažeidimų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

A.Veryga penktadienį kalbėjo, kad jei meras ir savivaldybė nepriims sprendimų, turės prisiimti atsakomybę už pasekmes.

Ministro teigimu, ministerija patvirtino rekomendacijas maisto pramonės įmonėms, siekiant apsaugoti darbuotojus. Jose nurodoma vengti socialinio kontakto, draudžiama vienkartines apsaugos priemones naudoti kelis kartus juos dezinfekavus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius