Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17

Austėja Landsbergienė išklojo viską apie savo darželių ir mokyklos patalpų nuomą

Seime sudaryta komisija, kuri turėtų nustatinėti, ar politikai nesupainiojo interesų ir nesinaudojo savo pareigomis proteguodami giminaičių verslus. Nors šios komisijos buvo prašoma tirti Druskininkų vandens parko skandalą, valdantieji į ją įtraukė ir konservatorių lyderių artimųjų istorijas.
Austėja Landsbergienė
Austėja Landsbergienė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Nors sunku suprasti, kaip parlamentarai ruošiasi tirti vienos didžiausių pasaulio bendrovių „Google“ sprendimą įdarbinti dabartinio opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus sūnų Vytautą, Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės verslas aptarinėjamas jau kurį laiką.

Patalpas nuomojasi iš valstybės

A.Landsbergienei priklauso darželių tinklas „Vaikystės sodas“ bei privati Karalienės Mortos mokykla. Konservatorių pirmininko žmona dėmesio sulaukė dėl patalpų, kurios nuomojamos iš valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ valdomos bendrovės „NT Valdos“. UAB „Lietuvos energija“ priklauso Finansų ministerijai.

Karalienės Mortos mokykla
Karalienės Mortos mokykla

Didžiausias klausimas kilo dėl patalpų nuomos kainos. Taip pat, ar sudarant šią sutartį nebuvo naudojamasi politiniu užnugariu.

Spalio viduryje A.Landsbergienė savo tinklaraštyje viešai pateikė visą su šia sutartimi susijusią informaciją bei pačią sutartį.

Taigi, ko iš tiesų verti kaltinimai konservatorių lyderiui ir jo žmonai?

Sutarties kaina 

1769,67 kvadratinių metrų patalpų nuomos mokestis siekia 6668,91 euro per mėnesį.

Tai viena svarbiausių aplinkybių, kuri, kažin kodėl, iki šiol viešojoje erdvėje mažai minima. A.Landsbergienės teigimu, 1769,67 kvadratinių metrų patalpų nuomos mokestis siekia 6668,91 euro per mėnesį.

Pabandėme pasižvalgyti NT portaluose ir pažiūrėti, už kokią kainą mes galėtume išsinuomoti panašias patalpas panašioje vietoje šiuo metu. Iš karto reikia paminėti, kad kainų skirtumas yra didžiulis ir jį lemia patalpų išplanavimas, būklė ir kiti dalykai.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Eurai
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Eurai

Portale aruodas.lt nesunku pamatyti, kad panašaus ploto administracinių patalpų nuoma Švitrigailos gatvėje šiuo metu kainuotų apie 10 tūkst. eurų per mėnesį. Galima rasti ir kelis kartus brangesnių pasiūlymų, tačiau tai visiškai įrengti prabangūs biurai senamiesčio širdyje. Taip pat galima rasti ir kelis kartus pigesnių pasiūlymų, tačiau tai bus apleisti angarai miesto pakraštyje. Kiekvienas kainas palyginti gali pats ir susidaryti savo nuomonę.

A.Landsbergienės teigimu, greta mokyklos, Kauno gatvėje, šiuo metu nuomojamos senos statybos administracinės patalpos, kurių kaina yra 4 eurai už kvadratinį metrą.

Apibendrinant galima teigti, kad A.Landsbergienė moka pakankamai mažą nuomos kainą, tačiau ji nėra keletą kartų mažesnė nei rinkos. Vis dėlto, kaip pavyko susitarti dėl tokių sąlygų? 

Papildomos investicijos

A.Landsbergienė pateikė nuotraukas, kaip atrodė jos išsinuomotos patalpos į jas įsikraustant.

A.Landsbergienė pateikė nuotraukas, kaip atrodė jos išsinuomotos patalpos į jas įsikraustant. Pasak jos, vienas didžiausių patalpų trūkumų yra brangus šildymas. Patalpos nėra prijungtos prie centrinės šildymo sistemos, todėl tenka šildytis elektriniais radiatoriais. Turint galvoje, kad patalpose daug laiko praleidžia vaikai, šildymo sąskaitos yra iš tiesų didelės. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį mokyklos komunaliniai mokesčiai viršijo 2,7 tūkst. eurų.

Išsinuomotos patalpos
Išsinuomotos patalpos

Be to, A.Landsbergienė pateikė skaičius, kiek iki šiol investuota į pastato gerinimą. Šios investicijos liks patalpų savininkui. 2013 metais į patalpas investuota 340 000 litų (98 551 Eur), 2014 metais – 93 683 litai (27 154 Eur), 2015 metai – 32 598 litai (9 449 Eur). Be to, į kiemo bei aplinkos gerinimą per tą laiką investuota 135 800 litų (39 362 Eur). Taigi bendra investicijų suma į „NT Valdos“ patalpas siekia 602 081 litą (174 516 Eur).

Kas surado patalpas?

Patalpas pasiūlė nekilnojamojo turto agentūra „Recomm Group“, o jų kainą nustatė vertintojų bendrovė „Colliers International advisers“.

Žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad A.Landsbergienė įsikėlė į patalpas, kuriose iki tol veikė aptarnavimo centras. Kaip patalpos atrodė, matoma nuotraukose. Jau kurį laiką patalpos buvo nenaudojamos, buvo ieškoma nuomininko.

A.Landsbergienės teigimu, šias patalpas pasiūlė nekilnojamojo turto agentūra „Recomm Group“, kuri rado patalpas ir kitiems „Vaikystės sodo“ darželiams Vilniuje ir Kaune. Nekilnojamojo turto kaina buvo nustatyta vertintojų bendrovės „Colliers International advisers“, kuri rekomendavo kainą atsižvelgiant į patalpų dydį, būklę ir vietą.

Išsinuomotos patalpos
Išsinuomotos patalpos

„Apžiūrėjome devynias galybes patalpų – ir Žvėryne, ir Antakalnyje, ir Naujamiestyje, ir Senamiestyje. Vienu metu vyko derybos dėl kelių patalpų, nes mus baugino tai, kad Gervėčių gatvėje esančios patalpos ilgai buvo nenaudojamos (stovėjo tuščios), neturi centrinio šildymo, ilgai nebuvo šildytos, cokolinis aukštas buvo itin prastos būklės (lietaus užlieta ir sugadinta grindų danga, įsimetęs pelėsis ir pan.), o stogas – kiauras“, – teigė A.Landsbergienė.

Ji taip pat viešai pateikė pačią sutartį, kurią dabar paskaityti gali kiekvienas norintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius